DISC-Test of Assessment?

Aan het einde van het jaar waren er een aantal van onze opdrachtgevers die op het laatste moment nog hebben geprobeerd om kandidaten van ons getest te krijgen. GITP zat (weer) eens vol geboekt en de snelheid dreigde zo uit de procedure te gaan.

Ons voorstel was een DISC-test en een rollenspel. Snel en effectief!

Wat is het nut van DISC testen?

DISC-testen zijn een tool om persoonlijkheid en gedrag te meten. Ze zijn gebaseerd op de DISC-theorie, die stelt dat er vier belangrijke persoonlijkheidsstijlen zijn: dominant, inspirerend, stabiel en geconserveerd. De DISC-testen kunnen worden gebruikt om mensen te helpen beter te begrijpen hoe ze in sociale situaties functioneren en hoe ze het beste kunnen samenwerken met anderen.

Er zijn verschillende manieren waarop DISC-testen nuttig kunnen zijn:

DISC-test of assessment?

Persoonlijke ontwikkeling: DISC-testen kunnen mensen helpen om hun eigen gedrag en persoonlijkheid beter te begrijpen en te ontwikkelen.

Teamontwikkeling: De DISC-testen kunnen worden gebruikt om te helpen bij het opbouwen van effectieve en harmonieuze teams, door mensen te helpen om te begrijpen hoe ze het beste kunnen samenwerken met anderen met verschillende persoonlijkheidsstijlen.

Werving en selectie: Sommige werkgevers gebruiken DISC-testen om te helpen bij het bepalen of een kandidaat een goede match is voor een bepaalde rol of het bedrijf in het algemeen.

Leiderschapstraining: De DISC-testen kunnen worden gebruikt in leiderschapstrainingen om leiders te helpen om hun leiderschapsstijl aan te passen aan de behoeften van hun team.

In sommige DISC-testen worden de vier persoonlijkheidsstijlen die in de DISC-theorie worden beschreven, gekoppeld aan specifieke kleuren. Deze kleuren kunnen helpen om de resultaten van de test visueel te maken en makkelijker te begrijpen. Hieronder staan de vier persoonlijkheidsstijlen en de kleuren die vaak worden gebruikt om ze te visualiseren:

  1. Dominant: rood
  2. Inspirerend: geel
  3. Stabiel: groen
  4. Geconserveerd: blauw

Deze kleuren zijn echter niet universeel en kunnen variëren afhankelijk van de test die wordt gebruikt. Het is belangrijk om te onthouden dat de kleuren die worden gebruikt om de persoonlijkheidsstijlen te visualiseren, slechts een hulpmiddel zijn om de resultaten van de test te begrijpen en dat ze niet bepalen hoe iemand zich zal gedragen.

DISC-testen zijn een populaire manier om gedrag en persoonlijkheid te meten, maar er is enige kritiek op hun effectiviteit.

Er is echter ook onderzoek dat aantoont dat DISC-testen een betrouwbaar en valide middel zijn om gedrag te meten. Zoals met elk psychologisch instrument, zijn DISC-testen het meest effectief als ze op de juiste manier worden gebruikt en geïnterpreteerd. Het is belangrijk om te onthouden dat DISC-testen slechts één hulpmiddel zijn om gedrag te begrijpen en dat ze nooit het enige middel zouden moeten zijn dat wordt gebruikt om beslissingen te nemen.

Bekijk hier al onze vacatures

DISC-testen en assessments zijn twee verschillende soorten instrumenten die worden gebruikt om persoonlijkheid en gedrag te meten

Er zijn een aantal redenen waarom je misschien de voorkeur zou geven aan een DISC-test boven een assessment:

Simpliciteit: DISC-testen zijn vaak simpeler en sneller af te nemen dan assessments, wat ze aantrekkelijk maakt voor mensen die op zoek zijn naar snelle en gemakkelijke manieren om gedrag te begrijpen.

Focus op specifieke gedragskenmerken: DISC-testen richten zich specifiek op vier belangrijke persoonlijkheidsstijlen, wat kan helpen om gerichte feedback te geven over hoe iemand in sociale situaties functioneert.

Kosten: DISC-testen zijn vaak goedkoper dan assessments, wat ze aantrekkelijk kan maken voor mensen die op zoek zijn naar betaalbare manieren om gedrag te begrijpen.

Echter, hoewel DISC-testen soms nuttig kunnen zijn, zijn ze meestal minder uitgebreid en gedetailleerd dan assessments. Als je op zoek bent naar een meer uitgebreid begrip van bijvoorbeeld gedrag en persoonlijkheid, kan een assessment een betere keuze zijn.

Voor de snelheid en effectiviteit: DISC test in combinatie met een online rollenspel geeft uitstekende resultaten.

Adviesgroep ’88 helpt je graag om jouw droombaan te vinden als accountant of fiscalist. 

In het gehele traject begeleiden wij je. Vanaf de eerste intake tot en met de voorbereiding op je assessment of test-dag. Kijk hier voor  onze referenties of hier hoe wij al bijna 35 jaar te werk gaan!

Als je op zoek bent naar die ene functie die je niet kunt vinden, bel ons dan. Want wij worden vaak op de hoogte gebracht van een vacature die nog niet bekend is bij het grote publiek.
Adviesgroep ’88 heeft jarenlange ervaring met het helpen van mensen bij het vinden van hun droombaan in de accountancy.

Wij hebben een uitgebreid netwerk van top kantoren die altijd op zoek zijn naar getalenteerde mensen zoals jij.

Dus waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen de volgende stap in je carrière te maken!

Bel of app Peter (Accountancy): 0653-911545 of
Martijn (Fiscaal): 0610-755875

Deze bijdrage verscheen ook als artikel op LinkedIn

Bel ons of stuur direct een e-mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Benieuwd wat Adviesgroep '88 voor je kan betekenen?