8 tips om salarisverhoging te vragen

Wil jij loonsverhoging vragen? Bekijk dan nu onze 8 tips om salarisverhoging te vragen die we in dit blog artikelen behandelen.

Als je al een tijdje werkzaam bent binnen dezelfde functie en je leidinggevende is tevreden, dan verwacht je dat daar op een gegeven moment ook een financiële tegenprestatie tegenover staat. Je functioneringsgesprekken verlopen prima, maar toch blijft die salarisverhoging uit. Dan komt er een moment dat je het onderwerp zelf moet aankaarten.

Veel werknemers kijken hier nogal tegenop. Eenmaal aan tafel met de leidinggevende, is het een lastig onderwerp om aan te snijden. Maar je vindt dat je er recht op hebt, toch? In dit artikel geven we 8 tips om salarisverhoging te vragen, om het onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken.

Loonsverhoging vragen – Tip 1: Durf te vragen

Angst is een slechte raadgever. Angst is bij het vragen om loonsverhoging meestal ook de reden waarom je het niet doet. Maar bedenk op het moment dat je bij je leidinggevende aan tafel zit dat het belangrijk is om voor jezelf op te komen. Je functioneert al een hele tijd goed, dus waarom heb je dan geen recht op loonsverhoging?

Je collega’s die meer verdienen in dezelfde functie hebben de stap ook durven zetten. Helaas komt het bedrijf uit zichzelf meestal niet met een spontaan mooi aanbod. Als je dus zelf niet om een hoger loon vraagt, dan blijft de salarisverhoging uit.

Loonsverhoging vragen – Tip 2: Zorg voor een goede argumentatie

Het moment dat je tijdens je functioneringsgesprek om salarisverhoging vraagt, moet je wel een aantal goede argumenten achter de hand hebben waarom je meer salaris verdient.

Salarisverhoging krijg je doorgaans als je van toegevoegde waarde bent voor een organisatie. Waarom ben jij dat? Dat moet je duidelijk kunnen vertellen.

Stel jezelf daarvoor de volgende vragen:

  • Hoe ben je de afgelopen jaren gegroeid in je functie?
  • Ben je nu beter in bepaalde werkzaamheden omdat je meer ervaring hebt?
  • Welke verantwoordelijkheden of extra taken kreeg je er bij?
  • Ben je productiever of lever je meer kwaliteit?
  • Volgde je een opleiding waardoor je kennisniveau hoger is?
  • Is jouw salaris nog wel marktconform?

De antwoorden op deze vragen draag je aan als argumentatie om te onderbouwen waarom je een salarisverhoging verdient.

Loonsverhoging vragen – Tip 3: Timing is alles

Het meest logische moment om een salarisverhoging aan te vragen lijkt het functioneringsgesprek te zijn. En bij een goede beoordeling van je functioneren kun je de vraag zeker stellen.

Maar vergeet niet dat je meestal niet de enige bent die in een bepaalde periode een functioneringsgesprek heeft. En dus ben je ook niet de enige die dan om een salarisverhoging vraagt. Daarom doe je er goed aan om al het onderwerp al eerder aan te snijden. Vraag op een ander moment in het jaar een gesprek aan met je leidinggevende om de loonsverhoging te bespreken.

Een goed moment is wanneer je net een groot project succesvol afrondde. Ook een functiewijziging is een goed moment om het over je salaris te hebben.

8 tips om salarisverhoging te vragen

Loonsverhoging vragen – Tip 4: Weet om welke verhoging je wilt vragen

Zorg dat je voorafgaand aan het gesprek met je leidinggevende precies weet hoeveel je wilt gaan verdienen. Laat op een aardige en correcte manier weten waarom jij vindt dat je dit waard bent, maar blijf wel duidelijk in je manier van communiceren.

Bepaal een bovengrens – het bedrag waar je in eerste instantie om vraagt – en een ondergrens, zodat je wat onderhandelingsruimte hebt. Mocht je uitkomen op de ondergrens, dan kun je wellicht nog wel wat onderhandelen over budget voor een opleiding, extra vakantiedagen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Om te weten welk salaris passend is bij jouw functie, kun je online kijken wat anderen in jouw functie verdienen. Je kunt ook bij anderen in je netwerk informeren. (Oud-) collega’s of studiegenoten die in een vergelijkbare functie werken en dezelfde werkervaring hebben helpen je vast graag.

