Grote veranderingen op de fiscale arbeidsmarkt!
De fiscale arbeidsmarkt verandert de afgelopen tijd aanzienlijk. Wij zien dat de fiscale arbeidsmarkt tegenwoordig feitelijk valt te verdelen in: zekerheidszoekers en avonturiers. Zekerheidszoekers kiezen vaak voor de Overheid (Belastingdienst, NS, Ministeries, etc.), gevolgd door het bedrijfsleven en de avonturier zoekt steeds vaker een andere manier van werken; als ZZP-er.
Een poll op LinkedIn (1/2023) laat zien dat 44% van de fiscalisten overweegt om loondienst te verruilen voor werken op ZZP-basis. En dit komt overeen met wat wij ervaren tijdens het contact met fiscalisten. De motivatoren zijn; geld, vrijheid, afwisseling en ontwikkeling.
Een andere poll laat zien dat 45% van de fiscalisten, een remote functie wel ziet zitten. Wonen in het buitenland en werken voor een werkgever in Nederland.
Ik spreek ook vrijwel dagelijks fiscalisten die het bovenstaande aanhalen.
Zijn kantoren klaar voor de ZZP-ers?
De meeste kantoren niet. Met als argumenten zoals; je moet gedegen klantenkennis hebben wil je goed kunnen adviseren, wil de ZZP-er wel echt werken en wij kijken alleen naar lange verbintenissen. Prima om de ZZP’ers kritisch te benaderen, maar neem wel in het achterhoofd dat helaas de wachttijd op de ‘loondienst fiscalist’ steeds langer wordt (meer dan driekwart jaar tegenwoordig). Een medior of senior fiscalist is eigenlijk niet meer te vinden.
Maar, de ontwikkeling is niet te stoppen, zien wij in het aantal aanvragen van fiscalisten: er zijn steeds meer kantoren die wel met een ZZP-er aan de slag gaan. Reden? Waarom wachten, we leven in een veranderde wereld en je moet mee met de tijd. Voordelen te over: je kunt zo van elkaar af, scheelt een hoop kosten en verplichtingen en je hoeft (nieuwe) klanten niet de deur te wijzen. Het werk ligt er toch. De werkdruk is al giga en dus belangrijk om de zittende collega’s behouden. Zeker in deze arbeidsmarkt.
Mooi bijkomend feit; soms blijft de ZZP-er hangen in – eindelijk – loondienst.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat de ZZP-er nog niet (vaak) welkom is in de adviespraktijk. Werkzaamheden die wel gemakkelijk aan een ZZP-er worden toevertrouwd zijn het opstellen en reviewen van aangiften en het voorbereiden van adviezen.
ZZP’ers binden!
Laatst bespraken we dit onderwerp bij een opdrachtgever en die gaf aan de tijdelijkheid van deze constructie niet aantrekkelijk te vinden. Het is dus de kunst om die ZZP-er te vinden die een vaste basis zoekt voor zijn loopbaan avontuur, naast bijvoorbeeld een kleine, eigen praktijk.
Leg de ZZP-er vast voor een langere periode. Voor de ZZP-er geeft dit ‘een bodem’ voor zijn of haar bestaan. En ja, we zullen eraan moeten wennen dat de ZZP-er naast de samenwerking, ook nog elders een opdracht heeft of een eigen klantenbestand. Het hoeft elkaar echt niet te bijten. Dat denkt men al snel, maar we kennen kleine kantoren die bijna volledig bestaan uit ZZP-ers. En het werkt prima. Je weet als kantoor waar je op kunt rekenen en je kunt de relatie ook tijdelijk on-hold zetten als de vraag wat minder is.
Bovendien is de wet ook veranderd: Je mag per 1 augustus 2022 je werknemers niet meer verbieden werkzaamheden naast hun baan bij jou te verrichten, tenzij je daar een goede reden voor hebt. De nieuwe regels gelden ook voor eerder gemaakte afspraken over nevenactiviteiten.
ZZP’en: soms ook een soort (lange) proeftijd
Het interimmen brengt voor de opdrachtgever/kantoor nieuwe mogelijkheden om zich te bewijzen. Het is het nieuwe solliciteren. Met regelmaat verneem ik dat fiscalisten zich na een interimperiode, toch voor vast verbinden aan de opdrachtgever. Opdrachtgever wordt dan dus, werkgever. Waarom? Omdat er ook fiscalisten zijn die het ZZP avontuur wensen te beëindigen.
