‘Ik zat in zo’n gestreste wereld. Iedereen was bezig met zijn carrière, bonussen en politieke spelletjes. Op een dag was ik opgebrand’.
Een herkenbaar verhaal, zeker in de financiële wereld. Als je accountant bent brengt dat veel spanning met zich mee, blijkt uit een wereldwijd onderzoek van de site Careersinaudit.com.
Bijna de helft (48%) van de ondervraagden denkt dat dit probleem wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid werk. Het aantal gedraaide uren loopt dan ook flink op: 50% werkt acht tot tien uur per dag, 23% tien tot twaalf uur en 10% zegt zelfs meer dan twaalf uur per dag te werken. Eén op de vier accountants werkt geregeld in het weekend.
Hard werken is dus de maatstaf geworden. Veel verdienen hoort daar ook bij en, eerlijk, dat is natuurlijk wel prettig. Maar sta je er eigenlijk weleens bij stil of je het ook nog leuk vindt wat je aan het doen bent? Of je werk je wel in de richting brengt die je op wil(de) gaan? En of je eigenlijk niet in een gouden kooi zit?
Wil je daar niet over nadenken? Lees dan vooral NIET verder.
Als je wél wilt nadenken over je carrière
Als je wél wilt nadenken over je carrière, en over de vraag of je nog wel op de goede weg zit, of je het nog wel leuk vindt allemaal, hoef je heus niet meteen je baan op te zeggen. Het kan al helpen om er eens met iemand over te praten. Iemand van buiten kantoor, met kennis van de wereld waar jij je in beweegt. Maar die een frisse blik werpt op jouw werkzaamheden, doelen en capaciteiten. En die je helpt om prioriteiten te stellen.
Job crafting
Misschien is er binnen jouw functie, team of kantoor nog wel van alles mogelijk. Bijvoorbeeld om je werk en werkzaamheden anders vorm te geven, zodat je je weer kunt ontwikkelen en het weer leuk wordt. Dit noem je job crafting.
Met job crafting breng je in kaart wat je in de loop van de tijd allemaal voor werkzaamheden naast je oorspronkelijke functieomschrijving bent gaan doen. Daarbij maak je ook een inschatting van de tijd die het je kost en de voldoening die je ervan krijgt. Misschien leken sommige extra werkzaamheden je in eerste instantie leuk, maar loop je er nu toch helemaal op leeg. Het kan goed zijn om dat eens op een rijtje te zetten.
Vervolgens bepaal je wat de kern van je werk is, en hoeveel voldoening je daar nog uit haalt. Is dat (te) weinig? Overweeg dan toch eens naar een andere baan uit te kijken. Als de gouden kooi knelt, wordt het tijd het deurtje te openen. Dat lijkt misschien doodeng, maar je zult zien dat je het vliegen niet bent verleerd.
Als je de kern van je werk nog steeds leuk vindt, kijk dan eens waar je energie weglekt. Bedenk wat je aan je bijkomende werkzaamheden wilt veranderen. Schrap daarbij niet alleen vervelende werkzaamheden, maar zoek uitdrukkelijk ook naar nieuwe werkzaamheden die je uitdagen.
Vervolgens ga je met je collega’s of je team in overleg: misschien is er iemand anders die dat vervelende klusje van jou wél heel leuk vindt. Of blijken bepaalde werkzaamheden niet meer nodig, of prima over het team te verdelen.
Je zult zien dat je daarna je werk ineens weer vanuit een heel ander perspectief kunt bekijken!
Ander perspectief
Het vermogen om te veranderen en te bewegen valt in veel situaties samen met het vermogen om een ander perspectief in te nemen. Of het nu gaat over je capaciteiten als leidinggevende, je functioneren binnen een team of in je rol als partner of opvoeder; er is zoveel mogelijk als je anders te durft kijken. ‘Anders kijken’ gaat vooraf aan ‘anders doen’. En ‘anders doen’ biedt nieuwe mogelijkheden!
Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.