Groot, middelgroot of klein accountantskantoor? Of toch liever zelfstandig?

Groot, middelgroot of klein accountantskantoor? Of toch liever zelfstandig?

Je bent een jonge accountant en vraagt je af waar je het beste op je plaats bent. Bij een groot of een klein kantoor? Of misschien lijkt een toekomst als zelfstandige je ook wel aantrekkelijk. Maar wat zijn de verschillen? En hoe weet je waar je voor moet gaan?

Groot accountantskantoor

Bij een groot kantoor heb je vaak grotere klanten. Veel jonge accountants zien dat als een voordeel. Deze keuze tussen een groot, middelgroot of klein kantoor is snel gemaakt. Maar er zijn meer voordelen:

 • Persoonlijke ontwikkeling en carrièrekansen. Bij grote kantoren is het loopbaansysteem vaak goed gestructureerd. Dat betekent dat je bij binnenkomst een mentor of coach krijgt toegewezen en je veel begeleiding krijgt. Daarnaast heb je veel mogelijkheden om door te stromen.
 • Vakinhoudelijke ontwikkeling. Bij grote kantoren worden intern veel cursussen gegeven om je op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de accountancy. Daarnaast zijn de ICT-voorzieningen en kennisdatabases vaak dik in orde.
 • Beloning. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat grote kantoren hun medewerkers beter belonen.

Klein accountantskantoor

Toch kiezen veel accountants (op enig moment) voor een klein of middelgroot accountantskantoor. Wat zijn daarvan de voordelen?

 • Minder hiërarchie, meer vrijheid. Een kleiner kantoor is vaak minder star en rigide, waardoor je meer vrijheid van handelen ervaart.
 • Minder werkdruk. Bij een kleiner kantoor is er vaak minder werkdruk en worden ook minder hoge eisen gesteld. Termen als efficiëntie, productiviteit, profilering en targets zijn minder heilig. Daardoor houd je meer tijd over voor andere zaken, zoals studie en privé.
 • Informeler. Natuurlijk hangt het af van het kantoor zelf, maar bij een klein kantoor is de sfeer vaak informeler dan op een groter kantoor. De lijnen zijn ook korter. Feedback en coaching verlopen vaak sneller en informeler.
GROOT, MIDDELGROOT OF KLEIN ACCOUNTANTSKANTOOR? OF TOCH LIEVER ZELFSTANDIG?

 

Zelfstandig

Naast de keuze tussen een groot, middelgroot of klein accountantskantoor, is er natuurlijk de keuze: zelfstandig. De belangrijkste reden voor veel accountants om voor zichzelf te beginnen is het feit dat je als zelfstandige alles zelf kunt regelen en bepalen.

Als zelfstandige heb je vrijheid, flexibiliteit en kun je écht ondernemen. De werkdruk neemt als zelfstandige niet af, er komt nu eenmaal veel kijken bij het opstarten van een eigen kantoor, maar het voelt wel anders als je het voor jezelf doet.

Vraag je eens af

Als jij je afvraagt wat nu het beste bij je past, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

 • Hoe ambitieus ben ik?
 • Hoeveel waarde hecht ik aan begeleiding bij mijn persoonlijke ontwikkeling en een strak carrièrepad?
 • Kan ik goed tegen rigiditeit of wil ik meer vrijheid om de zaken aan te pakken zoals ik dat wil?
 • Kan ik tegen hoge werkdruk?
 • Hoeveel tijd wil ik overhouden voor privé en studie?

Kun je hulp gebruiken bij het beantwoorden van deze vragen en het bepalen van je koers?

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wat is een accountantskantoor?

Een accountantskantoor is een professionele organisatie die diensten op het gebied van boekhouding, accountantscontrole en belastingen verleent aan bedrijven en particulieren.

Verreweg de meeste accountantskantoren zijn kleine bedrijven, met een of twee vennoten en een paar personeelsleden, veelal belastingadviseurs en accountants, maar ook salarisadministrateurs. Er zijn echter ook een aantal grote accountantskantoren die honderden of zelfs duizenden mensen in dienst hebben.

Administratie- of Boekhoudkantoren bieden meestal een breed scala van diensten aan, van boekhouden en loonadministratie tot belastingvoorbereiding en financiële planning, vaak tegen een lager tarief dan accountantskantoren.

Bovendien verlenen veel accountantskantoren ook adviesdiensten om hun cliënten te helpen hun financiële prestaties te verbeteren. Of je nu een kleine ondernemer bent die hulp nodig heeft bij zijn belastingen, of een groot bedrijf dat manieren zoekt om zijn resultaten te verbeteren, een accountantskantoor kan je de deskundigheid bieden die je nodig hebt.

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter A. Tijssen, senior-recruiter accountancy een app voor het maken van een afspraak: 0653 – 911545

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?