Alles over accountancy

Als je denkt aan een loopbaan in de accountancy, dan ben je zeker op de juiste plaats! In deze blogpost gaan we dieper in op wat een accountant precies doet en op enkele van de vaardigheden en kwalificaties die je nodig hebt om in dit boeiende vakgebied aan de slag te gaan. Maar het is een breed vakgebied waar al veel over is geschreven. 

Mals als je dus nieuwsgierig bent naar accountancy en meer wilt weten, lees dan verder!

Wat is accountancy?

Wat is accountancy? Accountancy is het proces van registreren, classificeren en samenvatten van financiële data (vaak transacties) om informatie te verschaffen die nuttig is bij het nemen van zakelijke beslissingen of bijvoorbeeld om je plicht te vervullen als belastingbetaler. Want de fiscus stelt eisen aan je boekhouding en administratie. Maar ook als je voor een lening naar de bank gaat moeten je cijfers op orde zijn. 

Maar het basisdoel van accountancy is dus: informatie te verschaffen die gebruikt kan worden om verstandige economische beslissingen te nemen

De stappen in het boekhoudproces omvatten het identificeren, meten, registreren en vastleggen van financiële informatie. Financiële overzichten zijn de voornaamste producten van het boekhoudkundig proces. Of dat nou maandelijkse, kwartaal, halfjaarlijkse of jaarcijfers zijn. Het op regelmatige wijze aanleveren van financiële overzichten – de frequentie hangt vaak af van de grootte van de onderneming – is een van key-producten van een accountant (in de samenstelpraktijk).

Deze overzichten omvatten de balans, die de activa, passiva en het eigen vermogen van een entiteit die op een bepaald tijdstip rapporteert;
de resultatenrekening, die de inkomsten en uitgaven van een entiteit voor een bepaalde periode rapporteert;
en de kasstroomoverzichten, die de in- en uitstroom van kasmiddelen van een entiteit voor een bepaalde periode rapporteren

Accountancy en boekhouden is essentieel voor bedrijven omdat het informatie verschaft over de financiële positie van een bedrijf. Deze informatie wordt gebruikt door managers om beslissingen te nemen over de toewijzing van middelen en door investeerders om beslissingen te nemen over het kopen of verkopen van aandelen. Boekhouden is ook belangrijk voor de maatschappij omdat het helpt ervoor te zorgen dat bedrijven efficiënt en eerlijk werken. Transparant zijn over inkomsten en uitgaven en zo beleggers vertrouwen kunnen bieden als ze willen investeren.

Alles over Accountancy

Waarom accountancy studeren?

Waarom accountancy studeren? Er zijn veel redenen om accountancy te studeren, maar een van de belangrijkste is dat het leerlingen de vaardigheden en kennis bijbrengt die ze nodig hebben om in hun toekomstige loopbaan succesvol te zijn. En niet geheel onbelangrijk. Accountants zijn altijd nodig. De vraag naar accountants is nog nooit zo hoog geweest al we nu schrijven (juni – 2022).

Accountancy is een essentieel onderdeel van elk bedrijf, en wie het studeert zal een gedetailleerd inzicht hebben in hoe bedrijven werken. Deze kennis is niet alleen waardevol voor wie in de boekhouding of de financiën wil werken, maar ook voor wie een eigen bedrijf wil beginnen. 

Een andere reden om accountancy te studeren is dat het kan leiden tot allerlei interessante en opwindende carrièremogelijkheden. Over de hele wereld is er veel vraag naar accountants en gecertificeerde accountants kunnen in bijna elke bedrijfstak werk vinden en overal ter wereld. Nederlandse opgeleide accountants zijn zeer gewild door het hoge opleidingsniveau. Top registeraccountants zitten ook altijd in Internationale Accountancy (toezicht) organisaties. Er zijn ook zoveel verschillende soorten banen in de accountancy, dus er is zeker voor elk wat wils

Dus als je een loopbaan in de accountancy overweegt, denk dan zeker na over alle redenen waarom het zo’n geweldige keuze is! Of bel ons om te sparren.

Werkgelegenheidsvoordelen accountancy

Er zijn veel arbeidsvoordelen van werken in de accountancy. Een van de meest voor de hand liggende is dat het een stabiele en zekere loopbaan is. De vraag naar gecertificeerde accountants is altijd groot, dus wie in het vak stapt kan erop vertrouwen dat hij altijd werk zal kunnen vinden. Dat blijft nog jaren en jaren zo. Dat kunnen wij je voorrekenen.

Een ander voordeel van werken in de accountancy is dat het een goed tot uitstekend salaris biedt en immer vooruitzichten op een baan. Accountants zijn erg gewild bij huidige werkgevers en ze genieten vaak ook genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden: lease-auto, pensioenregeling, onkosten, laptop, veel vakantiedagen (moet ik nog doorgaan om je over te halen?).

Tenslotte kan werken in de accountancy erg lonend zijn. Het is een uitdagend en interessant beroep, en wie erin werkt vindt het vaak heel bevredigend om bedrijven te helpen groeien en slagen. Het draagt bij aan een beter functionerende en transparante maatschappij!

Voordelen werken in de accountancy

Er zijn veel voordelen aan werken in de accountancysector, maar enkele van de meest populaire zijn:

  1. Over de hele wereld is er veel vraag naar accountants
  2. Gecertificeerde accountants kunnen in bijna elke bedrijfstak werk vinden
  3. Er zijn veel verschillende soorten banen in de accountancy
  4. Accountants verdienen vaak hoge salarissen en hebben goede carrière vooruitzichten
  5. Een studie accountancy gaat je hele werkzame leven van toegevoegde waarde zijn

Zoek je een baan in de accountancy? Neem dan nu contact met ons op!

Als je op zoek bent naar een eerste stap in je carrière in de accountancy, kan Adviesgroep ’88 jou natuurlijk helpen! Wij hebben een ruim aanbod van banen in de accountancy en helpen je graag bij het vinden van jouw droombaan.

Of je nu net begint of een carrière switch overweegt, wij kunnen je helpen bij het vinden van de perfecte functie voor jouw vaardigheden en interesses. Neem vandaag nog contact met ons op om aan de slag te gaan!

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?