Salaris accountant AA

Ik hoor vaak van onze kandidaten (accountant AA) dat een vriend, vriendin of kennis een veel hoger salaris krijgt. ‘Mijn vrienden verdienen € 400,- bruto meer per maand. En een andere, bijvoorbeeld, ex-collega € 800,- meer’. Het zijn verhalen die regelmatig voorbij komen, maar welke ik met gezonde argwaan aanhoor.

Ja, natuurlijk zijn er kantoren die bovenmatig betalen. Maar je moet je als kandidaat / sollicitant altijd afvragen: waarom? Is er zo’n hoge nood op het betreffende kantoor door verloop of vanwege enorme aanwas van nieuwe klanten?

Een hoog verloop, voorspelt vaak niet veel goeds. Je laten prikkelen om over te stappen voor een paar honderd euro meer salaris als accountant AA lijkt dan ook niet de juiste motivatie.

Een hoog salaris als accountant AA betekent vaak ook: veel eisen…

Een andere mogelijkheid is dat men veel betaalt maar ook veel vraagt cq. eist! Overuren worden niet betaald, werkweken van 50 uur of meer, daar moet je niet over zeuren (want je verdient toch zoveel…..).

De namen van kantoren waar je nog raar wordt aangekeken als je om 17.30 uur naar huis gaat, kunnen wij je wel noemen. Dus 800 euro bruto meer salaris voor een accountant AA, klinkt leuk. Maar vergelijk geen appels met peren.

Bekijk een aantal van onze accountant AA vacatures

Accountant RA/AA – Senior Manager – Huizen

Wij zoeken een Accountant RA/AA – Senior Manager – Huizen…

Accountant RA of AA | combinatiepraktijk | Amsterdam

Wij zoeken een Accountant RA of AA | combinatiepraktijk |…

Gevorderd assistent accountant Deventer

Referentienummer: ADSR08133 Onze opdrachtgever Deskundigheid en persoonlijke betrokkenheid karakteriseren onze…

Gevorderd Assistent Accountant AA zaandam

Referentienummer: ADSR08528 Onze opdrachtgever Het kantoor: dynamisch, modern en uitgegroeid…

Gevorderd Assistent Accountant AA Purmerend

Referentienummer: ADSR08572 Onze opdrachtgever Het kantoor: dynamisch, modern en uitgegroeid…

Gevorderd Assistent Accountant AA Purmerend

Referentienummer: ADSR08595 Onze opdrachtgever Het kantoor: dynamisch, modern en uitgegroeid…


 

Hieronder geef ik je informatie op basis van jarenlang contacten met onze kandidaten (Accountant AA) en onze opdrachtgevers (accountants- en belastingadvieskantoren).

Schema: salarissen Accountant AA (HBO)

salaris accountants AA

(*) De bovenvermelde salarissen zijn verzameld op basis van gesprekken met veel accountants AA die via ons werving & selectiebureau Adviesgroep ’88 en dus met onze consultants een gesprek hebben gevoerd, met als doel het vinden van een nieuwe uitdaging.

Verder over het salaris van een accountant AA

 • De bedragen zijn bruto en op basis van 40 uur per week
 • Het zijn salarissen van accountants die voor 80% in de MKB samenstel- en adviespraktijk werkzaam zijn. De salarissen liggen binnen de internationale non-assurance praktijk of gespecialiseerde adviespraktijken beduidend hoger. Dit kan zelfs wel 500,- tot 1000,- bruto per maand zijn.
 • Als de ervaring in jaren toeneemt – vooral boven de 8 tot 10 jaar – nemen de verschillen onderling behoorlijk toe. Dit komt vaak door extra verantwoordelijkheden en werkzaamheden als: aansturen van je team, eigen klantenportefeuille, binnenhalen van nieuwe klanten, netwerken etc.

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van een accountant AA

Verder kan gesteld worden dat de volgende zaken van invloed zijn op de hoogte van je salaris en de ontwikkeling daarvan:

De meeste kantoren (in de top 30) kennen zonder uitzondering een pensioenregeling of een bruto-bijdrage bovenop je salaris, zodat je het zelf kunt regelen. In de meeste gevallen wordt 2/3 vergoed door het accountantskantoor / de werkgever.

Als we de arbeidsovereenkomsten naast elkaar leggen, geldt er vaak een onkostenvergoeding van gemiddeld € 55,- tot € 75,- netto per maand.

Auto van de zaak!

Deze lijkt weer belangrijker te worden. Excessen komen we nog steeds tegen (onlangs nog: een leasebudget van 1250,00 euro per maand ex. brandstof ex. verzekering!). Maar over het algemeen zien we twee ontwikkelingen:

1. De werkgever stelt per functieniveau een mobiliteitsvergoeding beschikbaar, waarmee je zelf de keuze krijgt, welke auto je gaat leasen. Je kunt er dan ook voor kiezen om dat als brutobedrag uit te laten keren. 2. De lease- of mobiliteitsregeling geldt steeds vaker (alleen) voor functies waarbij een commercieel verwachtingspatroon geldt: bijvoorbeeld een relatiebeheerder, teamleider of (senior)manager die dus regelmatig klanten bezoekt.

