Waar knappen fiscalisten en accountants op af tijdens een sollicitatiegesprek?

Door de jaren heen komen we veel afknappers tegen. Iedereen in ons vakgebied heeft wel eens ergens aan tafel gezeten tijdens een sollicitatiegesprek met het idee ‘waar is hier de nooduitgang!’ We hebben de meest gehoorde 8 beschreven in deze blog. Sommige zijn geestig, andere kunnen echt niet door de beugel.

Waar knappen fiscalisten en accountants op af tijdens een sollicitatiegesprek?

 1. ‘Wij zijn de beste!”
  Arrogant gedrag wordt vaak genoemd als ik fiscalisten spreek die bij een kantoor op gesprek zijn geweest en het bij één gesprek houden. Zinnen/vragen zoals ‘wij zijn de beste”, ‘waarom kies je voor ons’?
  of “op welk vlak onderscheiden wij ons van de rest van de B4”?
  vallen eerder verkeerd dan dat ze de sfeer positief beïnvloeden.
 2. Vertel eens Arnold…?
  Waarom je bij ons solliciteert? Terwijl je Bart heet. Onvoorbereid zijn is een grote misser.
 3. We zoeken een Loonbelasting specialist
  Terwijl je cv toch duidelijk laat zien dat je binnen de algemene praktijk werkt. Een kwestie van niet goed lezen of een interne fout: een fiscalist is een fiscalist. Miscommunicatie intern is hier vaak de reden van.
 4. Bekritiseren van een vorige werkgever
  Dan je het zo lang hebt uitgehouden bij kantoor X zegt wel wat… De gesprekspartner kent kantoor X en heeft daar een zeer negatieve mening over. En eigenlijk ook over de sollicitant omdat hij of zij daar jaren heeft gewerkt. Dan ben je waarschijnlijk niet wijs of desperate.
 5. Op de snijplank
  Je bent net binnen, hebt handen geschud en je neemt je eerste slok koffie. Direct word je ‘vaktechnisch doorgezaagd’. Na een uur sta je confuus buiten en denkt, ‘Dit gaat ‘m niet worden’.
 6. Kinderen?
  Het gebeurt. De vraag wordt gewoon gesteld “Ben je van plan om binnen nu en drie jaar zwanger te worden”?
 7. Wij zijn een modern kantoor
  De gesprekspartner beweert dat zijn of haar kantoor een modern kantoor is. Je bent daar in februari op gesprek, bij binnenkomst zie je een nep Kerstboom staan, de kleur van de muren komt uit 1980 en men heeft alleen een kast met vakliteratuur. E-mailen naar klanten gebeurt vanaf 1 PC die door iedereen om de beurt wordt gebruikt.
 8. Jij bent het!
  Het eerste gesprek is nog geen drie kwartier onderweg en je arbeidsovereenkomst ligt al op tafel. Absoluut een offer you can’t refuse. Dat is pas echt foute boel!!

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?