Als je weet wat redelijk is en daar je vraag op afstemt, zal het bedrag waar je om vraagt voor je leidinggevende echt niet als verrassing komen.

Loonsverhoging vragen – Tip 5: Bereid je voor op een ‘nee’

Zelfs met goede argumentatie en de vraag om een redelijk bedrag, kan het zijn dat je leidinggevende alsnog nee zegt. Wees daarop voorbereid. Bedrijven geven immers liever geen loonsverhoging, tenzij het ze iets oplevert.

Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent op een mogelijke ‘nee’. Zo kun je in het geval van een ‘nee’ je leidinggevende de volgende vervolgvragen stellen:

  • Wanneer kan ik wel een salarisverhoging krijgen?
  • Wat moet ik doen om voor een salarisverhoging in aanmerking te komen?
  • Kunnen we concrete doelen vastleggen die ik moet halen om voor een loonsverhoging in aanmerking te komen?

Door je leidinggevende deze vragen voor te leggen, weet je waar je de komende tijd aan toe bent. Je weet wat je moet doen om in de nabije toekomst toch voor een salarisverhoging in aanmerking te komen. Ook kun je op basis van de antwoorden bepalen of een verhoging er op de korte termijn in zit, of dat je misschien toch beter om je heen kunt gaan kijken naar een andere baan.

Loonsverhoging vragen – Tip 6: Neem de juiste houding aan

Tijdens onderhandelingen over je salaris is het belangrijk om zelfverzekerd en rustig over te komen. Want als jij niet zelfverzekerd bent over waarom jij een verhoging waard bent, wordt het lastig om je leidinggevende hiervan te overtuigen.

Pas wel op dat je het niet te persoonlijk maakt. Wees hard op de inhoud, maar zacht op de persoon. Stel je leidinggevende open vragen en probeer te achterhalen waarom hij of zij tevreden over je is.

Het is belangrijk om een open houding te hebben. Breng je argumenten rustig over en maak van het gesprek geen gevecht. In de aanval gaan of je gesprekspartner voor het blok zetten werkt averechts en gaat je die salarisverhoging zeker niet opleveren.

Let ook op je non-verbale communicatie. Zo is het een aanrader om naast je leidinggevende te gaan zitten en niet tegenover elkaar. Dat laatste kan een gevoel van ‘tegenover elkaar staan’ overbrengen.

Loonsverhoging vragen – Tip 7: Oefen het gesprek vooraf

Wat goed helpt, is door het gesprek vooraf met je partner, vriend, vriendin of een bekende te oefenen. Vraag de ander om zich voor te doen als je leidinggevende en vraag hem of haar om je de nodige weerstand te bieden.

Al snel merk je dat er toch nog vragen zijn die je zelf nog niet had bedacht. Zo kan je gesprekspartner je als jouw leidinggevende bijvoorbeeld vragen waarom jij een salarisverhoging zou moeten krijgen, terwijl al je collega’s ook uitstekend werk doen. Of je krijgt te horen dat loonsverhoging dit jaar wat lastig is, maar dat je leidinggevende volgend jaar nog weleens kan kijken wat er mogelijk is.

Door verschillende gesprekssituaties vooraf te oefenen ben je beter voorbereid en is de kans kleiner dat je even niet weet wat je moet zeggen. Of dat je instemt met een voorstel waar je eigenlijk helemaal niet mee in wilt stemmen.

Loonsverhoging vragen – Tip 8: Spreek je waardering uit

Is het gelukt om de salarisverhoging te krijgen? Dan is het belangrijk om daar je waardering en dankbaarheid voor uit te spreken richting je leidinggevende. Dat doe je niet alleen in woorden, maar laat je ook merken in je prestaties.

Betaal de investering die je leidinggevende en het bedrijf in je doen terug door nog beter te presteren. Daarmee leg je ook de basis voor je volgende salarisverhoging. Want alleen door je te blijven ontwikkelen en je prestaties te verbeteren, kom je in aanmerking voor een volgende verhoging.

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

 

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:


We barsten van de interessante vacatures voor startende accountants, ervaren & interim accountants!

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?