15 sollicitatie tips voor accountants

Als je meer dan 33 jaar accountants AA + RA bemiddelt, dan weet je heel goed waar je op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek of bij het opstellen van je cv. Ik heb hieronder dan ook een opsomming gemaakt van mijn persoonlijke geheel  ‘random’ 15 sollicitatie tips voor accountants.

15 sollicitatie tips voor accountants

15 sollicitatie tips voor accountants

 1. Voor de starters: heb je een goede schriftelijk stagebeoordeling gehad? Stuur het mee met je cv en sollicitatiebrief.
 2. Google jezelf eens en kijk wat er bovenkomt. Denk dan bijvoorbeeld aan Facebook, Instagram en je profielfoto. En bekijk of er geen rare dingen staan. Ongetwijfeld checkt je aankomende werkgever je via google namelijk ook. Passen je foto’s bij je huidige leven (als professional….)
 3. Heb je in het verleden zelf zakelijke initiatieven genomen, vermeld dit op je cv. Ook zaken als commissies, bestuursfuncties etc. zijn het vermelden waard. Let er wel op dat het enigszins zakelijk is gerelateerd. Zo zie je veel accountants die ergens penningmeester zijn. Nuttige info voor een toekomstige werkgever.
 4. Ben je lid van een serviceclub (Rotary, Lions, Kiwanis etc) – die wel zakelijk gericht is – vermeld die dan op je cv. Zo laat je zien dat je ‘bij’ bent en netwerkt. Dit laatste is van groot belang als (aankomend) adviseur.
 5. Een foto meesturen is altijd goed. Zorg er wel voor dat de foto binnen een zakelijke context past. Zorg er ook voor dat het een foto is waar je enthousiast op staat. Nee niet met twee glazen bier of sjardonee!
 6. Natuurlijk vermeld je op je cv je telefoonnummer. Maar zorg dan ook voor een nette en verzorgde welkomsttekst op je voicemail. Sluit netjes af en niet met bijvoorbeeld “de groetjes, Kees!”. Of zoiets als: als je zo direct iets hoort, dan weet je wat je moet doen…..
 7. Omschrijf je werkzaamheden volledig, kort en krachtig. Maak er een mooie opsomming van. Maak duidelijk met elke klanten of onderwerpen je ervaring hebt. Denk dan aan agrarische, zorg, woningbouw, medisch, overheid of non-profit.
 8. Bedenk goed of je je nu al wilt specialiseren of dat je eerst ervaring op wilt doen in de algemene praktijk. De laatste praktijk biedt je uiteindelijk de sterkste uitgangspositie op de arbeidsmarkt.
 9. Als je wilt reageren op een sollicitatie en er staat een persoon bij vermeld. Bel hem of haar dan eerst, stel max. 2 slimme vragen en kondig aan dat je je cv toestuurt. Zo kom je net even anders binnen. En zit je top of mind bij de contactpersoon!
 10. De Big Four ken je waarschijnlijk al lang. Kijk ook eens naar en praat met de kleinere kantoren en probeer het verschil te ‘proeven’. Het is al lang niet meer zo dat de Big Four de beste loopbaanmogelijkheden hebben of vaktechnisch het beste zijn.
 11. Ken je je sterke en minder sterke kwaliteiten? Geregeld heeft men geen sterk antwoord op de vraag ‘Wat zijn uw sterke en minder sterke kwaliteiten?’ Dit kan overkomen als een gebrek aan zelfinzicht. Een zeer belangrijke eigenschap als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.
  Zie ook ons blog: https://adviesgroep88.nl/sollicitatiegesprek/
 12. Iedereen heeft wel eens een salarisaanbieding gehad. Krijg duidelijkheid of de salarisaanbieding een eenmalig bod of bespreekstuk is. Doe dit tijdig en niet pas nadat je de aanbieding al hebt ontvangen. Zo weet je of er onderhandelingsruimte is. Kijk niet alleen naar het bruto salaris, maar juist ook naar netto. Dit is wat je maandelijks overhoudt.
 13. Praat nooit negatief over andere of vorige werkgevers. Heb je een slechte ervaring achter de rug, vermeld het feitelijk, maar niet met (te) veel emotie. Hou dat kort!!
 14. Vraag altijd aan het eind van het gesprek wanneer je een uitkomst krijg te horen en van wie. Is de afspraak bijvoorbeeld binnen twee weken, neem dan zelf contact op als die voorbij zijn.
 15. Focus je niet op geluiden en grote (mooie) verhalen van kennissen of medestudenten, maar juist op de inhoud. Ben je meer een persoon voor een kleiner, gezelliger kantoor of voel je je goed bij een formelere sfeer? Kan je er tegen om een van de velen te zijn? Trek je niet te veel aan van wat ‘anderen’ verdienen. Salaris is belangrijk, maar je ontwikkeling en arbeidsvreugde veel belangrijker op de langere termijn.

Dit zijn zo maar 15 sollicitatie tips voor accountants. Ik kan er vele blogs en artikelen overschrijven. Maar bottom line kun je je ook eens verplaatsen in de rol van gesprekspartner. Wat zou jij graag voor een cv binnen zien komen in je mailbox, of een kandidaat in je kantoor zien binnen stappen?
Ik kan zoveel voorbeelden geven hoe het niet moet, maar gelukkig ook heel veel voorbeelden hoe wel. Daarom hebben we zo’n geweldig vak.


 

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter of Martijn een mail om een belafspraak in te plannen.

Andere artikelen op het gebied van de arbeidsmarkt:

Hoe schrijf je een goed c.v.?
Voorbereiden op een sollicitatiegesprek
8 tips om salarisverhoging te vragen

Dit artikel verscheen eerder op LinkedInAOL

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?