Fiscale vacatures in het buitenland: tijdelijk of niet?

Fiscale vacatures in het buitenland: tijdelijk of niet?

“Hi Martijn, ik ben als fiscalist op zoek naar een tijdelijke functie in het buitenland. Heb je die?”

Dat is een vraag die ik geregeld krijg. Een fiscalist die de juiste vacature in het buitenland zoekt, tasten vaak in het duister over de mogelijkheden. Het avontuur trekt, maar hoe staat het eigenlijk met deze vacatures?

Tijdelijke fiscale vacatures in het buitenland
De meeste kantoren zijn niet gek op ‘tijdelijk’. De overgang naar een ander land brengt veel werk met zich mee. Denk aan het vinden van woonruimte en het papierwerk, maar ook aan het investeren als het gaat om nieuwe wetgeving/ vaktechniek. Het inlezen en begrijpen van nieuwe wetgeving neemt gemakkelijk driekwart jaar in beslag. En dan vergeet ik nog wat zaken zoals vertrouwd raken met de omgangsvormen, normen en waarden. Realiseer je daarbij dat er een groot verschil is tussen ergens op vakantie zijn en wonen en werken. Het verschil tussen bijkomen en ontspannen en elders je leven voortzetten.

Al met al ben je snel een jaar onderweg voordat je als fiscalist echt kan meedraaien en productief bent. Ga je naar Curaçao, dan krijg je bijvoorbeeld al met drie of vier verschillende wetgevingen te maken. Elk eiland heeft z’n eigen specifieke wetgeving. Het eigen maken van deze ‘stof’ heeft tijd nodig. De meeste kantoren in het buitenland kijken alleen uit naar fiscalisten die zich voor lange tijd willen binden. Lange tijd is in principe voor onbepaalde tijd. Hou hier rekening mee fiscalist als je een vacature zoekt in het buitenland.

fiscalist vacature buitenland

Uitzending via je werkgever
Uiteraard zijn er wel tijdelijke functies. Deze vind je vooral bij grote kantoren als PwC en EY; de Big Four. Fiscalisten die voor een bepaalde periode willen worden uitgezonden naar het buitenland krijgen daar regelmatig de kans voor. Deze kantoren hebben vestigingen in het buitenland waar een ‘Nederland Desk’ is gevestigd. Deze desk of afdeling wordt vaak al bemand door een Nederlandse fiscalist.

Keert deze weer terug naar Nederland, dan ontstaat er een vacature; je voorganger vertrekt weer naar Nederland en laat woonruimte en een werkplek achter. Het is dan ook logisch dat de ‘ingroei’ periode veel korter is dan in het bovenstaande geval. En je hebt vaak ook met voor jou bekende wetgeving te maken. Maar ook in het geval een US Desk is het gemakkelijker. De fiscalist uit Nederland heeft al ervaring met US klanten in Nederland. Of hij/ zij nu adviseert aan US klanten vanuit Nederland of de US; qua wetgeving maakt het niet uit.

Artikel geschreven door Martijn Betgem, senior recruiter fiscaal

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Meer fiscale artikelen!

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?