Accountants worden zeer regelmatig benaderd door werving & selectie bureaus, recruiters, intermediairs en zelf benoemde headhunters. Maar de realiteit laat zien dat men vaak geen idee heeft hoe een dergelijk bureau te werk gaat. Eén van de vragen die ik regelmatig krijg is of de kandidaat zelf ook moet betalen voor onze diensten. Het antwoord is eenvoudig; nee! Wij werken voor onze kandidaten en worden betaald door onze opdrachtgevers.
Ook merk ik dat ‘de naam’ van bureaus niet altijd even goed is. ‘Ze sturen maar van alles via LinkedIn’ en ‘Als je ze dan aan de telefoon hebt, merk je dat ze weinig kennis van de markt hebben’. Het is juist daarom dat je als accountancy professional bij een gespecialiseerd bureau aanklopt. Die kennen je vak, de markt en de kantoren.
Oriënteer je je via een intermediair (bijvoorbeeld een werving- en selectiebureau of recruitmentbureau), houd dan de volgende tips in het achterhoofd.
Tips:
- Ga eerst na of je met een specialist te maken hebt. Alleen deze intermediairs kennen jouw markt, het vak en misschien wel het belangrijkste: de verschillen tussen de diverse kantoren. Tevens kennen ze snelste weg om bij de juiste beslisser aan tafel te komen.
- Houd altijd de regie en neem geen genoegen met ‘zodra we iets hebben, dan nemen we contact met je op’. Vraag altijd bij welk accountantskantoor de intermediair je cv voorlegt. Voorkom dat je cv zonder jouw medeweten terecht komt bij teveel kantoren. Dit is slecht voor je naam. Bovendien krijg je vaak ook geen terugkoppeling over bijvoorbeeld de reden van afwijzing.
- Check of men anoniem werkt. Zo voorkom je dat je naam en cv bij kantoren bekend wordt. Het wereldje is klein en geroddeld wordt er al genoeg. Je wil niet in allerlei verschillende administraties voorkomen. Bij veel accountantskantoren werkt men tegenwoordig met recruitment- of ats software en komt na 3 jaar alsnog naar boven dat je c.v. daar in het verleden is aangemeld door een intermediair. AVG proof? Nee, maar het gebeurt wel!
- Voordat je een keuze maakt is het verstandig om de consultant of recruiter te volgen via bijvoorbeeld LinkedIn, een blog of Twitter.
- Vraag of je intermediair landelijk werkt of regionaal? De wat grotere bureaus werken nationaal en soms zelfs ook internationaal.
Wat is nou het voordeel van werken met een werving & selectie bureau?
Een goede intermediair weet hoe jouw kandidatuur op de juiste wijze moet worden gepositioneerd en bij welke beslisser. Deze intermediair weet alle sterke punten uit je c.v. uit te lichten en weet ook waar de rek zit tussen functie-inhoud, ervaring en salariswensen. Uiteraard kent hij de markt door en door. Dat laatste is eigenlijk het belangrijkste voor dit moment. (ik schrijf 16 november 2021, waarin de arbeidsmarkt nog nooit zo krap is geweest…). Je hebt geen W&S bureau nodig om een andere functie te vinden, maar in veel gevallen wel om de juiste functie te vinden. Het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. En let op, je hoeft ons niets te betalen, maar krijgt wel 33 jaar recruitment ervaring!
Een goede intermediair kan ook soms met werkgevers aankomen die je nog niet kent. Je zou kunnen zeggen dat ze ook buiten je comfortzone of blikveld kijken. Dat kan een verrassende nieuwe werkomgeving opleveren. Belangrijk: men weet bij welk bedrijf je NIET moet gaan werken; door de vele contacten weten ze waar het gras echt groener is en dat is vaak niet bij de buurman.
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter Tijssen, recruiter accountancy een app voor het maken van een afspraak: 06 53911545.