Jeukwoord-vrije vacatureteksten zijn de toekomst

Jeukwoord-vrije vacatureteksten zijn de toekomst

Zoek naar een willekeurige vacature op internet en termen als proactief en prestatiegericht vliegen je om de oren. De vacature barst van de holle woorden en er komt niet duidelijk naar voren waar het bedrijf nu precies naar op zoek is. Bovendien staat de tekst vol met Engelse termen en uit de functietitel kun je al helemaal geen wijs worden. Herkenbaar, niet waar? Laten we daarom eens kritisch kijken naar de woorden in vacatureteksten die ons jeuk bezorgen.

Agile is het nieuwe flexibel

Als we NRC-columniste Japke-d. Bouma moeten geloven is het jeukwoord onder de jeukwoorden agile. Buiten het feit dat Japke helemaal klaar is met het gebruik van Engelse termen in vacatureteksten, omdat ze de tekst vaak onbegrijpelijk maken, is flexibel zijn volgens haar ook nogal onzinnig. Nicol Tadema, schrijver van het boek Werven met woorden, sluit zich daarbij aan. “Want waarin moet de sollicitant flexibel zijn?” vraagt ze zich af. “Zolang dat er niet bij staat, voegt het niks toe.”

De onderhoudsmonteur met affiniteit voor techniek

Als voorbeeld nemen we een willekeurige vacature voor een onderhoudsmonteur. “Je komt te werken in een leuk en enthousiast team dat net als jij gaat voor een perfect resultaat.” Iets verderop lezen we dat de toekomstige monteur affiniteit moet hebben met techniek, een hands-on-mentaliteit mag hebben en proactief moet zijn. Nicol en Japke gruwelen van dit soort teksten. Het is toch logisch dat je affiniteit hebt met techniek als het je dagelijkse werkzaamheden zijn? En hoezo een ‘leuk’ team. Wat ik leuk vind, kun jij wel saai vinden. Het woordje leuk voegt niets toe. Wat te denken trouwens van de hands-on-mentaliteit die de toekomstige monteur moet hebben? Of een Accountant die cijfermatig sterk moet zijn? Begin je al te krabben?

Holler dan hol

Er zijn genoeg voorbeelden van dit soort teksten te vinden. Klik de eerste vacature die je tegenkomt maar eens open. Het lijkt wel of alle recruiters op zoek zijn naar een gemotiveerde, creatieve, passievolle, flexibele, zelfstandige spin in het web, met een hands-on mentaliteit en juist geen 9-tot-5-mentaliteit. Maar het is nogal een verschil of die spin zijn web spant op de bouw of op kantoor. En of de kandidaat creatief is van geest of met zijn handen. De termen op zich geven heel weinig informatie over de sollicitant en het is daarom onzinnig om ze als eisen in de vacature op te nemen.

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

 

Wil je als sollicitant juist opvallen door gebruik te maken van jeukwoorden? Pak dan eens de telefoon en bel met je nieuwe werkgever. Vraag ze wat voor creatieveling ze precies zoeken en waarin je flexibel moet zijn. Bijkomend voordeel van het telefoontje is dat je naam vast een keer gevallen is. Als je c.v. dan op de stapel komt te liggen heb je een streepje voor.

Blog geschreven door Peter A. Tijssen, senior-recruiter accountancy
Wil je doorpraten over dit onderwerp? Stuur Peter een app voor het maken van een afspraak: 0653-911545 of stuur een email naar peter@groep88.nl

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?