Vacatures accountant family office

Trusted advisor pur-sang!

Steeds vaker wordt Adviesgroep’88 benaderd voor posities bij een zgn. “Family Office”. Omdat in 99% van de gevallen wij niet naar buiten mogen treden met deze vacatures hebben we besloten om hieronder een en ander uit een te zetten. Aan informatie en aan vacatures (anoniem uiteraard).

 

Family Office: wat houdt het in?

De term is over gekomen in de jaren 80, waar de functie, van beheerder van vermogens voor de welgestelden, eerst werd vervuld door menig trust- of administratiekantoor.

Voor een Family Office bestaat eigenlijk geen goed Nederlands woord. Een Family Office is een vorm van dienstverlening die in de negentiende eeuw is ontstaan in de Verenigde Staten bij grote, vermogende families zoals de Hiltons en de Rockefellers. Zij hadden zoveel geld verdiend dat ze geen externe vermogensbeheerder meer instelden, maar eigen mensen in dienst namen om hun vermogen dus te laten beheren. Het eerste family Office is het Morgan House, opgericht in 1880 door de bankier John Pierpont Morgan. De Rockefellers begonnen hun office in 1882 en bestaat nog steeds onder de naam: Rockefeller Capital Management

accountant family office
 

Wat is een Family Office?

Populaire gesteld is een Family Office een “administratiekantoor” die enkel haar kennis en kunde, vaardigheden en een uitgebreid netwerk (van notarissen, advocaten, fiscaal juristen en vermogensbeheerders) aan de familie aanbiedt om uiteindelijk de juiste beslissingen op een gestructureerde manier te kunnen nemen. Doch als de grootte het toelaat zijn alle disciplines onder één dak te vinden.

Een omvangrijk vermogen besturen en overdragen naar de volgende generatie is een van de belangrijkste en misschien wel moeilijkste uitdagingen waar een welgestelde familie voor staat. 

Waar richt een Family Office zich op?

Een Family Office richt zich vaak ook exclusief op een beperkte doelgroep van vermogende families of individuele zeer rijke personen en wordt betaald door de families waar zij voor werkt.

Er worden geen financiële producten verkocht, of geïnvesteerd bij partijen die werken met aanbrengprovisies o.i.d.. Alles om de onafhankelijkheid te behouden!

De markt voor Family Offices

De markt voor Family Offices is sterk gefragmenteerd, divers en groeiende. Het aantal rijken stijgt snel. Sommige Family Offices accepteren geen cliënten meer met een vermogen onder de 10 miljoen.

Maar wij werken ook voor Family Offices die geen cliënten meer onder de 100 miljoen aannemen! Eigenlijk ook logisch. Het runnen van een Family Office vraagt heel veel tijd, per cliënt, is van een hoog (vaak persoonlijk) service niveau en vraagt een hoog niveau van haar medewerkers.  

De diensten van een Family Office

Onder dezelfde benaming, Family Office, worden verschillende diensten aangeboden. Het gaat meestal om een combinatie van vermogensbeheer en fiscaal-juridische begeleiding, eventueel aangevuld met administratieve ondersteuning en lifestyle-diensten.

Doch het ene kantoor houdt zich enkel en alleen bezig met de “financiële” kant van het vermogen: het opmaken van jaarrekeningen, aangiftes van de hele familie en vaak ook van diverse (beleggingen) b.v.’s en stichtingen.

Andere Family Offices bieden een veel breder pakket van diensten aan en verzorgen reizen, butler services, beveiliging, conciërge functie bij tweede (of derde) woningen in het buitenland etc. Zeer diffuus en daarom moeilijk aan te geven hoeveel er exact zijn. Want er zijn ook hybride-vormen: kantoren die vermogensbeheerder zijn en een apart accountantskantoor runnen.

De onafhankelijkheid die een Family Office moet betrachten komt in gevaar als men zich actief gaat bemoeien met beleggingsadvisering of de verkoop van verzekeringen of hypotheken. De enige bron van inkomsten zouden eigenlijk alleen de aan de familie / cliënt in rekening gebrachte kosten moeten zijn.

Wat zijn de kernactiviteiten van het Family Office?

De kernactiviteiten van het Family Office bestaan vaak uit de volgende onderdelen:

Beleidsbepaling m.b.t. het familiekapitaal
Strategievorming voor de korte, middellange- en lange termijn
Vermogensstructurering en (fiscale) optimalisering
Vermogensrapportage
Toezicht, coaching en opleiding van de volgende generatie

Niet geheel onbelangrijk is te vermelden dat er een tweedeling kan worden gemaakt.

Single Family Office en Multi Family Office

Er bestaan namelijk single-family office die een vermogende familie bijstaan en multi-family offices die meerdere families ondersteunen. Het gezamenlijk doel van alle family offices is kort gezegd: het aansturen van een familievermogen.

Wat is een Single-Family Office?