Hoeveel vakantie- en verlofdagen heeft een accountant AA?

Qua vakantie- en verlofdagen, zit de top 30 van de accountantskantoren gemiddeld op 27 dagen. Ook hier wat zaken die ons opvallen:

 • De helft van de kantoren biedt de mogelijkheid om dagen ‘bij te kopen’…
 • Bij enkele kantoren krijgen medewerkers die langere tijd in dienst zijn, extra dagen verlof
 • Over ouderschapsverlof hebben we te weinig informatie om hier te delen
 • Regelingen voor sterfgevallen, huwelijk of bijvoorbeeld zorgtaken zijn bijna overal gelijk

Steeds meer accountantskantoren hebben een bonus structuur ingevoerd

Een ontwikkeling die wij van harte toejuichen! Steeds meer accountantskantoren hebben een bonus structuur ingevoerd. En terecht.

Geheel op eigen titel voorspel ik dat binnen 10 -15 jaar het traditionele piramide model van vennoten die tussen de 250.000 en 450.000 euro mee naar huis nemen, achterhaald is.

Wat zien wij voorbij komen bij accountant AA vacatures?

 • Sign in bonus (zgn. handtekenvergoeding als je je arbeidsovereenkomst aangaat)
 • 13e maand -> kantoor breed
 • Prestatiebonussen (voor bijvoorbeeld het hele samenstel team)
 • Individuele bonussen (bij behalen persoonlijke doelstellingen of nieuwe klanten), soms wel oplopend tot 3 maandsalarissen!

Wat is nou van invloed op de ontwikkeling van je salaris als Accountant AA?

 • Het moment overstappen is belangrijk: overstappen in een krappe of ruime arbeidsmarkt is van invloed, maar zelfs in of buiten het busy season kan van invloed zijn
 • Waar ben je je carrière gestart; bij een klein middelgroot of groot kantoor
 • Welke regio: beloningsstructuren zijn absoluut provincie afhankelijk
 • Je commerciële verantwoordelijkheid. Echte “klantmagneten” verdienen altijd meer

Bruto salaris assistent accountant AA

Ben je klaar met je studie als HBO opgeleid Accountant AA en start je als assistent accountant bij een top 30 accountants- en belastingadvieskantoor? Dan ligt je aanvang salaris ergens tussen de € 1.800 en € 2.200 per maand.

Let wel, je bent starter zonder ervaring. Het gemiddelde aanvang salaris bij kleinere kantoren ligt je aanvang salaris ergens tussen de € 1.700 en € 2.000 per maand op full time basis.

Bruto salaris accountant AA

Laten we er van uit gaan dat je een paar jaar werkt en je certificerende bevoegdheid hebt behaald (en er wel of niets mee doet, is even niet zo van belang). Ook hier kunnen we weer een bandbreedte voor aangeven:

Het gemiddelde bruto salaris van een accountant AA

Het gemiddelde bruto salaris van een accountant AA is € 3.200,00 tot € 4.500,00. Vanuit de praktijk weten we dat er ook echt wel een paar kantoren zijn die hoger zitten, oplopend tot € 5.000,00 tot 8 jaar ervaring en € 6.000,00 – € 7.000,00 voor senior-managers of vestigingsleiders.

Het salaris van een MKB Accountant AA

Het salaris van een MKB Accountant AA met vijf tot acht jaar ervaring ligt tussen de € 4.000,00 en € 5.250,00 bruto per maand, exclusief 13e maand en de gebruikelijke emolumenten (netto onkosten vergoeding, laptop, mobiele telefoon en een mobiliteitsvergoeding).

Alle genoemde salarisbedragen zijn overigens exclusief 8% vakantiegeld (dat wordt berekend over het bruto jaarsalaris).

De salarissen van een accountant AA in het bedrijfsleven

De salarissen liggen in het bedrijfsleven wel vaak hoger, zeker als het om senior posities gaat. Daarbij kent het bedrijfsleven ook vaak bonussen, aandeel- op optieregelingen.

De emolumenten liggen vaak hoger, maar nauwelijks leaseregelingen of mobiliteitsregelingen, vaak slechts een reiskostenvergoeding. En het werk is stukken saaier!

Accountant AA laat je niet verleiden om de accountancy uit te gaan en ergens boekhouder te gaan spelen. Zonde van je studie en je klanten gaan je missen!

Specialistische functies binnen de fiscaliteit

Specialistische functies zoals deze voorkomen binnen de fiscaliteit kennen we in de accountancy iets minder. Uiteraard kennen we de financieel planners, fusie- en overnamespecialisten etc.

In de meeste gevallen zijn dan wat meer seniore posities bekleed door Accountants die een opleiding er naast hebben gevolgd. De vraag naar deze specialisten neemt toe, over de beloningen kunnen we door onvoldoende data te weinig zinnigs zeggen.

