Dit is de hoeveelheid uur die je echt zou moeten werken!

De juiste werkweek voor je eigen gezondheid & productiviteit

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel uur het ideale aantal uren is dat je per week zou moeten werken? Hier is het antwoord: het is 38 uur. En dat getal komt echt niet uit de lucht vallen.

Maar misschien ben jij wel één van die mensen die opschept over je 70-urige werkweek. Of misschien zit je aan de andere kant van het spectrum en jaag je de droom van een werkweek van 4 uur na. Of wil je helemaal niet werken ☹

Meer uren werken per week staat niet gelijk aan een hogere productiviteit

Wat je specifieke motivatie, om op te staan ’s ochtends en naar je werk te gaan ook is, weet dat er voldoende bewijs is dat meer uren per week werken niet noodzakelijk gelijk staat aan een hogere productiviteit.

Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit na 50 uur per week sterk daalt en na 55 uur van een steile klif dondert. Bovendien leidt het niet nemen van ten minste één volledige vrije dag per week tot een algehele lagere productiviteit.

Schade aan fysieke gezondheid veroorzaakt door overwerken

Onderzoek onthult ook de schade aan onze fysieke gezondheid die overwerk kan veroorzaken. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleek dat gemiddeld 55 uur of meer per week werken het risico op een beroerte met 35 procent verhoogt en het risico om te overlijden aan een hartaandoening met 17 procent, vergeleken met een gemiddelde van 35-40 uur.

Onze nieuw ingezette post-corona non-stop levensstijl gat weer leiden tot extra werk gerelateerde stress. 48 procent van de werknemers geeft aan zich weer gehaast te voelen en 52 procent zei dat ze daardoor aanzienlijke stress voelden. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de vier-urige werkweek zo’n verleidelijke droom is, ook al is het niet helemaal haalbaar voor de gemiddelde werknemer.

Dus hoe krijgen we alles voor elkaar zonder het gevoel te hebben dat we in een constante estafette zitten?

Een kleine greep uit de interessante artikelen geschreven door Recruiter Accountancy Peter A. Tijssen:

 

Ideale werkuren per dag en week

Tijdmanagementexpert Laura Van der Kamm voerde een onderzoek uit om te bepalen hoe het aantal uren dat je per dag werkt, van invloed is op de hoeveelheid tijd die je denkt te hebben.

Van de 900 mensen die in het onderzoek zijn opgenomen, werkte de gemiddelde werknemer 8,3 uur per dag. En de resultaten toonden aan dat er slechts een uur verschil was tussen de werknemers die het gevoel hadden dat ze veel tijd hadden en degenen die onder zware tijdsdruk werkten.

Degenen die het gevoel hadden dat ze de minste tijd hadden, werkten in totaal 8,6 uur, terwijl degenen die het gevoel hadden dat ze de meeste tijd hadden, slechts een uur minder, oftewel 7,6 uur, werkten.

Dus om geen tijdgebrek te hebben, streef naar een werkdag van 7,6 uur. Dat komt neer op een 38-urige werkweek.

Hoe zit het met alternatieve werkrooster?

Als dit idee nieuw voor je is, zijn enkele voorbeelden van alternatieve werkschema’s:

  • 4 x 10-urige dagen (40 uur)
  • 4 x 8-urige dagen (32 uur)
  • 5 x 6-urige dagen (30 uur)

Elk van deze opties heeft het voordeel dat je extra tijd krijgt voor persoonlijke zaken waar je die voorheen niet had: ofwel door een traditionele werkweek in vier dagen te verkorten, ofwel door simpelweg minder uren in te werken.

Welk formaat het beste bij je past, het is echt een kwestie van jouw persoonlijke verantwoordelijkheden, maar zeker ook je functieverantwoordelijkheden en de bereidheid van je werkgever om flexibel te zijn.

Ouders met schoolgaande kinderen kunnen bijvoorbeeld blij zijn met een schema waarin ze vijf dagen per week werken met iets minder uren per dag. Op die manier werken ze in wezen terwijl de kinderen op school zijn.

Of een drukke HR-professional (of recruiter 😉) heeft misschien 40 uur per week nodig om al zijn werk gedaan te krijgen, maar zou er baat bij hebben om die uren te comprimeren in een 4-daags schema dat hen een extra vrije dag geeft (en een burn-out op afstand houdt).

Niet-traditionele werkweken winnen aan kracht in landen als Spanje, Frankrijk en Scandinavië.

Over het werkuur-beleid in Scandinavië gesproken….

Een 38-urige werkweek is opmerkelijk vergelijkbaar met het aantal gewerkte uren in Denemarken, dat consequent een van de landen ter wereld is waar mensen het gelukkigste  zijn. (Denemarken staat de afgelopen acht jaar in de top drie van gelukkigste landen van het World Happiness Report).

De mensen in Denemarken werken hard en zijn net zo productief als andere werknemers, maar werken zelden meer dan 37 uur per week en verlaten het kantoor vaak elke dag om 16.00 of 17.00 uur. Andere Scandinavische landen hebben een vergelijkbare werk-privé balans en staan hoog op de “geluksranglijsten”.

De wereldberoemde geluksexpert Dan Buettner gaat nog een stap verder: Dit is de hoeveelheid uur die je echt zou moeten werken!

De wereldberoemde geluksexpert Dan Buettner gaat nog een stap verder. Hij heeft het onderzoek bij meer dan 20 miljoen mensen wereldwijd beoordeeld via de Gallup-Sharecare Well-Being Index en heeft uitgebreid praktijkonderzoek uitgevoerd in de gelukkigste landen ter wereld. “Als het op werk aankomt, probeer dan parttime te werken, gemiddeld 30-35 uur per week”, zegt hij.

dit-is-de-hoeveelheid-uur-die-je-echt-zou-moeten-werken

 

Zes weken vakantie per jaar

Buettner raadt ook aan om zes weken vakantie per jaar te nemen, wat het optimale aantal weken is voor geluk. Als dat niet mogelijk is, zegt hij dat je op zijn minst al je toegewezen vakantiedagen moet gebruiken en over meer moet onderhandelen totdat je zes weken krijgt.

Dat laatste is zeker niet makkelijk in Nederland met allerlei CAO’s en vaste afspraken. Maar nu het aantal burn-outs weer toeneemt wordt ook dit misschien bespreekbaar gesteld. Dit is de hoeveelheid uur die je echt zou moeten werken!

 

 

Misschien is 30 werkuren per week en zes weken vakantie helemaal niet praktisch voor jou. Maar als je de perfecte mix van productiviteit, geluk en tijdsbesteding wilt bereiken, is een realistischer doel om iets minder dan 40 uur per week te werken.

Het onderzoek toont aan dat zelfs een uur of twee minder werken van de standaard 40-urige werkweek enorme voordelen kan hebben, zowel op het werk als thuis.

Minder dan 10% van de werknemers kan dat schema halen. Of denkt dat te kunnen halen. Een goed doel is om één ​​van die mensen te zijn. Want wetenschappelijk onderzoek toont aan: een kortere werkweek is een gelukkigere werkweek!

Artikel geschreven door Peter A. Tijssen, senior recruiter Accountancy

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?