10 handige tips voor tijdens het solliciteren

10 handige tips voor tijdens het solliciteren. Ben je al een tijdje werkzaam voor hetzelfde bedrijf als accountant of fiscalist en merk je dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging? Mis je de nodige uitdaging en is het tijd voor de volgende stap in je carrière? Dan kijk je waarschijnlijk al een even om je heen naar vacatures die interessant zijn. Het kan ook zijn dat je wel weet dat je toe bent aan iets anders, maar dat je nog niet zo goed weet naar wat dat is. Kortom: bij solliciteren komt veel kijken. Daarom zetten we de 10 belangrijkste tips voor je op een rijtje die je helpen tijdens het solliciteren.

1. Stel jezelf een realistisch en haalbaar doel

Op welke termijn wil je aan een nieuwe uitdaging beginnen? Als je nu nog een baan hebt en je weet nog niet goed wat de volgende stap moet zijn, dan is een half jaar tot 9 maanden niet lang, al voelt dat misschien wel zo. Geef jezelf de tijd om je goed om het sollicitatieproces voor te bereiden. Ga niet te overhaast op functies solliciteren die eigenlijk niet echt een stap hogerop zijn. Als je jezelf een realistisch en haalbaar doel stelt, valt het ook niet tegen als het solliciteren wat langer duurt.

2. Maak een planning

Door de drukte op werk vliegen de weken voorbij, waardoor veel voornemens er regelmatig bij inschieten. Dat geldt in veel gevallen ook voor het zoeken naar een nieuwe baan, zeker als je dus nog een baan hebt. Alleen als je de intentie om te solliciteren concreet vastlegt, in een tijdsplanning met acties, lukt het om de sollicitaties de deur uit te doen. Maak daarom elke week wat tijd vrij in je agenda en plan een aantal momenten om te solliciteren in.

3. Begin bij het begin

Een veelgemaakte fout die sollicitanten maken is dat ze beginnen bij de laatste stap: het solliciteren. Weet je nog niet goed naar welke nieuwe uitdaging je precies op zoek bent? Dan is het ook niet mogelijk om effectief te solliciteren. Want hoe kun je een werkgever ervan overtuigen dat ze voor jou moeten kiezen, als je zelf nog niet eens weet of je de baan wel echt wilt? Solliciteren begint bij het in kaart brengen van je kwaliteiten, talenten en wensen. Bedenkt welke uitdaging je mist in je huidige baan en waar je met je carrière naartoe wilt. Besteed je daar eerst tijd aan, dan wordt het hele sollicitatieproces veel makkelijker.

4. Wees realistisch en straal enthousiasme uit

Nummer 4 van de 10 tips bij het solliciteren. Het kan verleidelijk zijn om te solliciteren ‘om het solliciteren’, zodat je in ieder geval wat dingen hebt lopen. Beter is het om op zoek te gaan naar een functie waar je enthousiast van wordt, waar carrièrekansen liggen en waar je van toegevoegde waarde bent voor een organisatie. Want hoe enthousiaster je bent, hoe eerder je dat ook in woord, geschrift en houding uitstraalt. En dat is nodig om een werkgever van je kwaliteiten te overtuigen.

5. Heb vertrouwen in jezelf

Tijdens het solliciteren word je geduld soms aardig op de proef gesteld. Het vinden van een nieuwe uitdaging gaat niet altijd zo snel als je zou willen. Verlies tijdens het solliciteren niet het vertrouwen in jezelf. Neem wel je sollicitatieaanpak eens kritisch onder de loep. Misschien werkt je aanpak niet goed en moet je het over een andere boeg gooien. Maar onthoud ook dat het even kan duren voordat je jouw droombaan vindt. En hoe erg is het om nog even in je huidige functie werkzaam te zijn?

6. Sta open voor adviezen van anderen

Sta open voor adviezen van anderen die voor jou wellicht nieuw zijn. Iemand die al werkzaam is in de functie je ambieert, kan je goed vertellen wat je voor die functie moet kunnen. Solliciteren is meer dan alleen het reageren op vacatures met een goede cv en sollicitatiebrief. Eenmaal bij een bedrijf op gesprek moet je degene tegenover je kunnen overtuigen dat je de stap omhoog aankunt. Blijf daarom aan jezelf werken en jezelf ontwikkelen. Stap uit je comfortzone en sta ervoor open om adviezen van anderen te omarmen!

7. Wees creatief

Het is niet altijd makkelijk om op te vallen tussen de vele reacties die op een sollicitatie binnenkomen. Wees daarom creatief en breng jezelf positief onder de aandacht van recruiters. Ga proactief te werk door bedrijven of kantoren waar je graag wilt werken alvast te benaderen. Doe dit nog voordat er een vacature open staat. Dat is vaak effectiever dan wachten op vacatures die iedereen onder ogen krijgt.

8. Doe inspiratie op

Doe inspiratie op door met anderen in gesprek te gaan over je situatie en je zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Vraag of ze met je mee willen denken. Vinden je collega’s dat je al klaar bent voor een stap hogerop? Of vinden ze een ander soort functie misschien wel beter bij je passen? Door met anderen in gesprek te gaan en de mogelijkheden te bespreken, krijgt je een steeds duidelijker beeld van waar je kansen liggen.

9. Ga netwerken

Dat er meer manieren zijn om een nieuwe baan te vinden dan alleen solliciteren is natuurlijk geen nieuws. Laat dus ook je netwerk weten dat je naar een nieuwe uitdaging op zoekt bent. Benader daarbij ook mensen die je niet kent, maar die je wel dichter bij je doel kunnen brengen. Laat duidelijk zien wat je in huis hebt, dan vergeten mensen je niet snel en kan het je zomaar een mooie nieuwe baan opleveren.

10. Investeer in jezelf en doe niet alles zelf

En de laatste tip van de 10 tips bij solliciteren. Investeer in jezelf en overweeg ook eens om anderen in te schakelen om je tijdens je zoektocht naar een nieuwe uitdaging te helpen. Zo kan het in sommige gevallen handig zijn om een loopbaancoach in de arm te nemen die je praktisch ondersteunt en je eraan herinnert om het einddoel voor ogen te houden. Of ga eens langs bij een werving & selectiebureau om je carrièrepad door te nemen en je te helpen bij je volgende stap.

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?