Wat doet een accountant?

Een accountant is een beroepsbeoefenaar die particulieren, bedrijven en organisaties helpt hun financiën te beheren. Ze doen dat door het jaar heen met het verzorgen van de boekhouding, het opstellen van kwartaal- en half jaarcijfers en de jaarrekeningen op te stellen. Maar dat limiteert zich niet hiertoe. Accountants kunnen vaak in multidisciplinaire teams, lees met andere specialisten zorg dragen voor een brede advisering. Denk aan begeleiding bij aan- en verkoop, fraude onderzoeken, pensioenadvisering, regelingen qua subsidies en auto van de zaak etc. etc.

Als je erover denkt accountant te worden, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat ze doen, lees dan verder om meer te weten te komen! Overigens is de scheiding tussen een samenstellend accountant en een controlerend accountant niet moeilijk, maar kunnen we over beide beroepsgroepen een enorme blog schrijven. Kijk hiervoor zeker op: hoe word je accountant.
Of op hoe word je registeraccountant?

Welke verschillende accountants zijn er?

Er zijn er eigenlijk drie. Samenstellend, controlerend en accountants in business. Elk met hun eigen aandachtsgebied. Het is lastig om een harde lijn te trekken. Maar grofweg:

  • Accountant AA (samenstellend)
  • Accountant RA (controlerend)
  • Accountant in Business (overheid of bedrijfsleven).

Bekijk hier al onze accountant vacatures

Bekijk een aantal van onze belastingadviseur en fiscalist vacatures

Accountant RA – Controleleider Tilburg

Referentienummer: ADSR08522 Onze opdrachtgever Allround en kleinschalig kantoor met goede…

Accountant RA Enschede

Referentienummer: ADSR08488 Onze opdrachtgever Het kantoor: middelgroot, accountants en belastingadvieskantoor,…

Accountant RA Nijkerk

Referentienummer: ADSR08156 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…

Accountant RA Amersfoort

Referentienummer: ADPT07688 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…

Accountant RA Tilburg

Referentienummer: ADSR08643 Onze opdrachtgever Een jong en professioneel kantoor met…

Accountant RA Alkmaar

Referentienummer: ADSR08426 Onze opdrachtgever Onze opdrachtgever, een middelgroot kantoor met…

Accountant RA Gorinchem

Referentienummer: ADSR08453 Onze opdrachtgever Een top-15 accountants- en belastingadvieskantoor met…

Accountant RA – assistent audit praktijk – Nijmegen

Wij zijn opzoek naar een Accountant RA – assistent audit…

Accountant RA – Controleleider Sassenheim

Referentienummer: ADSR08546 Onze opdrachtgever Het kantoor: dynamisch, modern en uitgegroeid…

 

Wat doet een AA accountant?

Wat doet een AA accountant? Een AA accountant soms denigrerend veredelde boekhouder genoemd (zeker niet door ons!!)  is verantwoordelijk voor het opstellen, onderzoeken en analyseren van financiële overzichten om te verzekeren dat ze nauwkeurig zijn en voldoen aan de financiële voorschriften. Ze beoordelen ook risico’s en doen aanbevelingen om de financiële administratie te verbeteren.

wat doet een accountant

Bovendien kunnen AA accountants ook diensten verlenen op het gebied van belastingplanning en -advies aan cliënten. Als zodanig moeten ze een goed inzicht hebben in belastingwetten en -voorschriften. Verder kunnen AA accountants ook best betrokken zijn bij de controle van jaarrekeningen om zeker te zijn dat die geen materiële onjuistheden bevatten. Tenslotte moet je om je certificering te halen ook meedraaien in de controle-praktijk.

Wat doet een RA accountant?

Wat doet een RA accountant? RA accountants, of controlerend accountants zijn verantwoordelijk voor de controle van de financiële transacties van een organisatie. Geven deze een getrouw beeld van de werkelijkheid, kloppen de inkomsten en de uitgaven?  RA accountants spelen ook een vitale advies rol bij het waarborgen van de financiële gezondheid van een organisatie. Ze moeten detail-georiënteerd zijn en zelfstandig kunnen werken om een nauwkeurige administratie bij te houden.

De opleiding is lang en valt uiteen in een theoretisch deel en een praktijk deel:

Aan de assurance-werkzaamheden besteed je gedurende de praktijkopleiding Assurance minimaal 1500 uur (500 uur per jaar), waarvan minimaal 150 uur aan overige assurance-opdrachten en minimaal 1125 aan jaarrekeningcontroles. Tijdens de praktijkopleiding verricht je werkzaamheden binnen alle fases (opdrachtaanvaarding/continuering, planningsfase, uitvoering, afronding) van het assurance-proces. Uiteindelijk moet je de assurance-werkzaamheden, waaronder de jaarrekeningcontroles, kunnen uitvoeren op het niveau van een gevorderd assistent-accountant (+ 3 jaar werkervaring).

Om een assurance-opdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je beschikken over specifieke kennis, werkattitude en bepaalde vaardigheden.

Het opleidingsprogramma van de praktijkopleiding assurance is erop gericht om die kennis, houding en vaardigheden zodanig te ontwikkelen dat je daardoor in staat bent aan het einde van de praktijkopleiding op het niveau van een gevorderd assistent-accountant relatief complexe assurance-opdrachten uit te voeren (bijvoorbeeld onder begeleiding van een controleleider of junor-manager).

Functietypen:

– assistent-accountant
– gevorderd-assistent accountant
– controleleider
– junior-manager
– manager
– senior-manager
– director of salary-partner
– equity-partner

Wat doet een assistent accountant? Want daar begint het mee.

Wat doet een assistent accountant? Assistent accountants bieden ondersteuning aan controleleiders en junior-managers en de andere teamleden – financiële professionals. Ze voeren gewoonlijk allerlei taken uit, zoals het bijhouden van financiële gegevens, het voorbereiden van audits en het helpen bij controleopdrachten. Je voert deze functie uit, betaald, tijdens je studie. 

Hoewel de specifieke taken van een assistent-accountant kunnen variëren, afhankelijk van de werkgever, en afhankelijk van het type klant: MKB, nationaal of internationaal, vereisen de meeste functies op zijn minst een basiskennis van boekhoudkundige principes. Als zodanig moeten assistent-accountants blijk kunnen geven van sterke wiskundige vaardigheden en aandacht voor details. Bovendien moeten ze goed onder druk kunnen werken en deadlines halen. Wie deze vaardigheden en kwaliteiten bezit, is wellicht geschikt voor een loopbaan als accountant.

 

Bekijk nu al onze accountant vacatures!

Een accountant is een onschatbaar lid van elk bedrijfsteam. Ze houden de financiën bij en helpen bedrijven gezonde financiële beslissingen te nemen. Eem beroep waar met respect over wordt gesproken en waar een lange geschiedenis aan vooraf gaat; Lees hier de ontstaansgeschiedenis van het accountancyberoep

Als je geïnteresseerd bent in een vacature als accountant, hebben we een aantal vacatures beschikbaar op dit moment. Solliciteer vandaag nog om aan je nieuwe carrière te beginnen!

Bekijk hier al onze accountant categorieën en solliciteer:

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?