15 sollicitatie tips voor fiscalisten. Als je meer dan 20 jaar fiscalisten en belastingadviseurs bemiddelt, dan weet je zeer goed waar je op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek of bij het opstellen van je cv. Ik heb hieronder een opsomming gemaakt van mijn 15 beste sollicitatietips voor fiscalisten.
- Heb je een goede schriftelijk stagebeoordeling gehad? Stuur het mee met je cv en sollicitatiebrief.
- Google jezelf eens en kijk wat er bovenkomt. Denk dan bijvoorbeeld aan Facebook, Instagram en je profielfoto. En bekijk of er geen rare dingen staan. Ongetwijfeld checkt je aankomende werkgever je via google.
- Heb je in het verleden zelf zakelijke initiatieven genomen, vermeld dit op je cv. Ook zaken als commissies of organiseren van festiviteiten zijn het vermelden waard. Let er wel op dat het enigszins zakelijk is gerelateerd.
- Heb je al een social netwerk profiel – die wel zakelijk gericht is – vermeld die dan op je cv. Zo laat je zien dat je ‘bij’ bent en netwerkt. Dit laatste is van groot belang als (aankomend) adviseur.
- Een foto meesturen is altijd goed. Zorg er wel voor dat de foto binnen een zakelijke context past. Zorg er ook voor dat het een foto is waar je enthousiast op staat.
- Natuurlijk vermeld je op je cv je telefoonnummer. Zorg voor een nette en verzorgde welkomst tekst op je voicemail. Sluit dus niet af met bijvoorbeeld “de groetjes, Pim!”. Neem ook netjes op.
- Omschrijf je werkzaamheden volledig, kort en krachtig. Maak er een mooie opsomming van. Maak duidelijk met elke fiscale onderwerpen je ervaring hebt. Denk dan aan VpB, BTW, IB of Estate Planning.
- Bedenk goed of je je nu al wilt specialiseren of dat je eerst ervaring op wilt doen in de algemene praktijk. De laatste praktijk biedt je uiteindelijk de sterkste uitgangspositie op de arbeidsmarkt.
- Als je wilt reageren op een sollicitatie en er staat een persoon bij vermeld. Bel hem of haar dan eerst en kondig aan dat je je cv toestuurt. Zo kom je net even anders binnen.
- De Big Four ken je waarschijnlijk al lang. Kijk ook eens naar en praat met de kleinere kantoren en probeer het verschil te ‘proeven’. Het is al lang niet meer zo dat de Big Four de beste loopbaanmogelijkheden hebben of vaktechnisch het beste zijn.
- Ken je je sterke en minder sterke kwaliteiten? Geregeld heeft men geen sterk antwoord op de vraag ‘Wat zijn uw sterke en minder sterke kwaliteiten?’. Dit kan overkomen als een gebrek aan zelfinzicht. Een zeer belangrijke eigenschap als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.
- Iedereen heeft wel eens een salarisaanbieding gehad. Krijg duidelijkheid of de salarisaanbieding een eenmalig bod of bespreekstuk is. Doe dit tijdig en niet pas nadat je de aanbieding al hebt ontvangen. Zo weet je of er onderhandelingsruimte is. Kijk niet alleen naar het bruto salaris, maar juist ook naar netto. Dit is wat je maandelijks overhoudt.
- Praat nooit negatief over andere of vorige werkgevers. Heb je een slechte ervaring achter de rug, vermeld het feitelijk, maar niet met (te) veel emotie.
- Vraag altijd aan het eind van het gesprek wanneer je een uitkomst krijg te horen en van wie. Is de afspraak bijvoorbeeld binnen twee weken, neem dan zelf contact op als die bijna voorbij zijn.
- Focus je niet op geluiden en grote (mooie) verhalen van kennissen of medestudenten, maar juist op de inhoud. Ben je meer een persoon voor een kleiner, gezelliger kantoor of voel je je goed bij een formelere sfeer? Kan je er tegen om een van de velen te zijn? Trek je niet te veel aan van wat ‘anderen’ verdienen. Salaris is belangrijk, maar je ontwikkeling en arbeidsvreugde ook.
(15 b 😉 Wees ook voorzichtig met het inzetten van sites als Indeed en het automatische cv dat men aanbiedt. Dit komt bij veel kantoren onverzorgd en gemakzuchtig over.
Dat waren mijn 15 sollicitatietips voor fiscalisten!
Dit is een prima pagina met tips voor tijdens het sollicitatiegesprek.
Veel sollicitatietips.
- Navigeren door zenuwen: omgaan met sollicitatieangst
- Je sollicitatiegesprek evalueren: de belangrijkste tips voor succes
- “Vertrouwen opbouwen in rekrutering: wat ons onderscheidt”
- Hoe je een GEWELDIGE eerste indruk maakt tijdens je sollicitatiegesprek
- Wat te doen als je het gevoel hebt dat je vastzit in een baan die je niet leuk vindt