Maak jij al werk van anoniem solliciteren?
Diversiteit op de werkvloer, het is op dit moment weer veel in de media.
Zo ontstond er vorige week ophef over Schiphol, dat bekend maakte dat bij de zoektocht naar een opvolger voor de huidige president-directeur bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een man. Schiphol wil de balans binnen de vierkoppige raad van bestuur, die nu bestaat uit twee mannen en vrouwen, niet verstoren.
De politiek reageerde zeer afwijzend. Dit nieuws kwam precies in de week dat uit onderzoek bleek dat het alsmaar niet lukt om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Minister Van Engelshoven (Emancipatie) noemde die cijfers “om te huilen” en overweegt een quotum in te voeren.
Bekijk Een aantal van onze vacatures
Accountant RA – Controleleider Tilburg
Referentienummer: ADSR08522 Onze opdrachtgever Allround en kleinschalig kantoor met goede…
Accountant RA Enschede
Referentienummer: ADSR08488 Onze opdrachtgever Het kantoor: middelgroot, accountants en belastingadvieskantoor,…
Accountant RA Nijkerk
Referentienummer: ADSR08156 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…
Accountant RA Amersfoort
Referentienummer: ADPT07688 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…
Accountant RA Tilburg
Referentienummer: ADSR08643 Onze opdrachtgever Een jong en professioneel kantoor met…
Accountant RA Alkmaar
Referentienummer: ADSR08426 Onze opdrachtgever Onze opdrachtgever, een middelgroot kantoor met…
Diversiteit op de reguliere werkvloer
Goed, voorbeelden die gaan over de top van het bedrijfsleven. Maar hoe zit het eigenlijk met de diversiteit op de ‘reguliere’ werkvloer? Binnen jullie kantoor? Zijn kantoren, zoals je regelmatig leest, te eenzijdig samengesteld? Worden ze nog steeds gedomineerd door mannen? En hoe zit het eigenlijk met de culturele diversiteit? Wint een kandidaat met een Nederlandse naam het bij de brievenselectie (misschien onbewust) nog altijd van een kandidaat met een migrantenachtergrond? De vraag stellen is hem beantwoorden, denk ik. Misschien biedt anoniem solliciteren dan uitkomst?
Voordelen anoniem solliciteren
Bij anoniem solliciteren ontbreken op de cv’s niet alleen naam, adres en geslacht, maar ook geboorteplaats en talenkennis. Het belangrijkste voordeel daarvan ligt voor de hand. Je kijkt als werkgever puur naar de geschiktheid van de kandidaat: vooropleiding, werkervaring en motivatie. Uit meerdere proeven blijkt dan ook dat anoniem solliciteren leidt tot significant meer uitnodigingen voor kandidaten met een migrantenachtergrond.
Een ander voordeel blijkt uit onderzoeken bij de gemeente Den Haag en in Duitsland, Zweden en Zwitserland. Sollicitanten met een migrantenachtergrond solliciteren eerder als ze dat anoniem kunnen doen. Bij een proef in Den Haag reageerden bijvoorbeeld wel meer dan 30% meer kandidaten met een migrantenachtergrond.
Bezwaren tegen anoniem solliciteren
Van werkgevers hoor ik nog weleens dat naam en geslacht onderdeel zijn van de identiteit van een kandidaat, en zij de kandidaten écht willen leren kennen. Maar wat zegt iemands naam of geslacht eigenlijk precies over zijn of haar geschiktheid? En zijn de gesprekken niet het moment om die kandidaat echt te leren kennen? Wat mij betreft dus geen goed argument.
Een ander argument is dat anonimiseren van het cv het moment van discrimineren alleen maar uit zou stellen naar de gesprekken. Maar dat lijkt mij nog steeds beter voor de kandidaat. Want die krijgt tijdens het gesprek mooi de gelegenheid om eventuele vooroordelen weg te nemen en de werkgever te overtuigen van zijn of haar geschiktheid.
Wat mij betreft staat er dus niet zoveel aan in de weg om anoniem solliciteren eens uit te proberen.
