Hoe word je registeraccountant?
De opleiding tot registeraccountant (RA) is een universitaire studie (WO) van ongeveer 10 jaar. Ook hier zijn weer een aantal wegen die naar Rome leiden (je kan ook via HAVO – HBO economische variant prop – instromen) Maar voor het gemak starten we met je VWO diploma.
Het profiel Economie en Maatschappij sluit het beste aan. Andere profielen geven ook admissie, mar dan moet er wel ook economie, wiskunde A en management & organisatie in het pakket zitten.
Bekijk een aantal van onze registeraccountant vacatures
Accountant RA Manager Hengelo
Onze opdrachtgever is opzoek naar een Accountant RA Manager Hengelo…
Accountant RA Manager – Alkmaar
Onze opdrachtgever is opzoek naar een Accountant RA Manager –…
Hoe word je registeraccountant – Stap 1: bachelor of science in accountancy
De snelste route om registeraccountant te worden begint met de duale, universitaire bachelorstudie accountancy. In Nederland is deze opleiding alleen te volgen aan de universiteit Nyenrode.
Deze bachelor duurt 4 ½ jaar en bestaat wekelijks uit vier dagen werken als assistent-accountant en één dag studie (meestal op de vrijdag en soms ook een deel op zaterdag). Accountancy, auditing en BIV (bestuurlijke informatievoorziening) vormen het grootste deel van de opleiding.
Een andere (WO) route is: een theoretische opleiding op wo-niveau (universitair niveau) en een driejarige praktijkopleiding.
De eerste fase van de opleiding kan een hbo- of een universitaire Bachelor of Science (BSc.) Accountancy-opleiding of een aan accountancy verwante opleiding, zoals bijvoorbeeld Bedrijfseconomie of Bedrijfskunde, zijn. De universitaire Bacheloropleiding geeft dan weer direct toegang tot de universitaire Master of Science (MSc.) Accountancy-opleiding.
De HBO Route is: Na de hbo-BSc. opleiding volgt dan eerst een schakelprogramma alvorens in te kunnen stromen in de universitaire MSc.-opleiding. Want de algemene eis om toegelaten te worden tot de Postmaster RA-opleiding is dat een mastergraad moet zijn behaald. Na afronding van de masteropleiding volgt dan nog de (parttime) Postmaster RA-opleiding.
Hoe word je registeraccountant – Stap 2: master of science in accountancy
Na het afronden van je bachelor of science begin je aan je master. Deze route kan ook worden gevolgd aan Nyenrode, maar is ook bij een groot aantal andere universiteiten te volgen.
Daarbij moet worden opgemerkt dat Nyenrode zich heel specifiek richt op de RA vervolgopleiding en andere masters de weg openhouden voor een carrière als controller en andere aanverwante beroepen (financeel management).
Afhankelijk van jouw studietempo duurt de master 1 tot 4 jaar. Veel mensen kiezen er voor om tijdens de master al te beginnen met (part-time) werken.
Hoe word je registeraccountant – Stap 3: post-master RA
De post-master accountancy RA is een deeltijdopleiding waarin werken en studeren altijd worden gecombineerd. Verschillende financiële, economische en bedrijfskundige masters bieden toegang tot deze post-master.
De post-master is te volgen aan Nyenrode, maar ook bij diverse andere universiteiten. Gemiddeld duurt de post-master tussen de 2 en 2 ½ jaar. Maar je mag er ook langer over doen.
Praktijkopleiding opdoen als registeraccountant
Tijdens of na afronding van het theoretische gedeelte van je master of post-master werk je bij een accountantskantoor, de financiële afdeling van een bedrijf of bij de overheid. Dat is zeker geen onbetaalde of slecht betaalde stage.
Je hebt een normaal arbeidscontract. Na drie jaar praktijkopleiding volgt een mondeling examen dat door de NBA wordt afgenomen. Tijdens de praktijkopleiding, die zoveel mogelijk samenloopt met het laatste deel van de theorieopleiding, moet je de verworven kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk in de praktijk kunnen toepassen.
De eindtermen die zien op de praktijkopleiding met oriëntatie Assurance omvatten het brede terrein van assurance met een nadruk op de jaarrekeningcontrole.
