Wil je promotie? Laat je zien!

Wil je graag een stapje maken? Vooruit? Promotie? En dan het liefst binnen je eigen kantoor? Wat goed. Dat betekent dat je je draai hebt gevonden. En voor het kantoor ook fijn: mijn ervaring is dat kantoren graag interne kandidaten aannemen (mits geschikt uiteraard). Interne kandidaten kennen immers de processen, cultuur en mensen al. Maar hoe maak je intern promotie? Niet door af te wachten tot ze je vragen natuurlijk. Je zult wel zelf aan de slag moeten om zichtbaar te worden. Ik geef je graag 4 tips.

1. Laat je zien

Natuurlijk doe je je werk goed, dat spreekt voor zich. Maar dit is hét moment om alles nog nét even wat beter te doen. Zodat je opvalt. Dat betekent uiteraard dat je voldoende uren draait, maar ook dat je enthousiast meedraait in nieuwe projecten. Dat je zorgt dat die projecten goed lopen: jij zorgt ervoor dat meetings en presentaties goed zijn voorbereid, planningen worden gehaald, etcetera. Laat daarbij ook zien dat je bereid bent om anderen te helpen.

In deze fase ook erg belangrijk: laat zien dat je je werk leuk vindt. Mensen vinden het fijn om met iemand samen te werken die zijn zaakjes goed op orde heeft en altijd positief is. Maar overdrijf niet: er is een dunne lijn tussen positief opvallen en overambitieus overkomen. Doseren dus!

2. Zorg dat je voorbereid bent

Je weet nooit precies wanneer er intern een mooie vacature voorbij komt. Soms zoemt het al een tijdje rond in de wandelgangen, soms vertrekt iemand heel onverwacht. Zorg er dus voor dat je cv altijd up-to-date is. Verwerk alle projecten waar je aan werkt regelmatig in je cv. Maak daarbij kort en krachtig duidelijk wat het resultaat was én wat jouw rol daarin was. Bewaar ook de verslagen van je beoordelingsgesprekken. Als je solliciteert bij een afdeling waar je nu niet mee samenwerkt, blijkt uit deze documenten wat je allemaal hebt gedaan en hoe je presteert.

3. Zorg dat je in beeld bent bij de juiste mensen

Het kan geen kwaad om eens binnen te lopen bij HR voor een gesprek over de doorgroeimogelijkheden binnen het kantoor. Of eens een kopje koffie te drinken met de manager van de afdeling waar je wel zou willen werken. Zo kom je op het netvlies van deze mensen.

Heb je een concrete vacature gezien waar je graag op wil solliciteren? Ga dan ook eerst eens babbelen met HR of de manager. Wees geïnteresseerd en vraag door. Ook kun je bij je eigen manager kenbaar maken dat je interesse hebt in de functie. Wie weet kan hij of zij iets voor je doen.

4. Solliciteer!

De selectieprocedure is per kantoor verschillend. Soms kun je na stap 3 snel doorstromen, zonder verdere procedure. Maar soms moet je gewoon echt solliciteren en zijn er andere (interne) kandidaten. Laat je hierdoor niet afschrikken! Het kantoor wil er dan gewoon zeker van zijn dat ze de meest geschikte kandidaat aannemen. En als je mijn tips hebt opgevolgd, kan het niet anders dan dat jij dat bent. Toch?

Kun je hulp gebruiken bij het beantwoorden van deze vragen en het bepalen van je koers?

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter A. Tijssen, senior-recruiter accountancy een app voor het maken van een afspraak: 0653 – 911545

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?