Waarom talent gedemotiveerd raakt: de kantoorcultuur

Waarom raakt talent gedemotiveerd door kantoorcultuur. De wereld verandert. ‘De accountancy’ ook, dat is inmiddels wel duidelijk. Door de automatisering komt de nadruk steeds meer op de advieskant te liggen. Niet alleen voor de accountant, ook de salarisadministratie moet meer gaan doen dan verwerken alleen. En bij fiscalisten zien we een verbreding op gebieden als financiële planning en estate planning. Kortom, accountantskantoren staan voor een aantal flinke veranderingen. En die leveren nogal wat uitdagingen op. 

Veranderen zorgt voor tweedeling op kantoren

Veranderen is spannend. En brengt onzekerheden met zich mee. Dat zorgt op steeds meer kantoren voor een tweedeling. De ene helft vindt veranderen noodzakelijk en de ontwikkelingen spannend, maar uitdagend. De andere helft ziet de noodzaak niet en wil alles houden zoals het altijd is geweest. Dat zorgt voor onrust en verloop, vooral onder de jongere generatie.


Andere interessante accountancy artikelen geschreven door Peter A. Tijssen:


Big Four talenten

Dat is de reden dat steeds meer en juist ook kleinere kantoren op dit moment schreeuwen om fiscalisten met een Big Four achtergrond. Want die zijn goed opgeleid en gewend aan een omgeving met een dynamiek die ontwikkelingsgericht is. Nu is natuurlijk niet elke Big Four fiscalist even getalenteerd, maar ik begrijp wel dat ze gewild zijn. 
 
Maar eenmaal aan boord gaat het toch vaak mis. Want eenmaal aan boord begint het echte werk. De medewerker heeft de handtekening onder de arbeidsovereenkomst gezet vanwege kreten als: ontwikkeling, meebouwen aan de praktijk, commercialiteit en doorgroei. ‘Wij zijn een kantoor met visie, korte lijnen en zien de voordelen van automatisering’.

Zo raakt fiscaal talent gedemotiveerd door kantoorcultuur.

Oprecht goed bedoeld en echt gemeend. Maar eenmaal binnen lopen ook deze kandidaten tegen een muur van weerstand op, vanwege die tweedeling. Vaak kan de partner van het kantoor die weerstand ook niet beslechten. Met alle gevolgen van dien. Het aangenomen talent voelt zich al snel tegengewerkt of gedemotiveerd, trekt na een jaar z’n conclusie en vertrekt. En daarmee kom je als kantoor echt op achterstand te staan. Zo raakt fiscaal talent gedemotiveerd door de kantoorcultuur.

Waar gaan ze heen?

Ik zie ze vaak vertrekken naar kleine, frisse kantoren die kortgeleden zijn opgericht door fiscalisten of accountants die ‘het’ anders zien en doen. Die vanuit zelfstandigheid zijn vertrokken, met grote kennis van hoe het wel moet. Waar echte veranderingsgezindheid heerst, die niet alleen goed verkoopt bij klanten, maar ook bij kandidaten. Bij dit type kantoren zie ik stevige groei, gebaseerd op goede automatisering en collega’s met dezelfde visie: boven op de klant en vol in de advisering.

Binnenhalen van talent is dus niet genoeg

Verandering gaat bijna altijd gepaard met verlies op korte termijn, maar winst op de lange. Partners moeten zich daarom goed realiseren dat het binnenhalen van talent niet voldoende is. Begeleiding, positionering en bewaking zijn daarna net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker. Ga dus als partner actief met de ‘weerstanders’ aan de slag. Ga het gesprek aan. Ze ‘rustig’ laten zitten is geen oplossing. Want dan loopt het talent zo de deur uit.

Artikel geschreven door Peter A. Tijssen, senior recruiter accountancy.

Wil Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter A. Tijssen, senior-recruiter accountancy een app voor het maken van een afspraak: 0653 – 911545

 

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?