Hoge werkdruk is de grootste ergernis van werknemers

Er is iets vreemds aan de hand. Als je mensen vraagt hoe het gaat, dan is het antwoord in 9 van de 10 gevallen: ‘Goed, maar druk.’ De toevoeging ‘maar druk’ is een bewuste, want druk zijn brengt de laatste jaren een bepaalde status met zich mee. Dan is het toch op z’n minst bijzonder te noemen dat de hoge werkdruk met stip op nummer 1 staat als werknemers de grootste problemen binnen organisaties benoemen. Welke problemen ervaren werknemers vandaag de dag nog meer op hun werk? En zijn die ergernissen makkelijk te verklaren?

Andere grote ergernissen op het werk

Job crafting
Misschien is er binnen jouw functie, team of kantoor nog wel van alles mogelijk. Bijvoorbeeld om je werk en werkzaamheden anders vorm te geven, zodat je je weer kunt ontwikkelen en het weer leuk wordt. Dit noem je job crafting.

De hoge werkdruk staat dus met stip op 1 als het om benoemde problemen op het werk gaat. Daarnaast zijn er nog een aantal andere problemen waar veel werknemers tegenaan lopen.

Dan kun je denken aan:

  • Het ontbreken van heldere doelen.
  • De bureaucratie binnen organisaties.
  • Slecht management.
  • Voortdurende veranderingen op het werk.
  • Communicatieproblemen tussen verschillende afdelingen.
  • Een tekort aan personeel.

Zijn bovenstaande ergernissen voor jou herkenbaar? De kans is groot dat in ieder geval een paar punten je bekend voorkomen. Vooral binnen grote organisaties is de bureaucratie een grote ergernis. Bij middelgrote organisaties is het vooral het slechte management waar werknemers zich aan storen.

Hoe de ergernissen te verklaren zijn

Wat opvalt aan de ergernissen, is dat veel punten niet los te zien zijn van de krapte op de arbeidsmarkt. Al kun je het ook zoeken in een verkeerde verdeling van het werk. Zo geven veel zzp’ers aan onvoldoende werk te hebben. Dat is een groep die prima in te zetten is om een deel van het werk op te pakken. Daarnaast creëert het oplossen van de problemen weer nieuwe werkdruk. Dat is je wellicht al opgevallen. Men trekt een plan van aanpak en verbeterprogramma’s uit de kast waardoor er vervolgens nog meer te doen is. Waarschijnlijk neemt de werkdruk pas echt af als ‘druk zijn’ niet langer ook een vorm van status is. Dan komt het wellicht pas het moment in zicht dat waarop we erkennen dat we het werk beter moeten verdelen. Archief AOL

 

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

 

Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?