Een single-family office is opgezet rondom de wensen en voorkeuren van de gehele familie (meestal met een vermogen van meer dan 100 miljoen), waarvoor geen standaard structuur voor handen is. Sommige families gebruiken hun eigen kantoor alleen voor beleggingen, terwijl een andere familie juist alle fiscale en administratieve kennis zelf in huis heeft.

De grootste, en waarschijnlijk bekendste single-family office in Nederland is opgezet door de familie Brenninkmeijer. Anthos Fund & Asset Management is een van de grootste offices. Het beheerd vermogen is 21 miljard en heeft ook een eigen banklicentie. Enkele andere bekende namen (gewoon te vinden in de pers hoor):

 • Reggeborgh invest van de familie Wessels (VolkerWessels)
 • HB Capital van de familie Blokker (Blokker, Marskramer, Intertoys)
 • De Hoge Dennen Capital van de familie de Rijcke (Het Kruidvat)
 • CommonWealth van de familie Dreesman (V&D)
 • Navitas Capital van de familie Zeeman (De Zeeman winkelketen)
 • HAL Trust van de familie van der Vorm (Holland Amerika lijn)

Wat is een Multi-Family office?

Een multi-family office heeft als doel om een kleine(re) groep vermogende families te bedienen op vraagstukken waar zij tegenaan lopen bij het aansturen van hun vermogen. Elk multi-family office functioneert weer anders, heeft een andere type dienstverlening.

Wanneer wordt een family office opgericht of ingeschakeld?

Het heeft zin een family office in te zetten op het moment dat het vermogen zo aanzienlijk is, dat het te complex wordt om het zelf te beheren: omdat het teveel tijd kost, of omdat er teveel zaken moeten worden geregeld met te veel verschillende partijen. Een family office kan tevens behulpzaam zijn als er meerdere generaties bij het vermogen betrokken zijn, waardoor het steeds moeilijker wordt om een visie te ontwikkelen.

Maar een family office kan ook de meer praktische behoeften van een familie als aandachtsgebied hebben. De familie ondersteunen bij het beheer van onroerend goed of het organiseren van administratieve ondersteuning bijvoorbeeld. Deze diensten bieden veel comfort voor de verschillende leden van een familie.

De family office functioneert eigenlijk als een centraal aanspreekpunt en verdeelt als het ware de werkzaamheden over de verschillende specialismen: accountancy, fiscaal, juridisch, notarieel, beleggingsspecialisten etc.  

De titel family office is geen beschermde titel. Dit betekent dat iedereen en elk bedrijf deze titel kan gebruiken zonder enige specifieke kwalificatie.  Er is wel een vereniging waar een aantal geheel onafhankelijke Family Offices zich bij hebben aangesloten: www.vofo.eu.

Vacatures voor Family Offices, waar Adviesgroep ’88 voor bemiddelt:

 1. Accountants
 2. Fiscalisten
 3. Financieel planners
 4. Vermogensbeheerders en
 5. Administratieve ondersteuning.

De rode draad in alle vacatures is: minimaal één afgeronde HBO of WO opleiding aangevuld met FFP of minimaal WFT-basis en WFT-vermogen. 

 • Je beschikt over uitgebreide kennis op een breed financieel gebied en hebt bij voorkeur affiniteit op het gebied van fiscaliteit en vermogensstructurering.
 • De best mogelijke financiële oplossingen biedt je altijd samen met je team.
 • Complexe fiscale- of financiële vraagstukken kun jij terugbrengen naar begrijpelijke overzichten en rapportages naar je cliënten.
 • Een cliëntgerichte, flexibele en servicegerichte instelling is je tweede natuur
 • Overwicht en voldoende ‘body’ als gesprekspartner houden je rug recht in moeilijke gesprekken

Welke vacatures hebben we binnen de family office praktijk?

Bekijk Een aantal van onze vacatures

Accountant RA – Controleleider Tilburg

Referentienummer: ADSR08522 Onze opdrachtgever Allround en kleinschalig kantoor met goede…

Accountant RA Enschede

Referentienummer: ADSR08488 Onze opdrachtgever Het kantoor: middelgroot, accountants en belastingadvieskantoor,…

Accountant RA Nijkerk

Referentienummer: ADSR08156 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…

Accountant RA Amersfoort

Referentienummer: ADPT07688 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…

Accountant RA Tilburg

Referentienummer: ADSR08643 Onze opdrachtgever Een jong en professioneel kantoor met…

Accountant RA Alkmaar

Referentienummer: ADSR08426 Onze opdrachtgever Onze opdrachtgever, een middelgroot kantoor met…

Het is om meerdere redenen interessant om contact op te nemen met ons bureau. We hebben niet alleen ruim 30 jaar ervaring, maar werken ook deskundig en snel. Transparantie en betrouwbaarheid zijn ons ook op het lijf geschreven. De juiste begeleiding in je volgende stap naar een eerste of nieuwe baan zet je daarom met succes dankzij onze expertise en bemiddeling.

Kom gerust eens praten en ervaar zelf wat wij voor je kunnen doen!

 

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs: