Hoe trek je een junior of senior fiscalist aan?

Die vraag kreeg ik laatst van een opdrachtgever die graag wilde weten hoe zij zich als werkgever beter kunnen profileren zodat een fiscalist sneller geneigd is om te komen praten. Duidelijk is dat in deze markt alleen het ‘ophangen’ van een vacature (we noemen dat Post & Pray) geen zin heeft. Er reageert namelijk niemand. En dat ligt niet alleen aan het oerwoud dat Google heet.

Tijdens ons gesprek kwamen we uit op het feit dat er verschillende ‘pullfactoren’ gelden voor junior- en senior fiscalisten. Met andere woorden; er zit weldegelijk verschil tussen het wensenpakket van beide doelgroepen. In die zin twee dus echt totaal verschillende doelgroepen, die je ook ‘anders’ moet benaderen c.q. aanspreken! De senior fiscalist heeft in zijn loopbaan (en leven?) al teleurstellingen gekend en klappen gehad. De junior fiscalist begint net met z’n loopbaan en heeft nog geen scheur in z’n broek. Heeft net verkering en kijkt naar een koophuis, wat niet betaalbaar is. Fris en onbevangen de arbeidsmarkt op!

Hoe trek je een junior- of senior fiscalist aan?

Je zou kunnen stellen dat de senior een meer realistische benadering heeft als het gaat om werk(wensen). Het is natuurlijk lastig om een harde lijn te trekken qua ervaringsjaren, maar ik volsta in het onderstaande met een zeer grove tweedeling: junior fiscalisten (0 tot 10 jaar ervaring) en senior fiscalisten (meer dan 10 jaar ervaring).


Andere interessante fiscale artikelen geschreven door Martijn Betgem:


Junior fiscalisten

De junior is vaak nog onbevangen en heeft inhoudelijk nog weinig zicht op werken en het belastingadvies vak. Dit is wel de doelgroep die de meeste wensen heeft. Arbeidsvoorwaarden moeten goed zijn; salaris top, vrije dagen zijn erg belangrijk en pensioen is steeds vaker een non-issue. Is er een thuiswerk protocol? Een leaseauto hebben wordt daardoor ook minder belangrijk; liever ziet men een ruim mobiliteitsbudget, of hoger salaris. Eén van de B4 kantoren heeft zelfs een ”well-being” bonus zodat men zich op kosten van de werkgever, geestelijk kan verrijken of yoga lessen kan volgen. Die zien de behoefte van de jonge generatie en spelen daar slim op in. So wie so wordt er ook weer kwistig met abonnementen op de sportschool gestrooid!

Variatie in het werk wordt zeer belangrijk gevonden en men wil zo snel mogelijk ‘het aangiftewerk’ ontstijgen. Een half jaartje voor de ervaring, prima, maar dan door! Graag ziet met een groot team met jonge fiscalisten. Vindt men een MKB praktijk leuk maar dan wel afgewisseld met internationaal werk. Men werkt graag vier dagen, maar zou nog liever drie dagen werken om het ‘fiscalist zijn’ af te wisselen met ander werk. Bovendien dient het kantoor NOB aangesloten te zijn en verwacht men wel dat er dagelijkse begeleiding aanwezig is. Maar let wel, ze willen wel voldoende zelfstandigheid behouden en naar eigen inzicht kunnen handelen. Aanvullend: vraag een junior tegenwoordig niet waar hij of zij over 5 of 10 jaar wil staan, want het houdt deze generatie totaal niet bezig.

Zo staat dat even in contradictie met hoe de oudere generatie carrière heeft gemaakt. Nou, als het bovenstaande een verrassing is, dan interview je te weinig kandidaten en kunnen we bijna wel hardop concluderen dat je de vinger niet aan de arbeidsmarkt hebt.

Twijfel je aan bovenstaande? Praat dan eens met je zoon, dochter of ambitieuze studerende neef!

Het bovenstaande bevat voor de juiste lezer genoeg input om tijdens een vergadering op kantoor, te sparren met mede-partners over hoe je als kantoor aantrekkelijker kan worden voor deze generatie.

Hoe trek je een junior of senior fiscalist aan?


Senior fiscalist

De senior fiscalist snapt goed dat de bovenstaande stapel wensen gewoonweg niet in te vullen is bij een werkgever. Je zal ergens water bij de wijn moeten doen en genoegen moeten nemen met ‘minder’ als je een overstap maakt. En dat is niet gelijk 1.500,00 euro er op achteruit. Maar de secundaire voorwaarden zijn nu eenmaal niet overal gelijk. Deze doelgroep gaat over het algemeen voor minder concretere zaken als het om wensen gaat. Goede balans werk/privé. Een duidelijk verwachtingspatroon tot aan einde carrière.  Een leuke, gevarieerde klantenmix. Zelfstandig contact met de klant. Belangrijk is dat een werkgever goed omgaat met het feit dat je als fiscalist, ook een gezin kan hebben. Ook een doelgroep die graag een dag minder werkt, maar weet dan ze op hun vrije dag ook moeten handelen als er nood aan de man is. Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en over het algemeen hoge werkethiek. Rust, duidelijkheid en respect zijn voor hun zeer belangrijke thema’s. Haal geen senior fiscalist binnen met mooie beloftes die je niet kunt waarmaken, dat loopt spaak. En dat kost geld en reputatieschade.

Maar tegelijkertijd is het ook een doelgroep die door ervaring, nog bepaalde wensen heeft als het gaat om zaken die ze in het verleden niet hebben kunnen oppakken. (Management taken of projecten waar specifieke expertise wordt gevraagd, etc.) Dat kan een mooie pullfactor opleveren. Stel, je hebt als fiscalist altijd in de algemene praktijk gewerkt, maar omdat de praktijk zich daar niet voor leende en er al een collega rondliep die zich met Estate Planning bezighield, leeft de wens om dit nu wel te gaan doen. Misschien niet 40 uur in de week, maar wel voor enkele uren in de week. Bescheiden wensen, maar die zeker het verschil kunnen maken tussen wel of niet een senior fiscalist aan kunnen trekken.

Kun je hulp gebruiken bij het beantwoorden van deze vragen en het bepalen van je koers? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij je keuze als fiscalist voor een groot of klein kantoor!

Artikel geschreven door Martijn Betgem, senior recruiter fiscaal

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?