Zo belandt jouw cv niet in de prullenbak: 10 tips

Recruiters en HR-managers krijgen tegenwoordig elke dag heel veel cv’s onder ogen. De meeste cv’s krijgen niet meer dan 30 seconden de aandacht. Is een cv niet interessant of to the point ? Dan belandt hij direct in de prullenbak. Hoe zorg je ervoor dat jouw cv wél helemaal wordt gelezen? Ik geef je 10 tips.

1 Begin met een goede titel

Standaardmodellen van internet volstaan niet meer, je mag tegenwoordig best origineel zijn. Gebruik dus een interessante titel boven je cv, daarmee trek je alvast de aandacht van de lezer.

2 Houd het kort en overzichtelijk

Zorg ervoor dat je cv maximaal twee pagina’s lang is. Vermeld dus alleen informatie die relevant is voor de functie. Maak je cv ook overzichtelijk en scanbaar. Gebruik dus tussenkopjes, een logische volgorde en een nette uitlijning.

3 Stem je cv af op de functie waarnaar je solliciteert

Deze tip hangt samen met de vorige. Voor iedere functie worden andere vaardigheden en competenties gevraagd. Bekijk daarom de vacature goed, ga na wat er wordt gevraagd en snijdt de werkervaring in je cv daarop toe. Ben je fiscalist? Beschrijf dan exact wat je werkzaamheden zijn geweest en volsta niet met alleen te vermelden dat je fiscalist MKB praktijk bent. Ben je accountant? Laat het zien! Benoem alle werkzaamheden.

Beschrijf vooral die werkzaamheden die men in de vacature benoemt. Zoek de aansluiting!

4 Zet de belangrijkste informatie bovenaan

Of het nu gaat om je werkervaring, je kennis of relevante opleidingen: zet het belangrijkste bovenaan. Begin dus niet met te omschrijven naar welke middelbare school je ging en waar je je eerste werkervaring opdeed. Begin met dat wat het meest relevante en actueel is. Dan hoeft de lezer niet op zoek naar de redenen waarom jij geschikt bent voor de functie.

5 Vermijd hiaten in je cv

Zorg ervoor dat recruiters en HR-managers niet met onbeantwoorde vragen over jouw carrière blijven zitten. Heb je periodes niet gewerkt? Vermeld dat en leg uit waarom dat was.

6 Gebruik vooral cijfers en benoem je succes

Cijfers in een cv zijn heel effectief. Geef dus vooral weer aan hoeveel mensen je leiding hebt gegeven, wat je omzet was, wat de KPI’s van een project waren en wat het percentage was waarmee jullie die doelstellingen hebben overtroffen. Geef daarbij ook zo specifiek mogelijk aan wat daarbij jouw rol was.

7 Vermeld ook nog niet afgeronde opleidingen

Wordt voor een functie een diploma of opleiding gevraagd en heb je die nog niet, maar volg je wel lessen? Vermeld dat dan ook. Dit maakt bovendien duidelijk dat je bereid bent om jezelf te ontwikkelen.

8 Schrap wat niet meer actueel of relevant is

Zorg ervoor dat alles wat in je cv staat nog steeds actueel is, en relevant voor de functie.

9 Voorkom spel- en typefouten: laat je cv nalezen

Je zult niet de eerste zijn die een spel- of een typefout maakt en hem zelf niet ontdekt, ook niet bij het meermalen nalezen van je cv. Laat dus altijd iemand anders even naar je cv kijken voor je hem verstuurt.

10 Werk je cv regelmatig bij

Als je plotseling een cv moet maken, vergeet je geheid zaken. Neem dus af en toe de tijd om je cv bij te werken. Maak een soort basis-cv, waarin je al je opleidingen, cursussen en werkervaring vermeldt en pas deze iedere keer aan op de functie waar je op solliciteert.

Als je hulp kunt gebruiken bij jouw cv (of sollicitatiebrief) mag je altijd contact met ons opnemen. Succes!

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?