Hoe voer je een sollicitatiegesprek?

Een goed sollicitatiegesprek voeren is (bijna) topsport!

Het CV en de sollicitatiebrief zijn zeer belangrijke visitekaartjes maar slechts middelen om te worden uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek geeft beide partijen, het bedrijf en de sollicitant, de gelegenheid zich te oriënteren en elkaar beter te leren kennen. Een duidelijke en goed voorbereide presentatie (het sollicitatiegesprek) van jouw kant vergroot natuurlijk de kans op de baan.

Bedenk mogelijke vragen!

Bekijk de website van het kantoor en zoek op LinkedIn naar je gesprekspartners. En maak vervolgens een lijstje met vragen. Zijn er nog onduidelijkheden over de baan zelf, de verantwoordelijkheden en taken? Daarnaast is het sollicitatiegesprek het moment om meer concrete informatie in te winnen! Maar ook het moment om interesse te tonen door middel van vragen stellen. Het kan ook zeker geen kwaad om bijvoorbeeld de LinkedIn bedrijfspagina en facebookpagina van de gesprekspartners door te nemen. (Je komt wellicht informatie tegen over hobby’s of interesses, waar je je voordeel mee kunt doen).

Dus stel vragen over de organisatie, de geschiedenis, toekomstplannen, de
afdeling en de werktijden. Daarnaast is het noodzaak om je voor te bereiden op vragen.

Veel gestelde vragen zijn:

  • Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?
  • Waarom wilt je bij dit bedrijf werken?
  • Wat verwacht je van dit werk?
  • Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • Wat zijn je twee beste en slechtste eigenschappen?
  • Waarom wilt je deze baan?

Allemaal vrij standaard. Maar houd OOK zeker rekening met interviewers die geen ervaring hebben in het voeren van sollicitatiegesprekken. Die kunnen heel onverwacht uit de hoek komen en met vragen komen die je niet zag aankomen.

Je gelooft mij niet, hierbij een top 5 van vragen (uit onze praktijk), die je van onervaren interviewers kunt verwachten.

  • vertel eens een mop
  • wat doe je als je morgen de jackpot wint
  • je gaat zo naar huis en daar tref je een miljoen ballonnen aan, wat doe je
  • je moet samenwerken met iemand die bloed irritant is, hoe pest je hem weg
  • Je loopt zo naar buiten en al je banden zijn lek, wat doe je als eerste

 

De voorbereiding:

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit gaat natuurlijk ook op voor een sollicitatiegesprek. Bereid je dus echt goed voor! Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf, de branche waar het zich in bevindt en andere ontwikkelingen. Wat weet je zelf van deze branche? Wellicht kun je iets lezen, documentatie opzoeken op internet of bibliotheek. Alle kleine beetjes kunnen helpen.

Enkele tips:

  • ga pas zitten als je een plaats krijgt aangeboden;
  • let op je houding, ga rechtop of licht voorovergebogen zitten met je borst vrij en je handen boven tafel;
  • ontspan je, de gesprekken verlopen het beste in een min of meer informele sfeer;
  • houd je antwoorden zakelijk en kort; zorg voor oogcontact, als je te maken heeft met verschillende gesprekspartners is het raadzaam ze beurtelings aan te kijken;
  • begin in het eerste gesprek niet meteen over salaris o.i.d.;
  • schep niet op. Positief zijn over jezelf betekent niet dat je over jezelf hoeft op te scheppen. Praat zakelijk over je doelen te verwezenlijken en vaardigheden. Benadruk je sterke kanten, wees positief over je zwakke punten en probeer probleemoplossend over te komen;
  • als je je niet op je gemak voelt, neem dan even de tijd om diep adem te halen of wat te drinken;
  • neem aan het einde van het gesprek zelf initiatief om te vertrekken. Overigens mag je best (voor je eigen gemoedsrust) vragen naar het verloop van het gesprek. Wij ervaren dat zelf altijd als een sterk ‘laatste’ punt.
  • als er wordt gevraagd;”heb je nog vragen?”….Je hebt ALTIJD vragen. Geen vragen hebben kan niet!!

En heel belangrijk! Spreek neutraal over je vorige werkgevers. Ook al beviel het slecht of had je slechte ervaringen met een partner of collega. Hou het neutraal en feitelijk. Maar brandt een vorige werkgever nooit af! Je krijgt dit altijd als een boemerang in je nek. Men smult overigens altijd van verhalen van de concurrent, maar is tegelijkertijd bang voor hetzelfde fenomeen als je over enkele jaren weer een stap maakt. Dus blijf positief gedurende je gehele sollicitatiegesprek!

Checklist

  • gebruik de juiste naam. Aan de receptie vragen naar een mevrouw Jongemans terwijl het eigenlijk mevrouw Jongema is of de interviewer aanspreken met de verkeerde naam, geeft een slechte indruk;
  • neem je CV mee (deze wordt vaak als leidraad gebruikt);
  • zorg dat je er verzorgd, maar niet overdressed uitziet;
  • maak een lijstje met de te verwachten vragen, en de antwoorden daarop;
  • maak een lijstje met vragen voor de werkgever;
  • vergeet je agenda niet;
  • de eerste indruk is doorslaggevend.

Andere aandachtspunten:

Zorg dat je op tijd bent! Ga dus op tijd van huis weg en neem een bus of trein eerder of vermijd files! Plan de route naar het bedrijf toe. Hoe moet ik er komen? Welke afslag of welke tram of bus moet ik nemen etc. Neem het telefoonnummer en de naam van de contactpersoon mee met wie je de afspraak hebt. Bij vertraging kun je hem of haar dan op tijd op de hoogte stellen.
Neem altijd je eigen c.v. mee. Vaak is dit gebruikt als leidraad om meer over je te weten te komen. Daarnaast kun je eventuele getuigschriften, diploma’s en/of andere belangrijke documenten meenemen.

