Hoe ‘vang’ je als kantoor een accountant/ fiscalist?

Hoe ‘vang’ je als kantoor een accountant/ fiscalist? In tijden van schaarste zal je als kantoor harder moeten lopen om een accountant of fiscalist aan de haak te slaan. Al zou het fijn zijn dat kantoren dat altijd zouden doen. Het is mijn bevinding dat veel kantoren wat mij betreft een stapje harder mogen lopen als het gaat om het aantrekken van nieuwe talenten. Het is sowieso al een crime om iemand ‘aan tafel’ te krijgen, laat staan dat ene talent dat past qua ervaring en persoonlijkheid.

We hadden beet!
Te vaak zie ik dat de omgang met een aankomende collega teveel een decentraliseert proces is. De partner geeft HR de opdracht om een vacature uit te zetten en dan begint het grote wachten. Komt HR met een kandidaat, dan verloopt het proces traag en gebrekkig. Het straalt uit dat je blij mag zijn dat je wordt uitgenodigd en eventueel een aanbieding krijgt. En dat vaak na lange tijd wachten. Een gebrek aan timing, aandacht, snelheid en interesse. Je voelt je als kandidaat niet echt welkom.

Vissen is een sport
Vissen vergt voorbereiding en aandacht. Het gaat om het juiste haakje en aas. Het juiste moment van de hengel uitwerpen en aandacht. De dobber in de gaten houden en klaarstaan met eventueel een schepnet. Eenmaal gevangen dan behandel je de vis met respect en gevoel.

Fiscalisten en accountants vangen
Hoe gemotiveerd ben je als kantoor/ partner om een nieuwe, fiscale collega aan te trekken? Investeer je er daadwerkelijk in of is het ‘het probleem’ van HR? Steek je er zelf tijd in? Hoe ‘vang’ je nu als kantoor een accountant/ fiscalist?

Ik heb een aantal tips!

  • Bel een kandidaat die op gesprek is geweest eens zelf na
  • Maak eens een afspraak tijdens de lunch
  • Of spreek eens af buiten de deur
  • Stuur een app na het gesprek
  • Steek het gesprek positief in en leg niet op elke slak zout (waarom heb je een jaar langer over je studie gedaan??)

Als laatste!!!
Als partner of director heb je vaak ook wel een minder positieve ervaring gehad bij een kantoor. Denk dan eens goed na hoe je je toen voelde. Haal dat gevoel naar boven en je kunt je makkelijker inleven in de kandidaat die tegenover je zit. Qua inleving, maar ook aan te tonen dat het bij jou/jullie anders gaat.

Artikel geschreven door Martijn Betgem, recruiter fiscaal
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?