Wat is een fiscalist of belastingadviseur?

Op deze pagina gaan we in op de vraag: “Wat is een fiscalist?” of met andere woorden: “Een belastingadviseur?”

Beide personen zijn werkzaam in de fiscale (advies)praktijk en adviseren hun klanten op het gebied van de fiscaliteit. Klanten zijn dan: bedrijven, particulieren of instelling. Men adviseert dan binnen de profit of non-profit praktijk.

De fiscalist/ belastingadviseur schrijft een fiscaal advies voor de klant waarin staat hoe je met bepaalde fiscale thema’s dienst om te gaan, wil je ‘belastingvoordeel’ behalen. Natuurlijk wordt daarbij er op gelet dat het advies, past binnen de fiscale wet- en regelgeving. Daarnaast zorgt de fiscalist ervoor dat de aangiften worden gedaan en gecontroleerd, alvorens deze naar de Belastingdienst wordt verstuurd.

Een fiscalist of belastingadviseur adviseert over onder andere de volgende onderwerpen:

  • BTW (bij toegevoegde waarde)
  • LB (loonbelasting)
  • VpB (vennootschapsbelasting)
  • TP (transfer pricing)
  • Estate Planning

Waar werkt de fiscalist/ belastingadviseur?

De fiscalist werkt binnen ‘de accountancy’ (accountants- en belastingadvieskantoren), advocatenkantoren, de Belastingdienst of het bedrijfsleven. De meeste fiscalisten werken bij accountants- en belastingadvieskantoren en daarna bij de Belastingdienst.

Wat is het verschil tussen nationale of internationale praktijk?

De fiscalist binnen de nationale praktijk heeft voornamelijk MKB (nationale) bedrijven als klant. De fiscalist binnen de internationale praktijk bedient voornamelijk buitenlandse klanten.

Wat is het verschil tussen aangiftewerk en advieswerk?

Het aangiftewerk bestaat uit het samenstellen van onder andere aangiften IB, VpB en BTW en het controleren daarvan. Het advieswerk bestaat uit het adviseren van klanten over fiscale structuren en constructies. Vaak vindt de fiscalist ‘adviespunten’ in de aangifte die worden besproken binnen de adviespraktijk. De adviespraktijk zorgt dan voor een passend advies aan de klant.

Welke opleiding heeft een fiscalist of belastingadviseur?

Bij accountants- en belastingadvieskantoren is HBO Fiscale Economie de minimale eis. Daarbij moet wel worden gesteld dat de aangiftemedewerker vaak een HBO-er is. Fiscalisten hebben vaak een universitaire opleiding genoten. Of Fiscaal Recht of Fiscale Economie.|

Wat is het verschil tussen een fiscalist en belastingadviseur?

Er is geen harde of formeel verschil tussen een fiscalist of belastingadviseur. Vaak doen ze hetzelfde werk. Al zie je wel dat men het binnen de MKB praktijk vaak heeft over ‘de belastingadviseur’ en binnen de internationale praktijk over ‘de fiscalist’. Ook lijkt belastingadviseur vaker te horen bij een adviseur met een HBO achtergrond.

Bekijk hier al onze vacatures