Referenties checken van kandidaten

Referenties checken van kandidaten

Hoe checkt een accountantskantoor jouw referenties ?

Als je als financial (accountant of fiscalist) gaat solliciteren, kun je ervan op aan dat de potentiële werkgever je referenties checkt. Maar wat zijn eigenlijk de regels als het gaat om het checken van referenties? Wat mag een potentiële nieuwe werkgever wel en niet nagaan? Ben je tegenwoordig beter beschermd door de privacywetgeving? Of mag een aankomend werkgever of recruiter nog steeds van alles over je opzoeken?

Bedrijven kunnen doen en laten wat ze willen

In de nieuwe privacywet staat niets over het verifiëren van de informatie die sollicitanten in hun cv of sollicitatiebrief opnemen. Ook zijn er geen regels en wetten als het gaat om het opvragen van referenties. Het enige waar bedrijven zich aan vast kunnen houden is de sollicitatiecode, gericht op een eerlijk en transparant sollicitatieproces. Door het ontbreken van wetgeving kunnen bedrijven dus doen en laten wat ze willen. En dat terwijl het natuurlijk wel zo netjes is als ze eerst bij jou als sollicitant aangeven dat ze referenties gaan checken. En dan is het helemaal netjes als ze hiervoor eerst jouw toestemming vragen.

Bij elke introductie die wij als bureau doen, staat onder meer: Overeenkomstig onze beroepsethiek verzoeken wij je dit resumé vertrouwelijk te behandelen. Referenties zijn op verzoek beschikbaar. En niet iedereen houdt zich daaraan jammer genoeg. 

Welke referenties vragen kantoren op?

Als een accountantskantoor jouw referenties checkt, om welke referenties gaat het dan? Waar moeten kandidaten rekening mee houden? Waar veel bedrijven mee beginnen, is het controleren van je diploma’s, certificaten en getuigschriften. Die kunnen ze opvragen bij de DUO, die over een register van diploma’s, certificaten en getuigschriften beschikt die door onderwijsinstellingen zijn afgegeven. Het kan ook zijn dat het bedrijf waar je solliciteert jou zelf om een uittreksel van dit register vraagt. Vervolgens kan een (potentiële) werkgever dat weer op echtheid kan controleren.

Het is een klein wereldje….

Het wil ook nog weleens gebeuren dat accountantskantoren een referentie checken bij je oude werkgever. Als dit je huidige werkgever is en die weet niet dat je aan het solliciteren bent, kan dit natuurlijk erg vervelend zijn. Kandidaten komen daardoor goed in de problemen.

Gelukkig vragen veel toekomstige werkgevers je wel eerst toestemming, welke oud-werkgevers ze voor referenties mogen benaderen. Maar weet dus dat je potentiële nieuwe werkgever je huidige werkgever kan (en juridisch mag) bellen. Dan ben je daar tenminste alvast op voorbereid mocht je huidige werkgever er bij je naar informeren. Check ook: https://adviesgroep88.nl/handige-sollicitatie-tips/

Als intermediair in de Accountancy weten wij hoe ‘klein’ het wereldje is. Wij vragen dan ook altijd om zeer vertrouwelijk met de gegevens om te gaan, zoals men dat zelf ook graag wenst.

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?