Skype gesprek voeren: waar moet je op letten?

Skype gesprek voeren: waar moet je op letten? Wij gebruiken eigenlijk al jaren Skype en andere toepassingen als whatsapp beeldgesprekken voor het voeren van gesprekken met kandidaten of met opdrachtgevers op bijvoorbeeld Curaçao of Aruba. En dat werkt prima. Feitelijk net zo waardevol als een gesprek ‘aan tafel’. Hieronder beschrijven we waar je op moet letten tijdens een Skype gesprek of beeldbel gesprek.

Skype gesprek voeren: waar moet je op letten?

Je Skype-account

Check eerst of je Skype-account professioneel is. De Skypenaam “Marsmannetje28”maakt geen professionele indruk. Je Skypefoto in zwembroek op Ibiza is ook geen handige. Verstrek voor het gesprek je juiste Skypenaam/ID aan je gesprekspartner.

Camerastand

Zorg dat je camera gericht staat op een goed punt in je kamer of werkruimte. Een verzorgde omgeving maakt een nette indruk. Vergeet daarbij jezelf niet. Kijk voordat je gaat Skypen eerst in de spiegel; zie ik er goed uit? Heb ik nette kleding aan? Advies: kleed je op dezelfde manier als voor een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Ook belichting is een zaak om goed in de gaten te houden.

Intro van het gesprek

Maak bij de start van het gesprek bekend dat dit een toch iets andere vorm van gespreksvoering is dan in het echte leven. Geef aan dat er bijvoorbeeld een kind op de achtergrond te horen kan zijn of dat er zich mogelijk een technisch probleem kan voordoen. Zaken waar je ook zeker op moet letten tijdens je Skype gesprek. Wil je eerst lezen hoe Skype werkt dan adviseren wij dit artikel van De Consumentenbond.

Voer eerst een proefgesprek met een vriend of vriendin

Heb je alles goed staan? Is je Wifi optimaal? Bel dan eerst met een vriend of vriendin. Let tijdens dit proefgesprek op de volgende punten:

– Werkt de apparatuur goed? Valt de Wifi niet weg? Ben je goed te horen of moet je microfoon dichterbij?

– Hoe zie je eruit? Kom je goed in beeld?

Klinken er geen harde geluiden door het gesprek? Bijvoorbeeld een buurman die aan het boren is?

Maak oogcontact

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Voor je gesprekspartner kan het lijken alsof je naar beneden kijkt. Dit komt omdat je naar je beeld kijkt. Heb lef en maak zo nu en dan oogcontact door bewust in de camera te kijken. Wees je verder bewust dat je gesprekspartner alles zien. Even checken of je haar goed zit of onbewust aan je neus zitten, is zo gebeurd. Tip is dan ook om je eigen beeld weg te klikken. Zo focus je je volledig op het beeld van je gesprekspartner.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?