Alles over de UBO verklaring

Alles over de UBO verklaring

Een UBO (ultimate beneficial owner) verklaring is een document dat de uiteindelijke begunstigden van een bedrijf opsomt.

Dit document kan uiterst nuttig zijn bij het opsporen van de personen of organisaties die een bedrijf bezitten en kan daardoor nuttig zijn bij het voorkomen van witwassen en andere financiële misdrijven.

In deze blogpost bespreken we wat een UBO verklaring is, hoe je er een kunt krijgen en wat je ermee kunt doen. Blijf op de hoogte!

Wat is een UBO verklaring?

Wat is een UBO verklaring? Een UBO verklaring is een document dat de economische eigenaars van een bedrijf opsomt. De term “ultimate beneficial owner” verwijst naar personen of organisaties die een bedrijf bezitten of controleren, hetzij direct of indirect. UBO verklaringen worden soms ook “eigendomsverklaringen” of “verklaringen inzake uiteindelijke begunstiging” genoemd.

UBO verklaringen kunnen uiterst nuttig zijn bij het opsporen van de personen of organisaties die een bedrijf bezitten. Dit komt omdat UBO informatie kan helpen bij het voorkomen van witwassen en andere financiële misdrijven. Verschuilen achter een LTD of schimmige b.v. op Ameland is een stuk lastiger geworden 😉

Witwassen is het proces van verhullen van illegale opbrengsten zodat het lijkt dat ze van een legitieme bron afkomstig zijn. Door te begrijpen wie de uiteindelijke begunstigden van een bedrijf zijn, kan gemakkelijker worden opgespoord waar het geld vandaan komt en naartoe gaat.

Betekenis UBO verklaring

 Een UBO verklaring is een document dat informatie geeft over de personen of organisaties die een bedrijf bezitten of voor een groot deel controleren. Deze informatie kan gebruikt worden om het witwassen van geld en andere financiële misdrijven te helpen voorkomen. Geldstromen inzichtelijk te krijgen, financieringsstructuren bloot te leggen etc. 

UBO verklaringen kunnen uiterst nuttig zijn bij het opsporen van de uiteindelijke begunstigden van een bedrijf. Dit komt omdat inzicht in wie de UBO’s zijn het gemakkelijker kan maken na te gaan waar het geld vandaan komt en naartoe gaat. 

Hoe krijg ik er een?

Om een UBO verklaring te krijgen, download je de UBO verklaring als voorbeeld, vult de gegevens van alle Uiteindelijk Belanghebbenden (via Holdings naar privé personen) in. Je laat het formulier ondertekenen en je hebt al een document waarmee je aan de eisen tegemoet komt. Insturen naar de Kamer van Koophandel en klaar. Overigens zijn de verklaringen voor een deel openbaar en op te vragen!

Alles over de UBO verklaring

Wat kan ik er mee doen?

UBO verklaringen kunnen nuttig zijn bij het opsporen van de personen of organisaties die een bedrijf bezitten. Dit komt omdat inzicht in wie de UBO’s zijn het gemakkelijker inzichtelijk maken dan de gegevens van de Kamer Van Koophandel. En het verstrekt meer info over de structuren. 

Samenvattend kunnen UBO overzichten uiterst behulpzaam zijn bij het opsporen van de “echte eigenaren” van een bedrijf. Vervolgens kun je de geldstromen in kaart brengen en kunnen zaken als fraude, witwassen, foute financieringsconstructies meer transparant worden dan ze voorheen waren. 

Er is inmiddels een wettelijke verplichting om UBO verklaringen in te dienen bij KvK en je bankrelaties. Veel ondernemers lopen nog achter en sommigen zijn zelfs principieel tegen.

Hoe kom ik aan een UBO verklaring?

Een UBO, of “ultimate beneficial owner”, is een persoon die een rechtspersoon, zoals een vennootschap, trust of stichting, bezit of controleert.

Om een UBO verklaring te krijgen, moet je bepaalde informatie aan je bank of kamer van koophandel verstrekken. Deze informatie omvat de naam en het adres van de juridische entiteit, en de namen en adressen van alle personen die 25% of meer van de entiteit bezitten of controleren.

Bovendien moet je documentatie overleggen waaruit je eigendom van of zeggenschap over de rechtspersoon blijkt. Als alle vereiste informatie is verstrekt, zend je deze in naar je bank of KvK. 

UBO verklaringen kunnen zeer nuttig zijn

Al is niet iedereen daarvan overtuigd. Niet iedereen zit te wachten op transparantie. Dat hoeft zeker niet altijd gelijk te worden gekoppeld aan witwassen of fraude. Maar denk eerder aan concurrentgevoelige informatie b.v. Niet iedereen zit er op te wachten dat ‘alles’ maar is op te vragen. Net zoals niet iedereen er op zit te wachten als hij vermogend is om in de quote500 te komen. Natuurlijk is het handig in speciale (opsporingsgevallen), maar soms slaat het ook wel door. Concluderend kunnen UBO verklaringen uiterst nuttig zijn bij het opsporen van de uiteindelijke begunstigden van een bedrijf. De eigenaren zijn in beeld. Klaar. 

 

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?