meer diversiteit op de werkvloer

3 tips voor meer diversiteit op de werkvloer

Is diversiteit bij jouw werkgever een belangrijke pijler? Maar kan het wat jou betreft nog beter? Dan kun je daar zelf een bijdrage aan leveren. Een inclusieve, gevarieerde werkplek zou altijd het streven moeten zijn. In de eerste plaats omdat iedereen dezelfde kansen moet krijgen. Ongeacht afkomst, geslacht, seksuele voorkeur, religie, leeftijd en meer. Daarnaast moet iedereen op de werkvloer zich welkom voelen en zichzelf kunnen zijn. Maar wat kun jij als werknemer zelf doen om de diversiteit bij je werkgever te stimuleren? Hieronder geven we je 3 tips.

Zorg dat iedereen op de hoogte is van (onbewuste) vooroordelen

Veel studies laten zien dat vooroordelen onbewust invloed hebben op het recruitmentproces. Dat kan alleen veranderen als je collega’s daarvan op de hoogte zijn. Ben je zelf betrokken bij het recruitmentproces? Dan is dat een mooie kans om ook je eigen gedrag eens onder de loep te nemen. Let er bijvoorbeeld op dat de vacature een brede doelgroep aanspreekt. Onbewust wil de voorkeur voor een mannelijke of juist vrouwelijke kandidaat nogal eens doorsijpelen. Merk je dat jij en je collega’s onbewust toch niet zo goed bezig zijn? Kijk dan eens naar cursussen over onbewuste vooroordelen op de werkvloer. 

Kijk eens verder dan binnengekomen cv’s

Ondanks verwoede pogingen kan het zijn dat vacatures weinig diversiteit qua sollicitanten aantrekken. En dat terwijl je zo je best doet om vooroordelen tijdens het recruitmentproces uit te bannen. Kijk eens of je die vacature op jouw afdeling op een andere manier kunt invullen. Leg contact met universiteiten en alumniverenigingen en vraag of zij nog interessante kandidaten voor je hebben. Sta ook open voor feedback. Wellicht is er toch een reden waarom je vacatures steeds hetzelfde type kandidaten aantrekken.

meer diversiteit op de werkvloer

Een kleine greep uit de interessante artikelen geschreven door Recruiter Accountancy Peter A. Tijssen:

Deel inspirerende verhalen

Misschien ben je binnen jouw afdeling al heel goed bezig met het diversiteitsbeleid, maar merk je dat het op andere afdelingen minder goed gaat. Een goede manier om collega’s mee te krijgen is het delen van inspirerende verhalen. Laat je collega’s aan het woord over het diversiteitsbeleid van je werkgever. Hoe kijken zij ertegenaan? En wat waarderen ze er zo aan? Deel de verhalen bijvoorbeeld  in een artikel voor op de pagina bedrijfsnieuws. Of pak het groter aan, met een video of social media campagne. Dan ziet ook de buitenwereld hoe belangrijk diversiteit bij jullie op de werkvloer is. Door van elkaar te leren, zorg je ervoor dat diversiteit bij iedereen hoog op de agenda komt te staan. Zodat iedereen dezelfde kansen krijgt.

Artikel geschreven door Peter A. Tijssen senior recruiter Accountancy & Martijn Betgem senior recruiter fiscaal.

Samen met het artikel smurfenprobleem vragen wij aandacht voor diversiteit op de werkvloer!

Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn en Accountantsonline.nl.
Dit is de hoeveelheid uur die je echt zou moeten werken!

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?