De verdere procedure:

Indien jij en de opdrachtgever voldoende informatie hebben verkregen, dan kan worden aangegeven hoe de verdere procedure zal zijn. Wordt dit niet of niet duidelijk aangegeven? Vraag er dan naar. Op deze manier weet je in ieder geval wanneer en/of hoe men je gaat informeren.

Hoe voer je een sollicitatiegesprek?

De eerste indruk:

Wanneer je iemand voor de eerste keer ontmoet krijg je binnen de minuut een bepaalde indruk van die persoon. Ook op sollicitatiegesprekken wordt er vaak vertrouwd op indrukken. Niet alleen je kleding maar ook je houding, handdruk, stiptheid en zelfs je ledematen worden nauwkeurig getaxeerd door de recruiter. Hoog tijd dus om even stil te staan bij hetgeen je non-verbaal vertelt.

Het eerste gesprek:

Het eerste sollicitatiegesprek is een zeer goede gelegenheid voor een uitgebreide oriëntatie voor beide partijen. Is dit wat je zoekt als werkgever? En bent jij de juiste kandidaat voor de job.
De opzet van het gesprek bestaat vaak uit een aantal vooraf bepaalde onderwerpen. Dit wordt vaak bepaald aan de hand van je CV en sollicitatiebrief. Daarnaast wordt gekeken naar het functieprofiel, gewenste eigenschappen etc. Bereid je dus goed voor op ELK sollicitatiegesprek (ook al is het de derde of vierde ronde en heb je het gevoel dat je in herhaling valt!)

De introductie:

In de introductiefase geeft de gespreksleider de onderwerpen van het gesprek aan (en de eventuele duur v/h gesprek). Vaak probeert een interviewer je in deze fase ook even op je gemak te stellen door enkele informele vragen te stellen.

Uitwisseling van informatie:

Vervolgens komen de specifieke vacature en het bedrijf aan de orde. Oftewel de opdrachtgever, toekomstige werkgever zal wat uitgebreider vertellen over de geschiedenis van het bedrijf, de toekomst, de cultuur, de afdeling(en) etc. Daarnaast zal de functie aan bod komen. Wat houdt de functie exact in en wat zijn de taken. Maar daarnaast zal zeer specifiek worden ingezoomd op de eisen en ervaringen die nodig zijn om de functie goed uit te kunnen oefenen.

Een logische en volgende stap is dan ook om meer informatie over jou in te winnen. Vaak wordt gevraagd zelf wat te vertellen over je ervaringen en visie. Daarnaast zal men proberen in te zoomen op voor hen belangrijke en/of interessante zaken als leiderschap, successen, procedures om je geschiktheid te kunnen bepalen.

Door vragen te stellen, toon je interesse in het bedrijf. We geven je een idee van de sterke vragen die je als kandidaat kunt stellen tijdens het interview.

Vraag bijvoorbeeld naar:

  • de inhoud van het werk;
  • de opleidingsmogelijkheden;
  • de doorgroeimogelijkheden;
  • de ruimte voor eigen initiatief in het werk;
  • het aantal collega’s op de afdeling
  • gemiddelde leeftijd
  • meerjarenplan
  • personeelsborrel of uitjes 
  • sfeer
  • onthoud: je hebt altijd vragen 😉

Na het gesprek:

Schrijf meteen, als het sollicitatiegesprek nog vers in het geheugen ligt, op hoe het ging; de namen van de mensen die je hebt ontmoet, een omschrijving van de verantwoordelijkheden van de functie en de positieve en minder positieve elementen van het gesprek. Mocht het gesprek succesvol blijken, dan weet je met zo’n analyse waar je de volgende keer op zou kunnen letten. Heeft het gesprek niet het gewenste resultaat opgeleverd, dan kun je aan de hand van de analyse nagaan welke dingen je anders zou kunnen aanpakken.

Het tweede gesprek:

In het tweede gesprek wordt specifieker ingegaan op vaktechnische zaken of onderwerpen die in het eerste gesprek niet aan de orde zijn gekomen. Soms zal er ook een andere interviewer of een tweede interviewer aanwezig zijn (directeur of manager) die ook even kennis wil maken.

Nog meer interessante  blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Adviesgroep ’88 heeft een zeer groot aanbod vacatures voor accountants en fiscalisten door heel Nederland. Bij grote en kleine kantoren. Nationale en internationale praktijken. Wij kennen de partners of senior waarmee je gaat samenwerken. Wij schatten de match naadloos in door meer dan 30 jaar ervaring.

Je kunt natuurlijk direct op zoek naar een vacature, maar zeg eerlijk. Elke vacature tekst roept hetzelfde! Leuk team, fijne sfeer, goede balans werk en privé, mooie arbeidsvoorwaarden, begeleiding. Maar veel junioren hebben in het eerste werkjaar wel andere ervaringen. Deel deze met ons en we gaan samen op zoek naar een kantoor dat je wel serieus neemt. En echt verder helpt met je ontwikkeling!

Maak gebruik van onze kennis (meer dan 30 jaar binnen de zakelijke dienstverlening).  Bel of mail ons: 0297-241459 of info@groep88.nl. Zo hebben we ook meegewerkt aan een blog geschreven over het voorbereiden op een assessment – ook heel slim om die eens door te nemen als je daarvoor wordt uitgenodigd door je toekomstige werkgever.