Vragen die je NOOIT stelt in een sollicitatiegesprek ?

Heb je vragen voor mij? Is vaak de laatste vraag die je kunt verwachten als je interview het einde nadert…..


Als je je goed hebt voorbereid op het grote interview, dan heb je het accountantskantoor of bedrijf degelijk onderzocht en heb je intelligente en boeiende vragen klaar voor de interviewer als reactie.

Onthouden: interviews zijn tweerichtingsverkeer, net als een echt een gesprek ?. Het bedrijf wil meer over jou te weten komen en omgekeerd. Je bent beide gericht op een ‘win-win’ situatie. Het stellen van goede vragen kan de insteek van het gesprek snel doen keren. Men gaat rechtop zitten en luistert aandachtig. Een kandidaat die goede vragen stelt valt op! Maar let op voordat je het weet maak je een fout en zit je in het meest hopeloze interview ooit. Het stellen van slechte vragen kan een ‘killer’ zijn voor wat begon als een geweldige interactie.

Als je wilt voorkomen dat je slechte vragen stelt, dan is de juiste voorbereiding de eerste stap. Google de firma, je gesprekspartners en vorm je een beeld van wat je kunt verwachten.  

Maar ik heb ook enkele tips voor je!

1. Vermijd persoonlijke vragen

Over het algemeen is het het beste om geen persoonlijke vragen of vragen met betrekking tot persoonlijke spullen te stellen (bureaufoto’s, diploma’s aan de muur, burgerlijke staat etc.). Deze kunnen soms tot ongemakkelijke situaties leiden. Enkele voorbeelden van te vermijden persoonlijke vragen:

  • Wat is het astrologische teken van de president / CEO?
  • Ben je vrijgezel?
  • Heb je jouw kind geadopteerd?
  • Vind je het leuk om ouder te zijn?
  • Hoe oud ben jij eigenlijk?
  • Heb je een goede relatie met je moeder?
  • Waarom heb je een jaar langer over je studie gedaan?
  • Hoeveel relaties heb je gehad?
  • Je naam WAS toch Janneke?
  • Wat vind je van Trump?

2. Als je het gemakkelijk kunt googlen, vraag het dan niet!

Het interview is een cruciale kans om jezelf te verkopen door te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de baan, de functie en je op zoek bent naar de juiste carrièremove. Vragen stellen over informatie die je heel makkelijk naar boven had kunnen halen of had moeten oppikken tijdens een pre-interviewonderzoek zal doen lijken als onvoorbereid en ongeïnteresseerd.

Hier zijn een paar voorbeelden van voor de hand liggende vragen waarop je de antwoorden al moete weten voordat je de drempel overgaat.

Wat doet je bedrijf naast….?
Hoeveel vestigingen zijn er?
Doen jullei zaken met bedrijven die mensenrechten, milieu schenden oid?
Welke lokale clubs sponsoren jullie?


3. Vermijd vragen die blijk geven van een gebrek aan interesse in werken…..

Je toekomstige manager is meer geïnteresseerd in het inhuren van een harde werker of iemand die echt wil presteren dan iemand die op zoek is om gewoon zijn huur te betalen en alleen maar rond wil komen.

Als je de baan echt wil, blijf dan absoluut weg van vragen als:

Wat wordt mijn salaris?
Moet ik lange dagen maken?
Wat is het vakantiebeleid?
Wat is het vrije dagen beleid
Hoe vaak kan ik naar de tandarts?

Uiteraard zijn je salaris en vakantietijd belangrijke componenten,  maar bewaar deze vragen voor later in het proces. Dit zijn vragen die Human Resources doorgaans het beste kan beantwoorden op het juiste moment dat er voor is gekozen en je een concept aanbiedingsbrief ontvangt. Wees geduldig.

4. Vermijd vragen die een (te) groot ego tonen

Niemand wil graag werken met iemand die een (te) groot ego heeft. Of juist het tegenovergestelde, iemand die steeds een ego boost nodig heeft.

Enkele vragen die je in deze categorie kunt plaatsen:

  • Wanneer kom ik in aanmerking voor een verhoging of een promotie?
  • Krijg ik mijn eigen kantoor?
  • Wat gebeurt er als ik niet goed overweg kan met mijn manager of collega’s? Aan wie meld ik dat?
  • Ik hoef toch niet te werken voor iemand met een lagere opleiding?
  • Is er parkeerbeleid?
  • Hoe deed ik het? Krijg ik de baan?

5. Vermijd vragen die argwanend kunnen overkomen

Je wil niet als roddelkont of probleem verzinner bekend staan al voordat je binnen bent!

Deze vragen zorgen ervoor dat je interviewer rode vlaggen afgeeft:

  • Ik hoorde een gerucht over de eigenaar / bedrijf / aandelen / iemand ontslagen… is dat waar?
  • Houden jullie privé e-mails en telefoontjes in de gaten?
  • Hoeveel waarschuwingen krijg je voordat je wordt ontslagen?
  • Hebben jullie een vertrouwenspersoon?

Dit zijn dus vragen die je nooit stelt in een sollicitatiegesprek

De beste interviews zijn synergetisch, dus stel open vragen die het gesprek makkelijk laat verlopen.
Stel dus ‘waarom’ vragen – aangezien deze betrekking hebben op het doel van de
positie. Stel ‘hoe’ vragen – ze zullen je helpen je werk te doen als jij wordt aangenomen.

Maar veel belangrijker, door dit soort vragen te stellen, wordt het de interviewer duidelijk dat je beschikt over de juiste drijfveren en je energie hebt om succesvol willen zijn in die functie. Dat je actief bent, dat je alert bent en die job echt wil.

Wacht zeker niet tot het einde van het gesprek om boeiende vragen te stellen. Wacht dus niet op het eindsignaal: ”heb jij nog vragen voor ons?”….Onthoud een interview of sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer!


Ga een interview in met je oren en ogen wijd open en een dito houding. Probeer een goede omgevingsantenne te kweken. Als het in het gesprek niet uitkomt dat je een vraag stelt, omdat iemand in zijn verhaal zit, respecteer dat en schrijf de vraag op. Het laat zien dat je luistert. En dat je respect hebt voor je interviewer.

Maar schrijf vragen ook op voordat je naar het interview gaat. Wellicht komen ze allemaal aan bod, maar dat laat wel zien dat je je gedegen hebt voorbereid.

Interviews lopen nooit standaard volgens een strak stramien. Gelukkig niet, maar houdt er rekening mee dat de gemoedstoestand van de interviewer ook anders kan zijn dan je verwacht (Energiek? Moe? Opgewonden? Apathisch?). Er is dus ook geen standaardplan om je gesprek te voeren. Val terug op je c.v., je kennis en ervaring en beantwoord zoveel mogelijk vragen en onthoud waarom je daar bent: Jij bent de beste kandidaat!

Eigenlijk een te lang blog om je dit gewoon mee te geven: bereid je echt goed voor en stel geen stomme vragen!

Het bovenstaande is serieus bedoeld. Voorbereiding op een gesprek is enorm belangrijk en wordt onderschat. Als je wil oefenen met het voeren van een gesprek, ga dan solliciteren bij een organisatie waar je niet wil werken! Daar leer je echt veel van.

Maar voor het echt werk, lees hier voor de beste voorbereiding. solliciteren is niet makkelijk.

In het verlengde schreef ik eerder een artikel over het vragen om een salarisverhoging en geef ik je toegang tot 10 sollicitatie tips!

Een bron van info: AOL