De top 5 vertrekredenen van een accountant


Wat is de top vijf vertrekredenen van accountants? Waarom melden accountants zich bij mij en waarover zijn ze ontevreden als het gaat om werken bij accountants- en belastingadvieskantoren?

1. Gebrek aan begeleiding en ontwikkeling

Bij veel accountancykantoren wordt er vaak geadverteerd met uitgebreide trainingsprogramma’s en doorgroeimogelijkheden om nieuw talent aan te trekken. In de praktijk blijkt echter dat deze beloftes niet altijd worden nagekomen. Junior accountants worden vaak aan hun lot overgelaten na een korte introductieperiode en krijgen niet de begeleiding die nodig is om zich verder te ontwikkelen. Dit gebrek aan ondersteuning leidt tot frustratie en stagnatie in hun carrière. Zonder een duidelijk ontwikkelingsplan voelen veel jonge accountants zich niet gewaardeerd en zien zij geen toekomstperspectief binnen het bedrijf. Dit kan resulteren in een hoge uitstroom van talentvolle medewerkers die elders beter begeleid hopen te worden.

2. Slechte sfeer en werkcultuur

Een negatieve werkomgeving kan een enorme impact hebben op de tevredenheid en het welzijn van medewerkers. Accountancykantoren waar een slechte sfeer heerst, worden gekenmerkt door een gebrek aan samenwerking, interne conflicten en weinig onderling contact. Een toxische werkcultuur kan leiden tot verhoogd ziekteverzuim, lagere productiviteit en een algemene daling in de moraal van het team. Wanneer medewerkers zich niet op hun gemak voelen op de werkvloer en niet kunnen rekenen op steun van hun collega’s, is de kans groot dat ze op zoek gaan naar een positie bij een ander kantoor waar een positievere werkcultuur heerst. Dit benadrukt het belang van een gezonde en ondersteunende werkomgeving voor het behouden van talent.

3. Geen duidelijke visie en strategie

Accountants willen graag deel uitmaken van een organisatie met een duidelijke visie en strategie. Wanneer een kantoor geen concrete doelen en een helder plan van aanpak heeft, kan dit leiden tot frustratie onder de medewerkers. Zonder een duidelijke richting weten accountants niet waar ze naartoe werken, wat hun motivatie en betrokkenheid kan ondermijnen. Bovendien kan een gebrek aan visie leiden tot inefficiëntie en een chaotische werkstructuur, wat het werkplezier verder vermindert. Voor accountants is het belangrijk om te werken binnen een organisatie die transparant is over haar doelstellingen en de weg daar naartoe, zodat zij zich kunnen richten op hun taken met een gevoel van duidelijkheid en doelgerichtheid.

Medewerker bureau vaktechniek audit | Rotterdam

4. Beperkte doorgroeimogelijkheden

Veel accountants ervaren dat ze vastzitten in hun huidige functie zonder uitzicht op promotie of extra verantwoordelijkheden. Dit gebrek aan doorgroeimogelijkheden kan demotiverend werken, vooral voor junior accountants die ambitieus zijn en graag willen vooruitgaan in hun carrière. Wanneer er binnen het kantoor geen duidelijk pad is voor professionele groei, kiezen veel accountants ervoor om hun loopbaan elders voort te zetten waar ze wel kans zien om door te groeien. Het is daarom cruciaal voor kantoren om een helder en eerlijk beleid te hebben omtrent carrièreontwikkeling en regelmatig mogelijkheden te bieden voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen en door te groeien naar hogere posities binnen de organisatie.

5. Verlies van belangrijke klanten

Het verlies van belangrijke klanten kan een destabiliserend effect hebben op een accountancykantoor. Dit gebeurt vaak wanneer senior partners, die verantwoordelijk zijn voor de relaties met deze klanten, het kantoor verlaten. Het vertrek van dergelijke sleutelfiguren leidt tot onzekerheid en interne conflicten over wie de klanten zal overnemen. Dit kan de werkdruk voor de achterblijvende accountants verhogen en een negatieve impact hebben op de klantrelaties. Voor veel accountants is een stabiele klantenbasis essentieel voor hun werkplezier en professionele voldoening. Het verlies van belangrijke klanten kan daarom een belangrijke reden zijn voor accountants om op zoek te gaan naar een positie bij een kantoor waar de klantrelaties beter gewaarborgd zijn.n werken!

Blog geschreven door Peter A. Tijssen, senior recruiter Accountancy

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:


Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn en Accountantsonline.nl
Dit is de hoeveelheid uur die je echt zou moeten werken!

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?