Geloof het of niet, maar jouw LinkedIn profiel wordt gemakkelijk misbruikt! En het gebeurt steeds vaker.
Wij horen het momenteel te vaak van accountants & fiscalisten: treurige werving en selectie bureaus, presenteren JOUW LINKEDIN PROFIEL bij kantoren, zonder dat JIJ het weet.
Dat de arbeidsmarkt op z’n kop staat is alom bekend. Maar dit gaat te ver.
Wat krijgen we terug van opdrachtgevers & kandidaten? LinkedIn profielen worden – als je geluk hebt – “handig” geanonimiseerd en voorgehouden alsof het een c.v. is van een kandidaat die in bemiddeling is bij het bureau. Maar zelfs te vaak vernemen we dat dit met naam en toenaam gebeurt.
Als een kantoor daar positief op reageert, wordt de ‘kandidaat’ (pas) benaderd en met een schitterende uitdaging – hoog salaris – minder uren – blablabla – gelokt om op gesprek te gaan. RECHTSTREEKS bij het kantoor (want waarvoor zou je nog checken of er wel een match is?).
Wat een enorm trieste ontwikkeling. Niet goed voor de opdrachtgevers die enorm hard op zoek zijn en op deze manier op het verkeerde been worden gezet. En ook nog eens veel tijd kwijt zijn met gesprekken die nergens toe leiden. Niet goed voor kandidaten waarvan het profiel wordt misbruikt en daarna worden gestalkt om op gesprek te gaan. Niet goed voor de W&S branche!
TOCH IS DIT MAKKELIJK TE STOPPEN OF TE VOORKOMEN!
Opdrachtgevers: hoe dan?
Ook al is de nood nog zo hoog, laat je niet in met dit soort partijen. Waardeloze bureaus die niet de tijd, moeite, energie willen steken in een zorgvuldige procedure & in de begeleiding van de juiste kandidaat op de juiste plek. En wees gewaarschuwd, want je betaalt een hoop geld en als je 5 maanden verder bent, proberen ze de kandidaat weer weg te halen. Ban deze bureaus. Geef aan dat ze je niet meer moeten mailen of bellen. Hard tegenop treden. En denk nou niet; ”tja ik ken het bureau eigenlijk niet en het profiel ziet er best aardig uit, laat ik maar eens gaan praten”….Of ik nou aan bureau 1 of 2 moet betalen, maakt mij niet uit. Jawel, want er zit geen continuïteit in, geen kwaliteit, geen visie. Niet of de kandidaat past, maar wanneer de factuur wordt voldaan. Dat telt. Het is kansloos.
Hoe eerder dit soort partijen stoppen met hun praktijken hoe beter het is. En kijk goed uit, want ze sturen hun algemene leveringsvoorwaarden mee en als je 4 maanden via een andere weg de kandidaat toch uitnodigt en hij of zij in dienst treedt krijg je alsnog een factuur. Niet dat je die gaat betalen, maar je hebt er een hoop last van! Allemaal praktijken die we niet dagelijks, maar toch zeker drie keer in de week aanhoren. Het wordt allemaal aangemoedigd door de krapte helaas, daar kunnen wij ook niets aan doen.
Kandidaten: hoe dan?
Laat je niet opjagen door een bureau. Ga nooit ergens op gesprek waar je geen achtergrond informatie van hebt gekregen. Of waarvoor je bent geïnterviewd. Ben je voorbereid door het bureau, weet je wie de gesprekspartners zijn, waardoor is de vacature ontstaan? Kortom doe je huiswerk!
ALS je een stap gaat maken, laat je dan door een professional begeleiden. Iemand die de markt kent, iemand die je taal spreekt. Met drie controle vragen aan de telefoon weet je dat toch? Als je twijfelt, ga even wat speuren op het net.
En vergeet nooit! Hou zelf de regie: JIJ bepaalt waar je c.v. heen gaat, niet het bureau.
Een leuk voorbeeld. Ik sprak een kandidaat die twijfelde om mij in te schakelen of een bureau uit het Zuiden van Nederland. Prima hoor, maak een goede afweging. Na een paar dagen gaf hij aan dat hij koos voor het andere bureau. Ik was een beetje nieuwsgierig waarop zijn keuze was gebaseerd. Nou, gaf hij aan: “zij zijn echt een stuk groter dan jullie, ze hebben 10 kantoren in Nederland”….Toen wist ik het al (ken je markt 😉).
Ik vroeg: “heb je dat gecheckt (tenslotte ben je audit-professional)?” Nee, dat niet, maar het stond op de website, gaf hij aan. Hierop gaf ik aan dat hij kantoor aan huis houdt (wat helemaal prima is!!!), maar dat de 10 adressen op zijn website alle REGUS vestigingen zijn, waar ze hem niet eens kennen (want dat heb ik namelijk wel eens gecheckt). Erg om je wat groter voor te doen dan je bent? Ach helemaal niet, dat hoort er een beetje bij. Ik vind dat nog onschuldig. Maar ik wil er geen kandidaat door verliezen. Behandel je kandidaat zoals je zelf behandeld zou willen worden. Met respect, met aandacht en toewijding. Veranderen van baan is enorm belangrijk. Als het goed gaat is er natuurlijk niets aan de hand. Als het misgaat, staat het je arbeidsleven lang op je c.v. De implicaties daarvan leg ik in een andere blog graag aan je uit.
Dus PAS OP: Jouw LinkedIn profiel wordt gemakkelijk misbruikt!
Artikel geschreven door Peter A. Tijssen, senior recruiter Accountancy & Martijn Betgem senior recruiter Fiscaal
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter of Martijn een mail om een belafspraak in te plannen.
Andere artikelen op het gebied van de arbeidsmarkt:
Hoe schrijf je een goed c.v.?
Voorbereiden op een sollicitatiegesprek
8 tips om salarisverhoging te vragen
Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn & AOL