Alles over detachering

Alles over detachering

Detachering kan een geweldige manier zijn voor werknemers om hun vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen op nieuwe gebieden.

In dit artikel ontrafelen wij wat detachering is en hoe het zowel de werknemer als de organisatie ten goede kan komen. We bekijken ook enkele van de belangrijkste zaken die je moet overwegen voordat je aan een detacheringsprogramma begint. Lees verder om meer te weten te komen over detachering!

Wat is detachering precies?

Wat is detachering? Detachering is het proces waarbij een werknemer van zijn huidige functie overgeplaatst wordt naar een nieuwe, hetzij binnen zijn organisatie, hetzij naar een geheel andere organisatie. Je wordt als het ware uitgeleend aan een andere organisatie of op een project voor tijdelijke duur. Dat kan in Nederland zijn maar natuurlijk ook in het buitenland (wat de Big Four kantoren nogal eens doen).

Het doel van detachering is meestal om de werknemer nieuwe vaardigheden en ervaringen aan te reiken die hem kunnen helpen zich professioneel te ontwikkelen. Goed voor de werknemer alsook voor het bedrijf. Zeker met buitenlandse detachering (waar nogal kosten mee zijn gemoeid), wordt er vaak een contractuele afspraak gemaakt dat je positie bij terugkomst is gewaarborgd en je minimaal x jaar moet aanblijven.

In sommige gevallen kan detachering ook gebruikt worden als een manier om werknemers te motiveren of te disciplineren. Zo kan een werknemer die in zijn huidige functie slecht heeft gepresteerd in een minder gewenste functie worden gedetacheerd om hem te motiveren zijn prestaties te verbeteren. 

Wat zijn de voordelen van detachering?

Er zijn veel potentiële voordelen van detachering voor zowel de werknemer als de organisatie

Voor de werknemer kan detachering een gelegenheid zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, ervaring op te doen op verschillende gebieden en zijn professionele netwerk uit te bouwen.

Detachering kan de werknemer ook helpen zijn perspectief te verruimen en nieuwe manieren van werken te leren. Voor de organisatie kan detachering een manier zijn om talent binnen de onderneming te ontwikkelen, potentiële leiders te identificeren en het behoud van werknemers te verbeteren. Binnen de accountancy zien wij deze vraagstukken steeds frequenter. Je zou kunnen denken aan een detacheringsperiode bij een grote klant van het accountantskantoor of een periode bij hetzelfde kantoor, maar dan in het buitenland. 

Alles over detachering

Wat zijn enkele dingen waar je op moet letten voordat je aan een detacheringsprogramma begint?

Er zijn een paar belangrijke dingen die je in gedachten moet houden voor je aan een detacheringsprogramma begint:

  1. Ten eerste is het belangrijk om de doelen en doelstellingen van het programma duidelijk te omschrijven. Zonder een duidelijk doel zal het moeilijk zijn om het succes van het programma te meten
  2. Ten tweede moet je zorgvuldig de werknemers selecteren die aan het programma zullen deelnemen. Niet elke werknemer is geschikt voor detachering, dus is het belangrijk om te kiezen voor de werknemers die de juiste vaardigheden en houding hebben
  3. Ten derde moet je een plan hebben voor hoe de gedetacheerde werknemers na afloop van de detacheringsperiode weer in de organisatie worden geïntegreerd. Als detachering niet zorgvuldig gepland wordt, kan dat leiden tot wrevel en conflicten binnen de onderneming en schiet het programma haar doel voorbij.

Detachering kan een geweldige manier zijn voor werknemers om hun vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen op nieuwe gebieden.

Door werknemers in verschillende functies te detacheren – hetzij binnen hun organisatie, hetzij naar een geheel andere organisatie – kunnen werknemers nieuwe vaardigheden leren, waardevolle ervaring opdoen en hun professionele netwerken uitbouwen. Wij werken met veel accountantskantoren samen (zowel in Nederland, de Nederlandse Antillen in Luxemburg en in Dubai). Uitwisselingsprogramma’s kunnen wij ondersteunen of faciliteren.

Neem nu contact met ons op.

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden? Detachering is de praktijk waarbij een werknemer voor een bepaalde tijd voor een andere onderneming of organisatie gaat werken.

De regeling wordt meestal tussen de twee organisaties getroffen, en de werknemer blijft meestal op de loonlijst van zijn oorspronkelijke werkgever staan.

Detachering kan gebruikt worden als een manier om werknemers nieuwe vaardigheden en ervaring te geven, of om te helpen bij een specifiek project of een specifieke taak.

Uitzending, daarentegen, is een vorm van tijdelijk personeel waarbij werknemers op korte termijn worden ingehuurd om in een specifieke behoefte te voorzien. Uitzendkrachten zijn gewoonlijk niet in dienst van het bedrijf waarvoor ze werken, en ze krijgen gewoonlijk niet dezelfde voordelen als gewone werknemers.

Uitzendkrachten kunnen een goede optie zijn voor bedrijven die extra personeel nodig hebben voor een druk seizoen of voor een eenmalige gebeurtenis. Maar wordt vaak verward met detacheren helaas.

Detachering betekenis

Wat is de betekenis van detachering? Met detachering wordt bedoeld de toewijzing van een werknemer aan een baan of standplaats buiten zijn gewone dagelijkse werkkring.

De detacheringsperiode is tijdelijk en is bijna nooit permanent. En het kan binnen dezelfde onderneming of organisatie zijn, of zelfs helemaal naar een andere. Er zijn vele redenen waarom een werknemer gedetacheerd kan worden, zoals om een moeilijke vacature te vervullen, om nieuwe vaardigheden of ervaring op te doen, of om een speciaal project aan te nemen waarvoor elders de kennis ontbreekt.

Detachering kan een opwindende kans zijn voor een werknemer om zijn horizon te verbreden en zijn vaardigheden uit te breiden. Het kan echter ook een uitdaging zijn, want het kan betekenen dat je je aan een nieuwe werkomgeving en cultuur moet aanpassen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van detachering zorgvuldig af te wegen voor je die beslissing neemt.

Adviesgroep ’88 helpt je graag met al jouw detacheringsvraagstukken

Als je een detacheringsperiode overweegt, of als je bedrijf werknemers op detacheringsbasis wil in- of uitzetten, kan Adviesgroep ’88 helpen.

Wij hebben ruime ervaring in het helpen van bedrijven en kandidaten met hun detacheringsplannen en zijn je graag van dienst. Neem daarom vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Nog meer interessante blogs lezen? Bekijk dan ook de onderstaande blogs:


We barsten van de interessante vacatures voor startende accountants, ervaren & interim accountants!

 

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?