De (junior) fiscalist en Corona: doffe ellende

Ik heb het afgelopen jaar gemiddeld zo’n 8 fiscalisten per dag gesproken inzake hun loopbaan. Daarvan is zeker 80% starter of junior fiscalist (0 tot 3 jaar ervaring). Het waren gesprekken waarin van alles aangaande de fiscale loopbaan ter sprake kwam. Dat varieert van, ‘ik wil iets anders’ tot vragen als: is het bij andere kantoren werkelijk anders? Ligt het salaris bij anderen echt hoger? Ik zit in de aangiftepraktijk maar wil richting advies. Moet ik dan overstappen of het eerst nog even intern aankijken of ik de kans krijg om richting advisering te kunnen? Zijn er kantoren waar je echt begeleiding krijgt?

Ik hoor onze opdrachtgevers al roepen: “Mooi Martijn! Veel contacten en dus fiscalisten die bij ons willen komen werken!”. Was het maar waar…

Bekijk Een aantal van onze belastingadviseur en fiscalist vacatures

Fiscalist Hilversum MKB kantoor

Opzoek naar een fiscalist Hilversum MKB kantoor Het kantoor: -…

Belastingadviseur Driebergen

Referentienummer: ADSR07965 Onze opdrachtgever Een Advies- en Accountantskantoor met circa…

Belastingadviseur Alkmaar

Wij zijn opzoek naar een Belastingadviseur Alkmaar Onze opdrachtgever, een…

Belastingadviseur Rijswijk

Onze opdrachtgever zoekt een Belastingadviseur Rijswijk.  top tien kantoor, Nederlandse…

Belastingadviseur Assendelft

Wij zijn opzoek naar een Belastingadviseur Assendelft Onze opdrachtgever heeft…

Belastingadviseur Amsterdam

Onze opdrachtgever zoekt een Belastingadviseur Amsterdam top tien kantoor, Nederlandse…


 

Fiscalisten met 0 tot 3 jaar ervaring

Dit is een doelgroep die het de laatste twee jaar stevig voor de kiezen heeft gehad. Net je studie afgerond, met een frisse en toekomstgerichte blik de arbeidsmarkt betreden en dan of bot vangen (niemand die je aanneemt) of wel een baan vinden en twee jaar lang geconfronteerd worden met onrust op het werk en privé en als starter naar huis worden gestuurd met een ‘inwerkprotocol’. Heb je 8 jaar ervaring, dan is thuiswerken best prima. Maar als onervaren fiscalist, een regelrecht drama. Dit was dan ook de reden dat maar weinig accountants- en belastingadvieskantoren in de periode 2020 – 2022, junioren aantrokken. Liever een ervaren fiscalist (die weer niet te vinden was).


 

Andere interessante fiscale artikelen geschreven door Martijn Betgem:


 

Advies van mijn kant aan junior fiscalisten

Ik sprak laatst een junior fiscalist en die vertelde mij hoe kritisch er naar zijn cv gekeken werd, direct al bij het eerste sollicitatie gesprek. Korte tijd bij kantoor A gezeten en daarna een stap gemaakt die niet geheel de voorkeur genoot, maar uit gebrek aan beter, toch maar gedaan. Hij was daar niet op voorbereid. Achteraf gezien was hij niet gelukkig met zijn reactie die hij natuurlijk ter plaatse moest improviseren. Heel begrijpelijk allemaal. Toch zijn dit soort stekelige momenten gemakkelijk te voorkomen.

Merk je tijdens een sollicitatiegesprek dat men met een kritische blik naar je cv kijkt? Dan ben je misschien al te laat. Wat je beter kunt doen is in het begin van het gesprek, direct over jezelf te vertellen en dan met name in zoemen op de afgelopen twee jaar. Schets daarbij de omstandigheden als gevolg van Corona. Wacht niet af, maar neem zelf het heft in handen.

Fiscalisten met 3 of meer jaar ervaring

Deze doelgroep heeft niet direct gevolgen van de Coronaperiode gekend, maar is wel twee jaar ‘geknuppeld’ met de gevolgen op het werk en thuis. Weliswaar heeft deze doelgroep zich goed kunnen redden in de thuiswerksituatie door het beschikken over ervaring. Maar bij uitstek wel de doelgroep die ‘een thuisfront’ of gezin heeft. De ervaren fiscalist heeft twee jaar lang mogen jongleren met Coronabepalingen die golden voor kinderen (scholen/opvang) of voor de partner (cruciaal beroep?), in combinatie met een toename aan werk en “quarantaine collega’s”. Ook een zware cocktail.

En een cocktail die de meer ervaren fiscalist tot een duidelijke keuze dwingt. Als ik overstap, dan wordt het richting bedrijfsleven of de Overheid. Waarom? Meer rust (en meer tijd voor vaktechnische verdieping), zekerheid en een goed salaris met top secundaire arbeidsvoorwaarden. Waarom zou ik nog harder rennen met alle stress van dien voor het salaris en de winstuitkering van een partner??

Kortom, Corona is “voorbij”, maar de gevolgen daarvan nog lang niet.

Artikel geschreven door Martijn Betgem, senior recruiter fiscaal

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75. Wellicht ook interessant is ons blog over goede salarisonderhandeling.

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?