Tips om je videocall te laten renderen.

Het coronavirus of COVID-19 heeft de wereld waarschijnlijk voorgoed veranderd. 2020 zal de boeken in gaan als het verloren jaar! Opeens werden we gedwongen om veel meer online zaken te doen dan vroeger. En dat betekent dus veel meer videovergaderingen en online meetings.

De eerste weken waren wennen, voor (bijna) iedereen. Maar videovergaderingen en online meetings zijn “here to stay”….

Dus heb jij je presentatievaardigheden aangepast om de uitdaging aan te gaan? Als je je een beetje geïsoleerd voelt en ongerust bent over je videocommunicatie dan ben je echt niet de enige. Maar het helpt goed om te weten hoe je aanwezigheid en uitstraling kunt bereiken, zelfs wanneer je online spreekt. Hier zijn twee manieren om natuurlijker en met grotere impact over te komen wanneer een webcam je beste vriend wordt! Weet je hoe je er goed uit moet zien en goed moet klinken?

Ik las onlangs de volgende mening over hoe we nu allemaal online moeten communiceren: dat dit ‘ergens tussen afwezigheid en aanwezigheid’ is. Dit is onzin. Want waarom zou je minder online aanwezig moeten zijn dan persoonlijk? Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat er beeld en geluid nu elektronisch wordt verzonden. Je bent er fysiek niet. Anders dan dat, heb je nog steeds de aanwezigheid nodig die voortkomt uit authenticiteit. Het is misschien geen podiumpresentatie. Laten we het in plaats daarvan ‘Videopresentatie’ noemen.


Andere interessante accountancy artikelen geschreven door Peter A. Tijssen:


Kun je dit soort aanwezigheid leren?

Natuurlijk. Als het gaat om video-gebaseerde coaching en training, hebben we vandaag geweldige tools op elk van de online vergaderplatforms. Ik gebruikte de Pro-versie van Zoom al voor de pandemie, omdat ik kandidaten van over de hele wereld spreek. Iedereen die ons al langer kent, weet dat 25% van onze omzet uit de Nederlandse Antillen komt. Recentelijk zijn daar kandidaten uit Zuid-Afrika en India bij gekomen. Een van de leuke dingen van videocalls is hoe goed het de gesprekken bevordert als je geen andere optie hebt.

Dus als je sterk wilt communiceren tijdens videovergaderingen, beschouw het dan niet als een “afwezigheid” die het coronavirus je oplegt. Bedenk bijvoorbeeld dat je meestal heel dicht bij je scherm zit – en dat geldt ook voor iedereen. Dat is eigenlijk een vorm van intimiteit. (Ik zal niet eens zeggen hoe comfortabel het dragen van je joggingbroek en slippers is wanneer niemand het kan zien!)

Hier is een andere manier om je presentatievaardigheden te laten renderen tijdens een videoconferentie: accepteer hoe gemakkelijk het is om met je slides om te gaan terwijl je spreekt. In plaats van je aandacht te verdelen tussen luisteraars en het beeldscherm – en zoals sommige presentatoren dat doen, door met de dia’s te praten in plaats van met het publiek – is het nu allemaal letterlijk binnen handbereik.

Het zou dus nog gemakkelijker moeten zijn om tegelijkertijd op je slides en luisteraars te letten, aangezien je al naar beide kijkt! Het is ook een manier om te weten hoe je gefocust kunt blijven als je spreekt. Als de camera op je laptop je ongewild intimideert of in de weg zit, zie mijn volgende punt!

Hoe je op je best kunt zijn in videocalls!

Ik geef toe dat het voor veel mensen vreemd en ongemakkelijk lijkt om in een camera te praten zonder iemand anders in de buurt. Het is misschien lastig om een vaktechnische presentatie te geven voor een publiek – collega’s van andere kantoren – of je superieuren als je niet iedereen kunt zien.

Dit is het eenvoudige advies dat ik geef:  het is voor iedereen een uitdaging om je te wenden tot een microfoon en laptop om je verhaal over de bühne te gooien. De gedachte dat iedereen naar je kijkt en luistert, helpt zeker niet! Dus ik raad dit aan: stel je voor dat je met iemand praat wiens mening je waardeert. Gewoon één iemand. Klaar.

Die persoon kan een collega, echtgenoot, broer of zus, mentor of je wijze buurman zijn. Het zou een persoon moeten zijn die je echt zou willen horen zeggen: ‘Hé dat was geweldig. Je hebt het echt het heel goed gedaan. Wanneer je je voorstelt dat je met die persoon praat (in plaats van tegen je collega’s), kom je op je best over – zoals je zou doen in een natuurlijk 1 op 1 gesprek.

Al het spreken in het openbaar is lastig. De ogen zijn op je gericht. Het maakt niet uit of het plaatsvindt in een directiekamer, het kantoor van je klant of via Zoom of Google Meet.

Artikel geschreven door Peter A. Tijssen, senior recruiter accountancy.

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter A. Tijssen, senior-recruiter accountancy een app voor het maken van een afspraak: 0653 – 911545

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?