Er dreigt oververhitting op de arbeidsmarkt voor fiscalisten

Er dreigt oververhitting op de arbeidsmarkt voor fiscalisten. In december vorig jaar schreef ik er al een blog over: Stress is killing. Wat gaan we eraan doen?. Ook nu in 2018 iedereen weer met frisse moed is begonnen, blijft deze vraag actueel. Uit het jaarlijkse onderzoek Werken in de fiscaliteit, uitgevoerd door Berenschot in samenwerking met SDU, blijkt namelijk dat de arbeidsmarkt voor fiscalisten tekenen van oververhitting vertoont. Organisaties moeten steeds meer moeite doen om aan fiscalisten te komen. Voorlopig komen er waarschijnlijk dus niet veel extra handjes bij. Hoe komt dat?


Andere interessante fiscale artikelen geschreven door Martijn Betgem:


Lage mobiliteit onder fiscalisten

Fiscalisten zijn niet zulke jobhoppers, als we hen vergelijken met andere beroepsgroepen. In 2017 was ‘slechts’ 21% van de fiscalisten op zoek naar ander werk. Dat was weliswaar een hoger percentage dan de jaren daarvoor, maar nog steeds laag vergeleken met andere beroepsgroepen.

Bovendien onderneemt lang niet iedereen van die 21% ook daadwerkelijk actie. Minder dan de helft van deze fiscalisten solliciteerde in 2017 actief.

Goede arbeidsvoorwaarden

Die lage mobiliteit komt niet alleen omdat fiscalisten als ‘minder avontuurlijk’ worden ervaren, maar waarschijnlijk ook omdat veel fiscalisten op dit moment al goede arbeidsvoorwaarden hebben. Zo zijn de salarissen uitstekend, en heeft 89% van de fiscalisten de mogelijkheid om zijn of haar werktijden flexibel in te delen. Bovendien kunnen ze volop gebruikmaken van andere verworvenheden van Het Nieuwe Werken.

Waarom zou je dan overstappen? Veel fiscalisten (46%) ervaren weliswaar ook veel werkdruk bij hun huidige kantoor, maar die werkdruk is er bij andere kantoren ook. Misschien wel nog meer…

Aantrekkende economie

Een andere reden voor de oververhitting is de fors aantrekkende economie, die ook in 2018 blijft groeien. Dat zorgt voor nog meer vraag naar fiscalisten. En daardoor zullen kantoren nog meer moeite krijgen om geschikte kandidaten te vinden. Vooral het vinden van kandidaten met ervaring wordt lastig.

Kantoren zullen zich daardoor bij de werving van fiscalisten noodgedwongen nog meer gaan richten op studenten met ontwikkelpotentieel.

Recruiters

Voor recruiters zoals wij zorgt deze oververhitting gek genoeg wel voor meer vraag om advies, zowel van kantoren die de spreekwoordelijke speld in de hooiberg zoeken, als van kandidaten die ons vragen hen te helpen zoeken naar een job met minder stress. Heb jij ook behoefte aan advies? Neem dan vooral contact met mij op!

Artikel geschreven door Martijn Betgem, senior recruiter fiscaal

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Martijn Betgem, recruiter fiscaal een app voor het maken van een afspraak: 06 107 558 75.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?