Top zes vertrekredenen van fiscalisten

Wat is de top zes vertrekredenen van fiscalisten? Waarom melden fiscalisten zich bij mij en waarover zijn ze ontevreden als het gaat om werken bij accountants- en belastingadvieskantoren?

1.Visie/positie accountants

Een veel gehoorde klacht; de accountants zijn altijd  ‘leading’ en bepalen hoe de markt zou moeten worden benaderd. Vaak vanuit hun eigen expertise. Maar als er dan geen visie is, of een onduidelijk plan van aanpak (zonder doel, fundering of b.v. specialisatie), dan wordt het voor de fiscalist zeer lastig om bijvoorbeeld nieuwe klanten aan te (mogen) trekken. In deze setting is de accountant vaak de relatiebeheerder (of beter: bewaker) waardoor de fiscalist slechts mondjesmaat contact heeft met de klant.

2. Partner of senior vertrekt; gedoe om klanten

De partner of senior vertrekt en laat zijn klanten achter. Bij wie worden die klanten dan ondergebracht? Omdat verschillende partners (kan zowel fiscaal als accountancy zijn) hier belang bij hebben, ontstaat er getouwtrek. Klanten waar de fiscalist afhankelijk van is voor zijn dagelijks werk en waar dus ‘gedoe & discussies’ over ontstaan. De fiscalist ziet zijn directe uren afnemen die aan dossiers worden besteed, zijn klantenbestand slinkt, wat uiteindelijk lijdt tot vertrekt.


Andere interessante fiscale artikelen geschreven door Martijn Betgem:


3. Geen begeleiding; zoek het zelf maar uit

Begeleiding is essentieel als je aan het begin van je carrière staat. Veel kantoren roepen enthousiast, ‘natuurlijk bieden wij dat!’. We hebben interne trainingen voor softskills, NOB dagen, inhouse vaktechnische specialisten. Alles wordt uit de kast getrokken om je als starter binnen te halen. Toch blijkt het er door de drukte en waan van alle dag maar weinig van te komen. Productief zijn is belangrijker dan ontwikkeling. Gevolg; een gestreste junior fiscalist die zich niet gehoord voelt en met een steen in z’n maag het werk zo goed mogelijk uitvoert.

4. Geen sfeer; met lood in je schoenen naar kantoor

Sfeer is immens belangrijk. Het gebrek hieraan draagt bij aan een lagere productiviteit, minder samenwerken, minder cohesie tussen afdelingen en een hoger ziekteverzuim. Te weinig onderling contact,  gesloten deuren en altijd gehaaste collega’s op de gang dragen er niet aan bij dat er een sfeer van vertrouwen ontstaat die er voor zorgt dat dat iedereen werkt voor een doel. Kortom; geen gezelligheid en aandacht voor elkaar is killing voor je organisatie en een voorbode van hoog verloop.

Top zes vertrekredenen van fiscalisten

5. Ik blijf maar junior fiscalist! Ik voel me net Calimero.

Eén van de redenen waarom junior fiscalisten zich voor een overstap bij mij melden is het ‘Calimero effect’. Je begint tijdens je studie één of twee dagen in de week bij je werkgever, vanuit een stage of bijverdienste. Maar je rondt je studie af en gaat er vervolgens fulltime aan de slag. Je denkt, nu ben ik klaar en word ik voor ‘vol’ aangezien. Toch blijft men je zien als die werkstudent. Ondanks een hoger salaris, vast contract en mooie beloftes stelt ‘Fiscalist’ zijn opeens minder voor dan waarop je had gehoopt. Je krijgt geen of weinig verantwoordelijkheid en interessante fiscale vraagstukken bereiken jouw bureau niet.

6. De ‘worst’; het leek zo mooi

Op de laatste plaats staat de welbekende ‘worst’. Je wordt met enthousiasme binnengehaald en jouw ontwikkeling (in advisering) staat voorop. De komende maanden ga je meer adviseren (en dus minder aangiften verzorgen). Na twee jaar wachten is de maat vol; de fiscalist staat stil in zijn of haar ontwikkeling. Tot overmaat van ramp is er ook nog eens een nieuwe collega aangetrokken die het advieswerk op zich gaat nemen. Het bleek een grote worst te zijn…. Teleurgesteld gaat men op zoek naar een andere werkgever. Zonder al teveel advieservaring, waardoor je ‘schade’ hebt opgelopen in je ontwikkeling.

Artikel geschreven door Martijn Betgem, senior recruiter fiscaal

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?