Tips voor je fiscale carrière. Je bent net klaar met studeren, hebt je eerste baan en je hoort veel over ‘fiscale carrières’ van collega’s, oud-studiegenoten en wellicht bij RB of NOB bijeenkomsten. De één zegt dit, de ander dat. Wel of niet specialiseren, Belastingdienst wel of geen goede keuze en een Big Four kantoor is de enige en goede manier om je loopbaan te starten. Veel geluiden, meningen en ervaringen. Maar welke goedbedoelde adviezen snijden hout en welke niet?
Dit zijn mijn tips voor je fiscale carrière en gestoeld op meer dan 20 jaar ervaring binnen de fiscale arbeidsmarkt. Ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen!
“Overstappen naar een ander accountants- en belastingadvieskantoor heeft geen zin; ze zijn allemaal hetzelfde! Hoge urendruk, lastige partners en weinig tot geen begeleiding.“
– Fiscalist collega
- Start je loopbaan zo breed mogelijk! Je kunt je later altijd nog specialiseren op bijvoorbeeld LB of BTW. Voordeel: je kunt altijd weer terugvallen op een brede, fiscale basis. Brede kennis doe je bijvoorbeeld op in de algemene praktijk of family office praktijk. Je kunt je ook afvragen voor wie doe je het eigenlijk (het specialiseren)? Voor jezelf of voor je (nieuwe) werkgever? Dit laatste omdat er altijd een tekort is aan specialisten.
- Je breed en snel ontwikkelen kan ook bij een klein(er) kantoor. Ook kleinere kantoren faciliteren goede vaktechniek, opleidingsmogelijkheden en begeleiding. Sterker nog: bij grote kantoren moet je soms wachten tot je een bepaald functieniveau (manager, senior manager) hebt bereikt om zelfstandig klantencontact te hebben, terwijl je dit bij een klein kantoor deze vrijheid direct krijgt.
- Wat vind je nu echt leuk aan het vak? Vaktechniek of commercialiteit? Ik ken maar weinig fiscalisten die op beide vlakken uitblinken. Kies een kantoor die je de mogelijkheden biedt om sterke kanten verder te ontwikkelen.
- Wat is je ambitie? Wil je partner worden bij een groot kantoor? Besef je dan dat het oude ‘up or out’ daar nog steeds geldt. Immers, niet iedereen kan partner worden. Dat betekent soms ook iets voor de werkomgeving waarin je gaat werken.
- Een multinational bedienen is iets heel anders dan een MKB-ondernemer. Wat vind je leuker? Belangrijker, wat is het verschil? Kortgezegd: MKB-ondernemers verlangen dat je echt ‘naast ze staat’ en dus is het contact heel hecht. Bij een multinational zal je sneller contact hebben met een deskundige zoals een bedrijfsfiscalist. Dan is het contact zakelijker en vooral vaktechnisch gericht. Bij een klein kantoor zal je weinig multinationals aantreffen…
- Voor sommige functies geldt een hoge(re) beloning zoals binnen de tax accounting praktijk. Leuk natuurlijk. Maar biedt deze functie je ook een brede, vaktechnische ontwikkeling? Wat vind je belangrijker?
- Staar je qua ontwikkelingsmogelijkheden niet teveel blind op alleen NOB kantoren. Er zijn ook RB kantoren waar je je prima kunt ontwikkelen. Daarnaast, de ‘sprong’ van RB naar NOB is ook niet heel groot en kantoren geven je de ruimte om later, alsnog de NOB af te ronden.
- Overweeg je een overstap buiten de accountancy zoals het bedrijfsleven? Bedenk dan goed waarom je dit doet. Vanwege teleurstelling in de (werk)sfeer, collega’s, urendruk of gebrek aan visie op kantoor? Bij een kantoor kan het wel eens anders zijn. Realiseer je ook dat je geen ‘echte’ klanten/ vertrouwensrol meer hebt. Fiscalisten die weer zijn teruggekeerd naar een kantoor gaven als redenen: gemis aan echte vaktechnische uitdagingen en klanten. Vraag je ook af of bijvoorbeeld de functie van ‘fiscalist IB’ bij de Belastingdienst een slimme is, terwijl de meeste vraag zit in de VpB praktijk.
- Je eerste werkgever kiest jou en jij kiest je tweede. En deze regel klopt nog steeds! Na een jaar werkervaring weet je al heel goed wat je wel en niet (meer) wilt.
- Veel jongeren hebben ervaring bij één werkgever en kennen dus maar één ‘wereld’. En relateren daardoor alles aan één ervaring en dat bepaalt dus eenzijdig het beeld dat ze hebben van werken als fiscalist. Zonde in geval van een negatief beeld. Er zijn echt werkgevers en ook andere kantoren waar je loopbaan wel in goede handen is.
- Is een goed salaris + bonus + tekenbonus de doorslag om ‘ja’ te zeggen terwijl je je dag in, dag uit bezighoudt met slechts één deel van de fiscaliteit? Komt dat je loopbaan uiteindelijk ten goede? Denk (ook) op de langere termijn in plaats van handelen naar aanleiding van een financiële trigger.
- Verdiep je tijdens het sollicitatieproces ook in de cliënten van het kantoor. Durf hier ook naar te vragen tijdens de sollicitatieprocedure. Dit voorkomt dat je bij een kantoor terecht komt dat op het eerste gezicht leuk lijkt, maar in werkelijkheid weinig uitdaging biedt.
- Bedenk je voor je ergens tekent/ solliciteert ook wat je eigen plannen voor de toekomst zijn. Wil je een (groot) gezin? Tijd houden om je te verdiepen in tijdrovende hobby’s en dus (in de toekomst) minder werken? Sluit dit aan bij het beeld dat het kantoor van jouw rol heeft? Zo voorkom je dat jij en je werkgever in de toekomst tegengestelde belangen hebben.
Voor jou gevonden!
Een artikel dat ik je zeker niet wil onthouden is het artikel van Anna Gunn, ‘Tips voor de jonge fiscalist.
Heb jij nog tips voor de fiscale carrière die er niet bij staan? Laat het me weten!
Aanvullend
Deze tips zijn overigens mede-samengesteld door enkele ervaren en minder fiscalisten die ik ken. Kortom; uit het ‘echte leven’ gegrepen!
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.