Je wordt uitgenodigd voor een assessment?

Welke soorten assessments zijn er?
Meestal zijn de gedragsoefeningen dusdanig intensief dat je als kandidaat niet zo maar even een ‘mooi’ rolletje neer kunt zetten. De oefeningen doen een beroep op uw ‘echte’ gedrag. Je dient dus wel degelijk wat in huis te hebben aan vaardigheden, maar oefenen (als het kan met video) en zelfkennis op dit punt kunnen je zeker helpen.

Enkele tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op een assessment:

Algemeen, zorg dat je fit bent. Een assessment is een vrij slopende aangelegenheid, men kijkt wat dat betreft ook of je een volhouder/doorzetter bent. Werk geconcentreerd. Laat zien dat je de zaak serieus neemt. Denk niet van “oh, dat doe ik wel even”. De beoordelaars bij een assessment zijn ervaren gedragsdeskundigen en zij doorzien veel (het is tenslotte hun vak).

Interviews:
Zorg dat je een goed beeld van jouw eigen capaciteiten en vaardigheden hebt en ook van de functie-eisen. Zorg dat je jouw toegedichte vaardigheden en eigenschappen ook kunt illustreren met feitelijke voorbeelden. Stel zelf ook vragen en probeer er een open en twee richtingengesprek van te maken. Praat niet te veel, blijf to the point.

Bekijk hier een aantal van onze partner posities

Accountant RA Manager – Alkmaar

Onze opdrachtgever is opzoek naar een Accountant RA Manager -…

Accountant RA Manager Hengelo

Onze opdrachtgever is opzoek naar een Accountant RA Manager Hengelo…

Accountant RA MKB – Utrecht

Onze opdrachtgever zoekt een Accountant RA MKB – Utrecht Onze…

Accountant RA – Partner – Dordrecht

Wij zijn opzoek naar een Accountant RA – Partner -…

Accountant RA – Senior Manager – Eindhoven

Onze opdrachtgever zoekt een Accountant RA – Senior Manager -…

Accountant RA Senior Manager – Rotterdam

Onze opdrachtgever is opzoek naar een Accountant RA Senior Manager…

 

Rollenspellen:

Ook daar is een goed oefenboek voor, waarin de verschillende vaardigheden die bij rollenspelsituaties aan bod kunnen komen uitgebreid worden beschreven. Oefen zo nodig van te voren, neem je gedrag op met behulp van video en ga met een serieus en ter zake kundig persoon je vertoonde gedrag na. Kijk ook naar je ‘non verbale’ uitstraling.

Top 5: assessment-fouten
De vijf belangrijkste assessment-fouten hebben we voor je op een rij gezet.

  1. Zelfingenomenheid
  2. Kwaad worden
  3. Geen initiatief nemen bij assessment
  4. Verkeerd assessmentbureau
  5. Geen boek lezen.

Zelfingenomenheid is een van de grootste fouten die je daarbij kunt maken. Er wordt een realistische werksituatie uitgebeeld waarvoor je al jouw kwaliteiten nodig hebt. Als je hier niet serieus mee om gaat, dan valt jouw beoordeling lager uit.

Ook kwaad worden en geen initiatief nemen tijdens het rollenspel zijn uit den boze. Maar daar is weinig aan te doen. Snel kwaad worden zit in iemands karakter. Je kunt jezelf proberen te dwingen om niet boos te worden, maar dan moet het wel echt overkomen.

 

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het is raadzaam een psychologisch onderzoek voor te bereiden. Als je weet wat je kunt verwachten, wat voor soort vragen je kunt krijgen, schept dat rust. Wij raden dan ook iedere kandidaat aan een boek over assessments te lezen. Dit geeft geen garantie op succes, want een assessment meet basale kwaliteiten die je hebt, of niet hebt.

Er zijn nogal wat bureaus die niet professioneel werken. Die zorgen bijvoorbeeld niet voor minimaal twee beoordelaars per persoon en informeren de kandidaat van tevoren niet over de testen en het rollenspel. Werknemers die door hun (potentiële) werkgever worden verzocht om aan een assessment deel te nemen, worden om deze reden aangeraden om uit te zoeken bij welk bureau ze terechtkomen. Wie voor een promotie of baan afhankelijk is van een psychologisch onderzoek, kan niet snel weigeren. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden als je bent uitgenodigd voor een assessment.

Literatuur:

  • Wim Bloemers: Het Psychologisch Onderzoek, een oefenboek (2011). Ambo, Amsterdam.
  • Wim Bloemers: De Kleine Assessmentgids (2017). Ambo, Amsterdam

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Adviesgroep ’88 heeft een zeer groot aanbod vacatures voor registeraccountants in Amsterdam. Als je op zoek bent naar een vacature registeraccountant Amsterdam, raden we jou zeker aan om deze pagina goed te bekijken. Want in Amsterdam gebeurt het. De stad met de meeste accountantskantoren, de mooiste (inter)nationale klantenkring en de beste faciliteiten voor start-ups. Ok als woonplaats word het krap, maar ook daarmee is de Gemeente Amsterdam op de goede weg. Adviesgroep ’88 houdt sinds 2020 kantoor in het Olympisch stadion. Na de in 2000 voltooide restauratie, waarbij het stadion in zijn oorspronkelijke staat hersteld werd, is het in gebruik voor kleine en grote evenementen en biedt het onderdak aan zo’n dertig zelfstandige ondernemingen. Wij zijn er trots op er daar een van te zijn en ontvangen je daar graag om over je carrière van gedachten te wisselen.

We zijn altijd op zoek naar getalenteerde en ambitieuze registeraccountants om onze vacatures in Amsterdam te vervullen. Als je geïnteresseerd bent in de vacature registeraccountant in Amsterdam, kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Voor meer informatie over de vacature van registeraccountant in Amsterdam kun je contact met ons opnemen via info@groep88.nl of door contact op te nemen via het contactformulier. We zien ernaar uit van je te horen!