Wat is anoniem solliciteren?
Anoniem solliciteren is solliciteren zonder dat je toekomstige werkgever je persoonlijke gegevens kan zien. Denk daarbij niet alleen aan je n.a.w. gegevens, maar ook aan je geslacht en bijvoorbeeld burgerlijke staat.
Op dat moment word je sollicitatie dus uitsluitend beoordeelt op: opleiding, ervaring, gevolgde cursussen, hobby’s en eventuele bestuursfuncties. Vaardigheden en competenties komen in een later stadium vaak aan bod, maar dan ben je al in beeld.
Op basis hiervan zou een onderneming instaat moeten zijn of je wel of niet geschikt bent voor de functie (in eerste aanleg).
Waarom anoniem solliciteren?
Het doel van anoniem solliciteren is een eerlijke sollicitatieprocedure. Punt! Een objectieve beoordeling van je kennis en kunde, zonder ‘afleiding’. Elke sollicitant wil gelijke kansen hebben op die ene job en niet terzijde worden gelegd omdat je geen flatteuze foto meegestuurd hebt of omdat je een man bent.
Arbeidsdiscriminatie moet worden vermeden. Met anoniem solliciteren verzeker je dat je uitgekozen wordt voor een kennismaking om wat je kan.
Anoniem solliciteren staat nog in kinderschoenen
In 2015 heeft het Sociaal Cultureel Planbureau een groot onderzoek gedaan naar discriminatie van sollicitatieprocedures.
Als test werden 3 gelijkwaardige cv’s en sollicitatiebrieven gebruikt om te solliciteren op exact dezelfde vacature. Het enige wat verschilde waren de namen op deze c.v.’s die voorzien werden van een fictieve Marokkaanse, Surinaamse en een Nederlandse naam.
Uit het onderzoek bleek dat de sollicitant zonder migrantenachtergrond 34% kans had op succes, terwijl de sollicitant van Surinaamse afkomst slechts 23% kans had op een positieve reactie. Het dieptepunt was de sollicitant van Marokkaanse afkomst: daar was de kans op succes slechts 19%. Treurig.
Werkt anoniem solliciteren echt?
Ik hoor de critici al kraken. Je nodigt iemand uit voor een gesprek. Naar welk email adres? Of bel je? Dan weet je toch ook zo waar iemand vandaan komt en van welk geslacht de kandidaat is……
Sollicitatiegesprekken kosten veel tijd en je wil scoren als HR. We snappen het allemaal wel. Maar uit de proef bij een grote Nederlandse Gemeente was het anoniem solliciteren een groot succes en is het de standaard geworden.
Ik geef het toe, één Gemeente is te mager. Wij zouden willen dat de achternaam totaal geen rol speelt bij het solliciteren. Maar het probleem is zo hardnekkig. Als intermediair kennen wij accountantskantoren waar we geen vrouwen in een broek hoeven voor te stellen (ze bestaan echt), of een Surinamer werd geweigerd omdat het niet goed valt bij hun klanten???
Daar nemen wij snel afscheid van, maar ze bestaan nog steeds en vinden het allemaal heel normaal, dat is het ergste. Wij zijn voor gelijke kansen en stellen daarvoor al 25 jaar onze kandidaten anoniem voor bij onze opdrachtgevers. Lees hier hoe wij te werk gaan!
Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.
Wat vind jij van anoniem solliciteren?
Wat vind jij er eigenlijk van? Kan het bij jullie diverser? Moet de procedure beter of anders? Vertel het me! Ik denk graag met jullie mee.
Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.
Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande:
- Salaris accountant AA
- Salaris accountant RA
- Vacatures accountant family office
- Vacatures belastingadviseurs
- Dit is de hoeveelheid uur die je echt zou moeten werken
- Vacatures fiscalist
- Salaris belastingadviseur en fiscalist
- Vacatures bedrijfsfiscalist
- De zegeningen van een burnout
- Vacatures belastingadviseur
- Big four kantoren
Bovenstaande blog verscheen eerder op LinkedIn en op FOL