Het heeft nl. ook geen zin om te melden dat een goede financieel planner tussen 4.000,00 en 8.000,00 euro verdient.

De arbeidsvoorwaarden van accountantskantoren

Kennen wij van alle kantoren de arbeidsvoorwaarden? Ja van heel veel wel. Of het zijn opdrachtgevers van ons bureau (dan weten wij het zodat we onze kandidaten goed kunnen informeren). Of we vernemen het van kandidaten hoe hun beloningspakket er uit ziet.

Verder raadplegen wij elk beloningsonderzoek wat er maar voorbij komt: NBA, Full-Finance en van diverse banken! Doordat wij al sinds 1988 actief zijn in de werving en selectie van accountants en fiscalisten kunnen we onze kandidaten en ook opdrachtgevers een passend advies geven omtrent de salarisschalen en beloningsstructuren.

Wil jij ook meer weten over de arbeidsvoorwaarden en salaris voor de functie van Accountant AA, stuur dan de onderstaande gegevens op naar Peter A. Tijssen. Stuur dan wel de onderstaande informatie mee:

 • Leeftijd
 • Opleiding(en)
 • Carrièrestappen
 • Aantal jaren ervaring (daarbij graag in welke praktijk: samenstel en/of advies)

Wat doet een AA Accountant eigenlijk?


Een AA-accountant heeft een HBO accountancy-opleiding afgerond en werkt vaak in de samenstel- en adviespraktijk. Een AA-accountant verzorgt in algemene termen de boekhouding of administratie van ondernemingen en stelt aan de hand van die cijfers de jaarrekening vast. Een AA Accountant kan ook weer werkzaam zijn in verschillende beroepen. Als een AA Accountant bij een accountantskantoor werkzaam is, werkt hij (of zij) vaak in de samenstel of non-assurance praktijk. In die praktijk houdt de AA accountant zich vaak bezig met samenstelwerkzaamheden voor de jaarrekening en het adviseren van MKB- en familiebedrijven. Voor ondernemingen geldt een verplichting om deze cijfers bij de KvK te deponeren en aan de belastingdienst om aan de fiscale eisen tegemoet te komen. Als een AA buiten het openbare beroep werkzaam is, is hij vaak werkzaam als hoofd administratie, financieel directeur of adviseur.

Wat maakt AA Accountant zijn nou zo leuk?


Die vraag krijgen we vaker. Als we onze kandidaten interviewen wat het vak van AA accountant nou zo leuk maakt dan krijgen we een aantal zaken altijd terug: het werken in teamverband, met de cijfers aan de slag en de problematiek er achter doorgronden. Maar misschien het belangrijkste is wel dat elke dag anders is. Geen klant is gelijk, geen administratie is gelijk en je weet ’s ochtends niet wat er ’s middags op je pad komt. Deze afwisseling maakt het naast de basis werkzaamheden een ontzettend interessant beroep. Als je wat hogerop komt op de carrière ladder mag je ook nog eens je team aansturen en je kennis overdragen. En krijg je vaak de wat zwaardere adviesklanten voor de kiezen.

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een AA Accountant?


Als AA Accountant moet je een goede basis hebben. Van nature is een Accountant kritisch! In je bagage zit dat je de cijfers moet kunnen interpreteren, analyses kunnen maken en vertrouwd zijn met verschillende boekhoudingen. Maar daarnaast zijn de soft skills misschien nog wel belangrijker. Ben je sociaal, kun je goed met je eigen collega’s door de bocht en kun je met de verschillende klanten overweg? Kun je je kennis overdragen op je team en op je klanten? Het is soms keihard werken om alles op tijd af te hebben. Daarom moet je ook goed met je tijd en energie om kunnen gaan. Nee zeggen is een kunst. Alles in balans krijgen een gave!

Hoeveel verdient een AA Accountant?


Het salaris van AA Accountants is van een groot aantal factoren afhankelijk. In welke praktijk ben je werkzaam (mkb – nationaal – internationaal) en werk je bij een groot, middelgroot of klein kantoor. Zijn er zoveel smaken? Ja en nog meer zelfs. Maar laten we ons focussen op een gemiddelde dan kunnen we grofweg de volgende indeling maken:
startend AA Accountants 0-5 jaar ervaring gemiddeld: € 3.000,00
medior AA Accountants 5-10 jaar ervaring gemiddeld: € 5.500,00
senior AA Accountants 10-meer jaar ervaring gemiddeld: € 7.250,00
Een veel uitgebreidere en nauwkeurige uiteenzetting van de verschillen die worden betaald en hoe dat komt is hierboven te lezen.

Interessante websites met informatie over bruto salarissen accountants

 • In 2018 verscheen het laatste onderzoek van de NBA: download
 • Het rapport van de ABN-AMRO bank: klik hier
 • Indeed (op basis van meta data)

Artikel geschreven door Peter A. Tijssen, senior recruiter Accountancy

Doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter een mail of een app voor het maken van een afspraak: 06 53911545

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?