Alles over een data analist

Ben je geïnteresseerd in wat een data analist doet? Wil je meer te weten komen over de rol en ontdekken of die bij je past? Zo ja, dan is deze blogpost voor jou!

Wij leggen je alles uit wat je moet weten over het beroep van data analist, van de dagelijkse verantwoordelijkheden tot de vereiste vaardigheden. Dus of je nu net aan je loopbaanreis begint of nieuwsgierig bent naar dit beroep, blijf lezen!

Wat doet een data analist?

Wat doet een data analist? Een data analist is verantwoordelijk voor het verzamelen en analyseren van gegevens om organisaties te helpen betere zakelijke beslissingen te nemen.

Ze gebruiken een verscheidenheid aan hulpmiddelen en technieken om gegevens te verzamelen en te interpreteren, waaronder statistische analyse, beschrijvende analyse en voorspellende modellering.

Data analisten werken vaak met hele grote verzamelingen gegevens (data-sets), dus moeten ze de informatie effectief kunnen ordenen en analyseren. Ze moeten hun bevindingen ook aan anderen in de organisatie kunnen meedelen, meestal via rapporten en presentaties. Soms zijn dat uiterst vertrouwelijke uitkomsten die moeten worden gedeeld, omdat er bevindingen worden gedaan die niemand verwachtte. De ontwikkelingen gaan zo snel en de mogelijkheden zijn onbegrends.

In sommige gevallen kunnen data analisten ook verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en implementeren van databases en gegevensgestuurde toepassingen.

Nu bedrijven steeds meer op gegevens vertrouwen om beslissingen te nemen, zal de vraag naar getalenteerde data analisten naar verwachting blijven toenemen. Gartner schrijft dat het een van de meest gevraagde groep kandidaten zijn in de USA.

Wat is een data analist?

Wat is een data analist? Een data analist is iemand die verantwoordelijk is voor het inspecteren, opschonen, transformeren en modelleren van gegevens met het doel nuttige informatie te ontdekken, conclusies te trekken en daarmee de besluitvorming te ondersteunen.

Een data analist kan zowel met gestructureerde als met ongestructureerde gegevens werken (dat laatste doen ze het liefste, hoe groter de puinhoop in data, hoe groter de uitdaging). Ze gebruiken een verscheidenheid aan hulpmiddelen en technieken om gegevens te analyseren en trends of patronen te vinden. 

Data analisten gebruiken vaak statistische methoden om voorspellingen te doen over wat in de toekomst zou kunnen gebeuren. Ze kunnen ook voorspellende modellen bouwen die organisaties helpen betere beslissingen te nemen. Naast hun analytische vaardigheden moeten data analisten ook goede communicatoren zijn, zodat ze hun bevindingen effectief met anderen kunnen delen.

De recente prijsverlagingen in supersnelle computers helpt ook organisaties in het MKB met data analyses. Het is niet langer alleen maar bereikbaar voor multinationals of universiteiten. Maar computerpower huren kan nog steeds. Dus data analyses maken is voor iedereen bereikbaar, mist je een goede analist weet aan te trekken.

Data analist vacatures

Ben jij op zoek naar data analist vacatures? Dan ben jij op de website van Adviesgroep ’88 helemaal goed. Wij hebben een aanbod van data analist vacatures. We hebben data analist banen bij grote en middelgrote kantoren in verschillende regio’s. En we hebben ook verschillende soorten data analist banen: van parttime tot fulltime, van junior tot senior, enz. Er is dus zeker een baan die bij je wensen en behoeften past!

Als je een baan als data analist zoekt, moet je zeker onze vacature pagina even bekijken. We werken onze vacaturepagina dagelijks bij, dus je vindt hier altijd de nieuwste data analist vacatures. En als je niet zeker weet of je geschikt bent voor een bepaalde baan, kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!

Werkzaamheden data analist

Wat zijn de werkzaamheden van een data analist? Een data analist zet haar of zijn ervaring en deskundigheid in voor klanten van het accountantskantoor bijvoorbeeld bij signalen van onregelmatigheden zoals fraude en corruptie in of rond de organisatie. Gedreven door een nieuwsgierige blik en met een gestructureerde aanpak, halen zij vervolgens de feiten boven water.

Dat doen zij met bewezen wetenschappelijke ondersteunde methoden, ondersteund door state-of-the-art software- en hardwaretools. Die werkzaamheden en conclusies komen altijd in een helder rapport met een zorgvuldige onderbouwing van de feiten.

Data analisten gebruiken een verscheidenheid aan hulpmiddelen en methoden om gegevens te verzamelen, te verwerken, en te analyseren. Ze kunnen werken met gestructureerde gegevens, zoals financiële gegevens of databases, of met ongestructureerde gegevens, zoals klantenenquêtes of berichten op sociale media. In basis onderzoek je dus (on)gestructureerde data met behulp van data analyse.

Denk daarbij met name aan onderzoeken binnen de financiële administratie of ERP-systemen. Met behulp van analytic-tools combineert men verschillende bestaande interne en externe datasilo’s om antwoorden te vinden bij het onderzoeken van onregelmatigheden of afwijkingen in getallen en reeksen.

Vervolgens kunnen zij ook mensen van de organisatie opleiden om verschillende databronnen zelf te kunnen combineren. Daarmee kunnen namelijk de acute en toekomstige risico’s worden beperkt of helemaal worden voorkomen. 

In sommige gevallen kunnen data analisten ook verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en implementeren van nieuwe systemen of processen om gegevens te verzamelen en te analyseren.

Ongeacht de specifieke taken moeten alle data analisten in staat zijn hun bevindingen effectief aan besluitvormers over te brengen. Een sterk analytisch en probleemoplossend vermogen is in deze rol essentieel, net als het vermogen om kritisch te denken en het grote geheel te zien. Wie in deze loopbaan uitblinkt is vaak detail-georiënteerd en heeft een sterke aanleg voor wiskunde en statistiek.

Data analist

Online data analist

Wat is een online data analist? Een online data analist is iemand die gegevens gebruikt om bedrijven te helpen betere beslissingen te nemen. Hij of zij verzamelt gegevens uit verschillende bronnen, analyseert ze, en geeft dan aanbevelingen op basis van hun bevindingen.

Online data analisten hebben meestal een achtergrond in statistiek, computerwetenschappen, of economie. Ze gebruiken hun vaardigheden om complexe problemen te begrijpen en oplossingen te vinden die de winst van een bedrijf kunnen verbeteren.

In veel gevallen werkt een online data analist samen met marketing teams om hen te helpen kansen te ontdekken en campagnes te optimaliseren. Ze kunnen ook samenwerken met teams voor productontwikkeling om hen te helpen het gedrag van klanten te begrijpen en betere beslissingen te nemen over welke producten te maken en hoe die op de markt te brengen.

In de huidige datagestuurde wereld spelen online data analisten een essentiële rol bij het helpen floreren van bedrijven.

Adviesgroep ’88 helpt je graag om jouw droombaan te vinden als data analist

Als je op zoek bent naar een functie als data analist, hoef je niet verder te zoeken. Adviesgroep ’88 heeft jarenlange ervaring met het helpen van mensen bij het vinden van hun droombaan in de data industrie.

Wij hebben een uitgebreid netwerk van top kantoren die altijd op zoek zijn naar getalenteerde mensen zoals jij.

Dus waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen de volgende stap in je carrière te maken!

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?