Ik wil iets volkomen anders!
De arbeidsmarkt is er klaar voor: in alle branches heerst krapte en dat maakt dat er nu ruimte is om totaal ‘iets anders’ te gaan doen (buiten de fiscaliteit). We zien dat ook gebeuren. Fiscalisten die in een totaal ander vakgebied worden opgeleid. Waarschijnlijk zijn we die voor altijd kwijt. Onlangs liet een fiscalist op LinkedIn weten dat hij was overgestapt naar een functie als werkvoorbereider. Maar er zijn ook fiscalisten die er voor kiezen om naast fiscaal advieswerk (wel of niet in loondienst) bij de bakker of bloemist aan de slag te gaan op vrijdag. Lees ook eens onze blog: De jonge generatie fiscalisten.
Tweedeling: front- en backoffice
Heeft de fiscalist het verlangen om meer ‘achter de coulissen’ te werken? Prima! Anderen vinden juist het contact met de klant energie gevend. Richt je kantoor hier op in. Dit hangt eigenlijk samen met het volgende punt.
De behouder en de topper
De topper zegt in dit verhaal niets over de kwaliteiten van iemand, maar wel iets over zijn of haar behoefte om door te groeien naar bijvoorbeeld een eindverantwoordelijke positie. De behouder is die fiscalist die geen carrière (meer) ambieert, maar gewoon zijn of haar werk goed wil doen: de klant adviseren. Punt.
Waardeer als kantoor beide doelgroepen! Niemand is meer of beter dan de ander, maar beide doelgroepen zijn welkom, nodig en belangrijk. Immers, de fiscalist die graag alleen de klant bedient is ook goud waard. Verwacht dat niet iedereen hetzelfde ambitieniveau heeft. Dat is ook niet nodig. Een ‘vader of moeder’ op de afdeling geeft rust en stabiliteit.
Mentaliteitsverandering bij jonge fiscalisten
De jongere generatie zal steeds meer ‘struikelen’ over het feit dat de partner, goed geld verdient, maar niet deelt. Delen is echt het sleutelwoord. Groei je als kantoor, dan verwacht deze generatie ook mee te groeien. En niet alleen als professional, maar juist ook financieel.
Investeren in de junioren laag
Een medior of senior fiscalisten is bijna niet meer te vinden tegenwoordig. Vooral bij grote kantoren is het gemis van een senior laag groot; junioren spartelen in het diepe zonder begeleiding en het meer uitdagendere werk blijft boven in de top hangen.
Een reden van het gebrek aan senior fiscalisten op de arbeidsmarkt? Dit is de doelgroep die vaak al twee of drie kantoren heeft gezien en bij een volgende overstap, buiten de accountancy kijkt. Waarom zou je nog overstappen naar een ander accountants- en belastingadvieskantoor als je klein en groot gezien hebt?
Een junior fiscalist is makkelijker te vinden. Daarom het advies: investeer in de junior laag. Leidt ze op en hou ze vast. Er zit overigens wel een kwetsbare kant aan deze aanpak. Grotere kantoren verleiden de jongeren met een salarisverhoging van enkele honderden euro’s per maand.
Fiscaal rouleren
Om vooral de jongere fiscalist te boeien, is het geen gek idee om te zorgen dat men fiscaal kan rouleren. Natuurlijk kan dit bij een B4 kantoor makkelijker; de B4 hebben verschillende fiscale praktijken (o.a. nationaal/internationaal/TP/LB/BTW/Corporate). Toch goed om na te denken hoe je het werk voor de jongere fiscalist, uitdagend en afwisselend kan houden.
Geen salaris in de vacature?
Met name de jonge fiscalist vindt salaris en arbeidsvoorwaarden net zo belangrijk als de inhoud van de functie en de doorgroeimogelijkheden. Wist je dat deze generatie een vacature zonder salaris en arbeidsvoorwaarden, weg klikt?
De focus is de laatste jaren steeds meer komen te liggen op het financiële plaatje.
Conclusie?
We kunnen wel denken en hopen dat de tijden van weleer weer terugkeren, maar dat gaat niet gebeuren. Er is ergens rond begin Corona een duidelijke verandering op gang gekomen qua denken over werk en privé. De jonge generatie fiscalisten zijn uit een ander hout gesneden. En die bepalen de arbeidsmarkt. Niet de werkgevers. Wees dus alert en bespreek dit als partners onderling. Denk niet in belemmeringen, maar in kansen!
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.