Keuze NOB of RB: welke vergroot jouw kansen op de fiscale arbeidsmarkt?

Leestijd: 4 minuten

Keuze NOB of RB?

Je hebt Fiscaal Recht of Fiscale Economie afgerond en je wilt een kopstudie doen. Wat is nou de beste keuze? En belangrijker, welke past nou het beste bij je keuze qua werkgever? Wordt je keuze NOB of juist RB?

Bij wat voor een soort kantoor pas jij? Groot of kleiner kantoor?

Ik zou zeggen dat de keuze afhankelijk is van voor wat voor kantoor je wilt gaan. Kies voor een groter kantoor zoals BDO of Deloitte, dan is een NOB een must. Ben je meer het type voor een kleiner, puur MKB gericht kantoor, dan is een RB een prima keuze.

Heb je in de toekomst interesse in een functie als fiscalist in het bedrijfsleven, dan doe je er verstandig aan het NOB af te ronden. Veel multinationals hanteren dit namelijk als harde eis.

Zit er nou verschil tussen NOB en RB?

Zit er nou eigenlijk verschil tussen NOB en RB? Ik verneem van fiscalisten dat het ‘gat’ tussen beiden eigenlijk steeds kleiner wordt. Van oudsher kozen WO opgeleide fiscalisten voor NOB en HBO opgeleide belastingadviseurs voor RB (voorheen FB).

Wel merk ik dat vooral kleinere kantoren tegenwoordig steeds meer de aansluiting met NOB opzoeken om aan de wens van vooral jongere fiscalisten tegemoet te komen. NOB is en blijft ‘hot’ onder de jongere generatie fiscalisten; terecht of onterecht. Ik merk dat ook aan de toegenomen vraag om NOB vacatures.

Voorheen was de keuze qua kantoor bepalend of je RB of NOB ging volgen. Tegenwoordig wordt er bewust gekozen voor een kantoor vanwege het volgen van een bepaalde opleiding. Doorgaans is NOB daarbij populairder.

Kun je gemakkelijk switchen tussen RB en NOB?

Alhoewel er weinig aandacht wordt besteedt aan het ‘switchen’ is dat wel mogelijk. Voor meer informatie over de stappen die moeten worden genomen verwijs ik naar de desbetreffende partijen.

Maakt een HBO of WO studie verschil op de arbeidsmarkt?

Als je kijkt naar accountants- en belastingadvieskantoren, dan maakt de studiekeuze wel degelijk uit. Er zijn kantoren die alleen WO-ers (FE of FR) aannemen. Dit was van oudsher al het geval.

Nu (2019) zie je dat ook kleinere kantoren deze eis gaan hanteren. Dat betekent zwart/ wit gezegd dat de mogelijkheden voor HBO-ers afnemen. Erg zonde, maar het is nou eenmaal een trend in de arbeidsmarkt. Men vindt een HBO steeds vaker bij een aangiftepraktijkgerichte functie passen en WO meer bij een adviesfunctie.

Hoe verstappen van NOB naar RB: beschreven door een fiscalist

“Voor mij geldt dat ik na mijn studie bij kantoor X (NOB kantoor) ging werken. Daar heb ik de NOB-opleiding gedaan en heb ik in totaal 9 jaar gewerkt. In de zomer van 2017 ben ik overgestapt naar een veel kleiner kantoor dat een RB-kantoor was. De NOB-kwalificatie was ook niet mogelijk, dus ik moest overstappen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik eigenlijk weinig beeld had van RB. Eigenlijk alleen dat het een kwalificatie voor HBO-ers zou zijn. En dat heb ik snel geleerd dat dat niet uitmaakt. De inhoud van de cursussen is bij RB van net zo hoog niveau als NOB.

Overstappen zelf is overigens heel gemakkelijk. Vanwege de ervaring en de opleiding bij NOB hoefde ik me alleen in te schrijven. Sowieso is werkervaring op een gegeven moment voldoende voor zowel RB als NOB.

Tijdens mijn studietijd heb ik het echt als een gemis ervaren dat alleen de big 4 worden gepromoot en soms wat andere top 10-kantoren. Het zou goed zijn om te benadrukken dat je keuzes op allerlei fronten liggen. Je kan op zoveel plekken terecht. Die zijn niet minderwaardig.

Eén van de belangrijkste adviezen kwam van een studiegenoot die wat verder was. Die mij snapte en zei: je hoeft niet naar de big 4 met een universitaire studie. Er zijn zoveel meer keuzes. En dat geldt denk ik ook voor de NOB versus RB”.

Peiling LinkedIn: keuze NOB of RB kantoor?

In 2020 heb ik een peiling gehouden op LinkedIn met de vraag: heb jij als fiscalist de voorkeur voor een NOB of RB kantoor? Daar blijkt ook uit dat er een grote voorkeur (56%) leeft onder de fiscalisten voor een NOB kantoor.

26% heeft de voorkeur voor een RB kantoor. Een kleine 17% geeft aan geen voorkeur te hebben. Ik moet daarbij wel vermelden dat ik geregeld van jonge fiscalisten verneem dat er binnen de universiteit zeer weinig promotie plaatsvindt omtrent het RB. Het NOB is wel veelvuldig aanwezig.

Keuze NOB of RB peiling

Voor meer informatie:
NOB
RB


Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?