Vacatures bedrijfsfiscalist; welke soorten kennen we?

Vacatures bedrijfsfiscalist; welke soorten kennen we?

Ik merk bij fiscalisten die bij accountants- en belastingadvieskantoren werken dat er weinig kennis is over de soorten vacatures voor fiscalisten die naar het bedrijfsleven willen overstappen. Deze functies/ vacatures worden gemakkelijk onder het kopje ‘bedrijfsfiscalist’ geplaatst. Maar is dat wel terecht?

Het is belangrijk om te weten dat het bedrijfsleven weinig zicht heeft op wat een fiscalist überhaupt precies doet. Misschien belangrijker nog; wat is het verschil eigenlijk tussen een fiscalist en een accountant?

Ik verneem vaak van fiscalisten die gesprekken hebben gehad bij een bedrijf dat ze tijdens het gesprek concludeert dat ‘de vacature’ eigenlijk meer iets is voor een accountant, gezien de inhoud. De functie neigt dan teveel naar accountancywerkzaamheden en in het meest ‘fiscale geval’ richting tax accounting. Je snapt dan ook dat de term ‘bedrijfsfiscalist’ niet echt op z’n plek is.

Bekijk Een aantal van onze fiscalist vacatures

Fiscalist Hilversum MKB kantoor

Opzoek naar een fiscalist Hilversum MKB kantoor Het kantoor: -…

Belastingadviseur Driebergen

Referentienummer: ADSR07965 Onze opdrachtgever Een Advies- en Accountantskantoor met circa…

Fiscalist DGA praktijk Haarlem

Referentienummer: ADSR08415 Onze opdrachtgever De fiscale praktijk in Haarlem is…

Welke vacatures zijn er voor de bedrijfsfiscalist?

Dit zijn de meest vermelde vacatures voor bedrijfsfiscalisten:

  1. Tax manager (*)
  2. BTW specialist (*)
  3. Compliance medewerker (algemeen)
  4. Compliance medewerker (BTW)
  5. Tax accounting medewerker of officer

De eerste twee vacatures, tax manager en BTW specialist, zijn het meest fiscaal (uitdagende) functies. Daar kom je met je WO- en kopstudie het meest aan je trekken. De vacatures die daarna komen richten zich vooral op compliance en de laatste, tax accounting medewerker of officer, is het minst fiscaal gericht. Je zou kunnen zeggen dat een accountant met fiscaal vernuft hier ook prima in weg komt.

Tax accouting

Ik ‘pak’ tax accounting er even apart uit omdat dit een vak is waarbij de nadruk ligt op de cijfermatige kant in plaats van de fiscaal juridische kant. Of het nu binnen het bedrijfsleven is of bij een B4 kantoor; het blijft een vak waarvoor de meeste fiscalisten, danken. Het is dan ook niet voor niets dat de grote kantoren vaak een tekenbonus verstrekken om te starten in de tax accounting praktijk ;-). 

Welk profiel wordt er het meest gezocht in het bedrijfsleven?

De grotere bedrijven of multinationals richten zich op een zeer beperkt profiel. Vooral als het gaat om de rol van tax manager. Dit profiel bestaat uit een werkervaringsschaal van 2 tot ongeveer 12 jaar ervaring, opgedaan bij een Big Four kantoor en het liefst in de internationale praktijk. Daarnaast vind je vacatures voor bedrijfsfiscalisten het vaakst in de stedelijke regio’s. Daar waar de grote bedrijven zitten.

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist is een beroepsbeoefenaar die particulieren en bedrijven helpt de belastingwetten na te leven. Ze bereiden belastingaangiften voor en dienen ze in, geven cliënten advies over belastingzaken, en vertegenwoordigen hen bij controles en beroepsprocedures. Fiscalisten kunnen ook diensten verlenen op het gebied van financiële planning, waaronder estate en retirement planning.

Verschil accountant en fiscalist

Een fiscalist is iemand die gespecialiseerd is in belastingwetgeving en die particulieren of bedrijven kan helpen met hun belastingaangiften. Accountants hebben meestal een breder scala aan verantwoordelijkheden, terwijl fiscalisten zich specifiek op belastingen richten.

Zowel accountants als fiscalisten moeten sterk kunnen rekenen en detailgericht zijn. Ze werken allebei met cijfers en financiële informatie, maar fiscalisten moeten ook op de hoogte zijn van de laatste belastingwetten. Accountants kunnen als onderdeel van hun werk belastingadvies geven, maar ze zijn niet gespecialiseerd in belastingrecht zoals een belastingdeskundige dat is.

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?