Fiscalist: wel of niet specialiseren?

Fiscalist: wel of niet specialiseren?

BTW? LB? TP of wellicht Tax accounting?

Fiscalisten werken of in de algemene of in de gespecialiseerde adviespraktijk. In de laatste praktijk leg je je als fiscalist volledig toe op Loonbelasting (LB), BTW (indirecte belastingen), Transfer Pricing, Tax Accounting of Global Mobility. Dat betekent dus 100% toewijding aan één deel van de belastingen. En dat moet je leuk vinden. Daarnaast betekent het ook iets voor je loopbaan. Veel fiscalisten twijfelen: moet ik met wel of niet specialiseren?

 


Andere interessante fiscale artikelen geschreven door Martijn Betgem:



Wil jij je (echt) specialiseren of wil je (nieuwe) werkgever dat graag?

De vraag van de kant van kantoren naar specialisten is altijd groot omdat deze doelgroep moeilijk te vinden is. Veelal stappen specialisten over naar a) een ander Big Four kantoor of b) naar het bedrijfsleven. Je kan dus stellen dat er altijd behoefte is fiscalisten te ‘verleiden’ om aan boord te komen als (beginnend) specialist. We weten dat er kantoren zijn die zelfs een tekenbonus aanbieden. Zo hoog is de nood soms.

Je moet je in dit soort gevallen altijd de vraag stellen of je werkelijk het type specialist bent of juist generalist. Het klinkt natuurlijk verleidelijk een tekenbonus en fraaie arbeidsvoorwaarden. Maar de vraag of je je bijvoorbeeld alleen BTW werk ziet doen de komende jaren, is wel van belang. Eenmaal aan boord bij een kantoor als LB specialist, dan kom je vrijwel niet (meer) in de algemene praktijk terecht. In dit geval moet je dus overstappen waarbij je wel het predicaat ‘specialist’ draagt.

Fiscalist: wel of niet specialiseren?

Invloed op je fiscale loopbaan

Wat betekent specialiseren voor je verdere loopbaan? Kort gezegd; je staat achter ten opzichte van fiscalisten die ervaring in de algemene praktijk hebben opgedaan. Met 3 jaar ervaring als BTW specialist, mis je ervaring op de andere fiscale thema’s. Die fiscalist met 3 jaar ervaring in de algemene praktijk zal vaak voorrang krijgen bij een sollicitatie voor een functie van adviseur in de algemene praktijk. Daarnaast is het aantal vacatures altijd het grootst binnen de algemene praktijk. Een generalist heeft het dus altijd voor het uitkiezen.

Ik zeg niet dat het onmogelijk is als specialist over te stappen naar de algemene praktijk. Wel veel lastiger. Natuurlijk spelen naast ‘fiscale ervaring’, ook zaken mee als commerciële ervaring en social skills als het om solliciteren gaat. Naast vaktechnische ontwikkeling, zaken die ook van groot belang zijn voor kantoren. Het is in ieder geval verstandig om goed na te denken voordat je ‘ja’ zegt tegen een functie als specialist. Ben je echt het type ‘specialist’? Dan is het natuurlijk een prima keuze! Ook voor de toekomst. Er zijn altijd vacatures.

Artikel geschreven door Martijn Betgem, senior recruiter fiscaal

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

 

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?