Hoe word je accountant?

Om AA-accountant te worden zul je eerst de HBO Bachelor Accountancy moeten volgen en daarna de Post HBO AA Accountancy – MKB. Daarna volg je nog de praktijkstage AA waarna je je pas officieel AA-accountant mag noemen en je wordt ingeschreven in het NBA-register.

Bekijk hier een aantal van onze accountant vacatures

Accountant RA – Controleleider Tilburg

Referentienummer: ADSR08522 Onze opdrachtgever Allround en kleinschalig kantoor met goede…

Accountant RA Enschede

Referentienummer: ADSR08488 Onze opdrachtgever Het kantoor: middelgroot, accountants en belastingadvieskantoor,…

Accountant RA Nijkerk

Referentienummer: ADSR08156 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…

Hoe ziet deze opleiding tot accountant er schematisch uit?

Zoals omschreven zijn er een aantal routes die je kunt nemen om accountant te worden. Hieronder zijn de meest voorkomende routes nog eens schematisch weergegeven.

Met een mbo-opleiding Administrateur (assistent-accountant) op niveau 4 kun je de hbo-bachelor Bedrijfseconomie of SPD volgen. Je wordt dan opgeleid op het gebied van bedrijfsadministratie en kunt je specialiseren in accountancy. Wil je doorstuderen tot AA, dan volg je een schakelprogramma van ongeveer een jaar, waarna je de postbachelor AA en je praktijkstage volgt.

Tijdens de praktijkopleiding AA werk je al voor bijvoorbeeld een overheidsinstelling, een accountantskantoor of een bedrijf. Je kunt pas met de praktijkopleiding beginnen als je de theorie AA of een hbo-opleiding Accountancy hebt afgerond.

  • VWO (met profiel E&M) → HBO/WO bachelor Accountancy/Bedrijfseconomie → (pre)master Accountancy/post bachelor AA
  • HAVO (met profiel E&M) → HBO Accountancy/Bedrijfseconomie/SPD premaster/schakelprogramma → Master Accountancy/post bachelor AA
  • MBO Niveau 4 Administrateur → HBO Accountancy/Bedrijfseconomie/SPD → premaster/schakelprogramma → Master Accountancy/post bachelor AA

De titels AA (en RA) zijn beschermd en je moet hiervoor dus minimaal de praktijkopleiding AA voltooid hebben. Om de AA-titel te mogen gebruiken, moet je als accountant geregistreerd staan in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Om een accountant te zijn moet je je houden aan een aantal regels die gebaseerd zijn op vijf fundamentele beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid.

Accountant worden – Praktijkopleiding

Tijdens of na afronding van het theoretische gedeelte van je Master Accountancy/post bachelor AA werk je bij een accountantskantoor, de financiële afdeling van een bedrijf of bij de overheid. Dat is in bijna alle gevallen een goed betaalde baan, zeker in deze tijd! Je hebt een arbeidscontract, met alle voordelen van dien. Na drie jaar praktijkopleiding volgt een mondeling examen. Tijdens deze opleiding, moet je de verworven kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk kunnen toepassen.

Een AA-accountant is een accountant-administratieconsulent

Een AA-accountant is een accountant-administratieconsulent. Deze accountant is vanuit de opleiding al voorbereid om te gaan werken als een breed opgeleide adviseur. Qua klantenkring moet je denken aan MKB-ondernemingen en familiebedrijven. De advisering aan ondernemers is op veel verschillende gebieden: administratief, financieel, bedrijfseconomisch en fiscaal advies.

In Nederland (het enige land ter wereld met twee ‘aparte’ accountancy titels) zijn er na het voltooien van je studie tot accountant toegang tot vier verschillende beroepen;

  • Openbaar accountant
  • Intern accountant
  • Overheidsaccountant
  • Accountant in business

Openbaar accountant

Een openbaar accountant is werkzaam op een accountantskantoor of heeft een eigen kantoor dat verschillende klanten bedient. Vaak met verschillende soorten klanten, van zzp’er tot MKB bedrijf.

Intern accountant

Een intern accountant (of auditor) werkt intern bij een grote onderneming of instelling. Je hebt geen externe klanten. De enige klant is tegelijkertijd je werkgever.

Overheidsaccountant

Een overheidsaccountant is werkzaam voor lokale, provinciale of landelijke overheid. Denk aan gemeentes, belastingdienst, de NS, een ministerie of waterschap.

Accountant in business

Als accountant in business (apart geregistreerd) werk je als controller of hoofd financiële administratie. Je wordt het kloppend hart als financieel-economisch manager van een onderneming.

Accountant worden – Permanente educatie

Na de afronding van je studie blijft opleiding belangrijk. Het werkveld als accountant administratieconsulent verandert continu. Daarom mag je je aa-titel alleen behouden als je aantoont dat je elk jaar activiteiten hebt ondernomen om je vakkennis bij te houden, de regeling die dit bepaalt heet de Permanente Educatieregeling (PE).
opleidingen:

Alle informatie over de opleidingen en de instroommogelijkheden kan worden opgevraagd bij: Google! Het barst echt van de particuliere opleidingen en HBO-instellingen die de route naar de AA titel aanbieden.

Bekijk hier het schema van de studieroute voor AA-accountant

Aan veel instituten wordt een deeltijd traject aangeboden. Interessante optie om in het achterhoofd te houden, omdat je gelijk het geleerde in de praktijk kan brengen. En omdat de eerste jaren er toch veel ‘doe’ werk is (administraties voeren, inboeken, voorbereiden jaarrekeningen etc.) kun je die ervaring maar beter al vroeg op doen. Als je dan bent afgestudeerd, kun je je gaan richten op voorbereiden advieswerk.

Het gemiddelde brutosalaris voor een afgestudeerde AA-accountant is €55.500 per jaar. Word je hierna senior manager of director? Dan stijgt je salaris naar gemiddeld €70.000 – € 80.000. Als je vervolgens partner wordt, dan is het gemiddelde salaris voor een AA-accountant €96.500.

Klik hier om meer lezen over het salaris van een AA-accountant

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs: