The war of talent: aantrekken en behouden

Onder andere in de financiële sector blijft het een uitdagende zoektocht om geschikt personeel te vinden. Goede vakkrachten zijn schaars en met 283.000 openstaande vacatures en een vacaturegraad van 3,4 procent, ligt Nederland ver boven het Europees gemiddelde van 2,3 procent. Er is een ware oorlogsvoering tussen bedrijven gaande, ook wel de ‘war of talent’ genoemd, om de geschikte kandidaat aan zich te binden.

Ondanks deze ‘war of talent’ waarbij bedrijven elkaar proberen weg te concurreren als het gaat om het binnenhalen van talent, slinkt het aantal openstaande vacatures niet. Blijkbaar is de financiële sector niet aanlokkelijk genoeg voor kandidaten om zich in deze richting te laten opleiden en loont het om van werkgever te wisselen, waardoor er nieuwe vacatures ontstaan.

Ideale kandidaat: zoeken of vormen?

Hoe is het mogelijk dat er zo’n enorm personeelstekort in de financiële sector is ontstaan? Robert Half deed een wereldwijd onderzoek naar de krapte op de financiële arbeidsmarkt en hieruit kwam naar voren dat 89% van alle bedrijven moeite heeft met het vinden van de juiste personen voor de juiste functie. Het gaat dan met name om functies in de zakelijke en financiële analyse, financieel management en control, audit, accounting en compliance.

Door een gebrek aan interne opleidingen en een tekort in de beschikbaarheid van externe leerplekken, zien we dat kandidaten vaardigheden niet bezitten, die wel verlangd worden voor de functie. Dit betekent dat een functie niet één op één kan worden ingevuld. Daarvoor is scholing nodig. Zeker als we bedenken dat de wet- en regelgeving continu verandert en ook de digitalisering zorgt voor een nieuwe manier van werken.

Opvallen tussen de concurrentie

Wil een bedrijf kans maken om de ideale finance-professional binnen te halen, dan zal dat bedrijf iets moeten doen om op te vallen tussen de concurrentie. Creatief denken kan dan een oplossing bieden. Is een medewerker nu nog niet de ideale kandidaat, dan is deze wellicht wel zo te vormen, door de juiste scholing en opleiding. De bedrijven die durven te investeren in hun personeel, zullen uiteindelijk laten zien dat het personeel daar wil blijven werken. Aantrekken en behouden is dan ook het credo voor 2020. 

 

 

Bel ons voor het inplannen van een afspraak of stel je vragen per e-mail. We komen er altijd zo snel mogelijk op terug.

 

Om die nieuwe mogelijkheden eens te verkennen nodigen we je uit om met ons in gesprek te gaan. Je kunt een gesprek inplannen met een van onze consultants.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?