Hoe belangrijk is de eerste indruk bij een sollicitatie?

Hoe belangrijk is de eerste indruk bij een sollicitatie? Uit onderzoek blijkt dat iedereen binnen een seconde automatisch een eerste indruk van iemand vormt. En dat we die indruk later meestal niet meer bijstellen, zelfs als de feiten anders blijken te liggen. Dit gebeurt allemaal helemaal onbewust, zelfs als we dat niet willen. Dat kan tijdens een selectieprocedure nogal grote gevolgen hebben voor een kandidaat, zeker als de eerste indruk niet klopt. Hoe belangrijk is die eerste indruk eigenlijk voor jou? En hoe bewust ben je je ervan?

Hoe belangrijk is de eerste indruk bij een sollicitatie?

Uiterlijk

Mooie kandidaten worden bij sollicitaties vaak beter beoordeeld dan minder mooie. Mooie kandidaten worden namelijk gezien als socialer en intelligenter, regelmatig onterecht overigens. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die selecteren hier, gek genoeg, gevoeliger voor zijn dan mannen. Verder blijkt dat mooie vrouwen die opgaan voor een topfunctie daar juist weer vaker op worden afgewezen. Mooi zijn wordt dan namelijk geassocieerd met zachtaardigheid. Was je je hier al van bewust?

Zenuwen

Uiteraard maakt het voor de eerste indruk ook uit of je duidelijk ziet of de kandidaat (te) zenuwachtig is. Kijk, gezonde spanning voor een gesprek heeft iedereen. Ik neem aan dat je daar wel doorheen prikt en je altijd je best doet om iemand even op zijn of haar gemak te stellen. Maar echte nervositeit is wat anders. Is iemand tijdens het gesprek echt te nerveus, of lukt het niet hem of haar op zijn gemak te stellen, wat zegt dat dan over deze kandidaat? Heeft hij of zij wel de juiste competenties, bijvoorbeeld om een grote klant binnen te halen of een presentatie te houden voor 100 man?

Wat vind jij?

Zelf vind ik de eerste indruk enorm belangrijk. Mooi of minder mooi, dat vind ik voor geschiktheid niet zo relevant, maar een verzorgd voorkomen wel. Als ik een kandidaat ophaal in de lobby scan ik hem of haar en weet ik in 5 seconden: schoenen, kleding, horloge, sieraden, tas etc. Maar ook (te) veel zenuwen, of niet.

Natuurlijk hoor je vaak dat die zaken nog helemaal niets zeggen, maar ik weet dat het wel belangrijk is. Na 30 jaar interviewen laat mijn gevoel mij niet vaak in de steek. Ik word dan ook nog maar zelden verrast. Wat jij? Heb jij er weleens naast gezeten? Of heb je als kandidaat een kantoor weleens op het verkeerde been gezet? Hoe zorg jij voor een goede eerste indruk bij een sollicitatie? Laat het mij weten, ik ben benieuwd!

 

 

 

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

 

Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?