Eerste indruk bij een sollicitatie? Heel belangrijk.

Hoe belangrijk is de eerste indruk bij een sollicitatie?

Uit onderzoek blijkt dat iedereen binnen een seconde automatisch een eerste indruk van iemand vormt. En dat we die indruk later meestal niet meer bijstellen, zelfs als de feiten anders blijken te liggen. Dit gebeurt allemaal helemaal onbewust, zelfs als we dat niet willen. Dat kan tijdens een selectieprocedure nogal grote gevolgen hebben voor een kandidaat, zeker als de eerste indruk niet klopt. Hoe belangrijk is die eerste indruk eigenlijk voor jou? En hoe bewust ben je je ervan?  

Bekijk hier een aantal van onze vacatures voor registeraccountants in Amsterdam

Accountant RA – Partner – Dordrecht

Wij zijn opzoek naar een Accountant RA – Partner -…

Accountant | Partner Accountant AA MKB | Baarn

Onze opdrachtgever zoekt een Accountant | Partner Accountant AA MKB…

Fiscalist MKB | toekomstig partner Utrecht

Referentienummer: ADSR07549 Onze opdrachtgever top-tien kantoor met ruim 800 medewerkers…

Uiterlijk

Mooie kandidaten worden bij sollicitaties vaak beter beoordeeld dan minder mooie. Mooie kandidaten worden namelijk gezien als socialer en intelligenter, regelmatig onterecht overigens. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die selecteren hier, gek genoeg, gevoeliger voor zijn dan mannen. Verder blijkt dat mooie vrouwen die opgaan voor een topfunctie daar juist weer vaker op worden afgewezen. Mooi zijn wordt dan namelijk geassocieerd met zachtaardigheid. Was je je hier al van bewust?

Zenuwen

Uiteraard maakt het voor de eerste indruk ook uit of je duidelijk ziet of de kandidaat (te) zenuwachtig is. Kijk, gezonde spanning voor een gesprek heeft iedereen. Ik neem aan dat je daar wel doorheen prikt en je altijd je best doet om iemand even op zijn of haar gemak te stellen. Maar echte nervositeit is wat anders. Is iemand tijdens het gesprek echt te nerveus, of lukt het niet hem of haar op zijn gemak te stellen, wat zegt dat dan over deze kandidaat? Heeft hij of zij wel de juiste competenties, bijvoorbeeld om een grote klant binnen te halen of een presentatie te houden voor 100 man?

 

Eerste indruk bij een sollicitatie? Heel belangrijk.

Wat vind jij?

Zelf vind ik de eerste indruk enorm belangrijk. Mooi of minder mooi, dat vind ik voor geschiktheid niet zo relevant, maar een verzorgd voorkomen wel. Als ik een kandidaat ophaal in de lobby scan ik hem of haar en weet ik in 5 seconden: schoenen, kleding, horloge, sieraden, tas etc. Maar ook (te) veel zenuwen, of niet.

Natuurlijk hoor je vaak dat die zaken nog helemaal niets zeggen, maar ik weet dat het wel belangrijk is. Na 30 jaar interviewen laat mijn gevoel mij niet vaak in de steek. Ik word dan ook nog maar zelden verrast. Wat jij? Heb jij er weleens naast gezeten? Of heb je als kandidaat een kantoor weleens op het verkeerde been gezet? Hoe zorg jij voor een goede eerste indruk bij een sollicitatie? Laat het mij weten, ik ben benieuwd!

Geïnteresseerd om meer van ons te weten te komen of wil jij eens een verpletterende indruk maken of testen hoe het is om een gesprek te voeren? Neem dan nu contact met ons op.

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:

Wij hebben speciaal voor Amsterdam gekozen want in Amsterdam gebeurt het. De stad met de meeste accountantskantoren, de mooiste (inter)nationale klantenkring en de beste faciliteiten voor start-ups. Ok als woonplaats word het krap, maar ook daarmee is de Gemeente Amsterdam op de goede weg. Adviesgroep ’88 houdt sinds 2020 kantoor in het Olympisch stadion. Na de in 2000 voltooide restauratie, waarbij het stadion in zijn oorspronkelijke staat hersteld werd, is het in gebruik voor kleine en grote evenementen en biedt het onderdak aan zo’n dertig zelfstandige ondernemingen. Wij zijn er trots op er daar een van te zijn en ontvangen je daar graag om over je carrière van gedachten te wisselen. eerste-indruk-bij-een-sollicitatie-heel-belangrijk

Voor meer informatie over de vacature van registeraccountant in Amsterdam kun je contact met ons opnemen via info@groep88.nl of door contact op te nemen via het contactformulier. We zien ernaar uit van je te horen!