Permanente educatie
Na de afronding van je studie blijft opleiding belangrijk. Het werkveld als registeraccountant verandert continu.
Daarom mag je je ra-titel alleen behouden als je aantoont dat je elk jaar activiteiten hebt ondernomen om je vakkennis bij te houden, de regeling die dit bepaalt heet de Permanente Educatieregeling (PE).
Universiteiten – opleidingen voor registeraccountant
Alle informatie over de universitaire opleidingen en de instroommogelijkheden kan worden opgevraagd bij onderstaande universiteiten:
- Nyenrode Business Universiteit
- Rijksuniversiteit Groningen
- Vrije Universiteit
- Universiteit van Amsterdam
- Erasmus Universiteit Rotterdam
- Tilburg University
- Maastricht University
- International Postmaster Accountancy programme (IPMA)
- Tilburg University
- European Postmaster Accountantcy programme (EPMA)
- Tilburg University
- International Executive Master of Auditing
- Maastricht University
- Vrije Universiteit
- (IEMA)
Nyenrode is de enige universiteit die de complete theoretische opleiding volledig in deeltijd aanbiedt. Bij de overige universiteiten worden de bachelor en de masterprogramma’s in voltijd en soms ook in deeltijd aangeboden.
Check vooraf goed waar je voorkeur naar uitgaat en welke universiteit wat aanbiedt en of dat in de toekomst wellicht gaat veranderen. De Postmaster RA-opleiding wordt overigens alleen in deeltijd aangeboden (want dan werk je tenslotte ook al).
Nieuwe eindtermen voor accountantsopleidingen vastgesteld
Sinds januari 2016 zijn er nieuwe eindtermen voor de accountantsopleidingen vastgesteld.
Kenmerkend en onderscheidend voor de opleiding tot accountant is de te verwerven kennis en kunde op het gebied van auditing & assurance.
Alle verschillende opleidingsinstituten (hierboven vermeld) kennen een brede, gemeenschappelijke theoretische basis, die wordt aangevuld met één van de genoemde oriëntaties. De opleiding is met name gericht op die startende accountant, die zich na het verwerven van de RA-titel verder wil ontwikkelen en zich kan specialiseren.
In de praktijkopleiding Assurance word men opgeleid tot een accountant die in staat is om jaarrekeningcontroles uit te voeren en alle overige assurance-werkzaamheden te verrichten.
Praktijkdeel registeraccountant
Aan de assurance-werkzaamheden besteed je gedurende de praktijkopleiding Assurance minimaal 1500 uur (500 uur per jaar), waarvan minimaal 150 uur aan overige assurance-opdrachten en minimaal 1125 aan jaarrekeningcontroles.
Tijdens de praktijkopleiding verricht je werkzaamheden binnen alle fases (opdrachtaanvaarding/continuering, planningsfase, uitvoering, afronding) van het assurance-proces. Uiteindelijk moet je de assurance-werkzaamheden, waaronder de jaarrekeningcontroles, kunnen uitvoeren op het niveau van een gevorderd assistent-accountant (+ 3 jaar werkervaring).
Om een assurance-opdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je beschikken over specifieke kennis, werkattittude en bepaalde vaardigheden.
Het opleidingsprogramma van de praktijkopleiding assurance is erop gericht om die kennis, houding en vaardigheden zodanig te ontwikkelen dat je daardoor in staat bent aan het einde van de praktijkopleiding op het niveau van een gevorderd assistent-accountant relatief complexe assurance-opdrachten uit te voeren (bijvoorbeeld onder begeleiding van een controleleider of junor-manager).
Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:
- Salaris accountant AA
- Salaris accountant RA
- Waarom anoniem solliciteren?
- Vacatures accountant family office
- Vacatures belastingadviseurs
- Dit is de hoeveelheid uur die je echt zou moeten werken
- Vacatures fiscalist
- Salaris belastingadviseur en fiscalist
- Vacatures bedrijfsfiscalist
- De zegeningen van een burnout
- Vacatures ervaren aangiftemedewerken
- Vacatures belastingadviseur